Tai trečiadienį, pristatydamas artimiausio laikotarpio Ministrų Kabineto prioritetus, sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Vyriausybės vadovas pažymėjo, kad vienas pagrindinių tikslų, kalbant apie rudens politinę darbotvarkę, yra gyventojų pajamų didinimas, skurdo mažinimas.

„Vyriausybė priėmė sprendimą, kad nuo spalio 1 d. bazinė pensija bus padidinta 10 eurų. Tai reiškia, kad nuo tada vidutiniškai pensijos padidės 13,5 euro. Nuo sausio 1 d. bus taikomas toliau indeksavimo mechanizmas.

Tad po sausio 1 d. vidutinę pensiją turėtume 330 eurų, o vidutinis padidėjimas nuo sausio 1 d. - apie 43 eurai“, - kalbėjo premjeras apie neformalų Vyriausybės sprendimą, pabrėžęs, kad labiausiai pensijų didėjimą pajus mažiausias pensijas gaunantys senjorai.

Pasak Vyriausybės vadovo, „Sodros“ biudžetas leidžia didinti pensijas, nes esą kylant darbo užmokesčiui, „Sodros“ pajamos didėjančios.

Vyriausybės nutarimą dėl pensijų didinimo turėtų parengti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrų Kabinetas pažymi, kad šiuo metu 3 iš 5 asmenų gauna mažesnę nei 300 senatvės pensiją.

Didėtų daugiau nei 10 eurų

Imamasi žingsnių ir kelti MMA, ji galėtų didėti nuo kitų metų sausio.

„Vyriausybė pradeda Trišalės tarybos posėdžius dėl MMA didinimo. (...) Mes tikrai linkę derėtis. Matome galimybių, kad MMA galėtų kilti nuo sausio 1 d.“, - teigė premjeras, manantis, kad minimali alga galėtų kilti daugiau kaip 10 eurų.

Šiuo metu minimali alga yra 380 eurų neatskaičius mokesčių.

Premjeras sakė, kad vienas iš Vyriausybės tikslų yra ir algų kėlimas viešajame sektoriuje.

„Algų kėlimas viešajame sektoriuje, suprantame, kad nuo 2008 metų nepajudinta. Laikysimės principo, kad tą reikia daryti optimizuojant procesus (..) Pagrindas - mažesnė viešojo sektoriaus apimtis, procesų paprastumas ir iš tų lėšų užmokesčio didinimas darbuotojams, kuriantiems pridėtinę vertę ir demonstruojantiems konkrečius rezultatus“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Kalbėdamas apie maisto produktų kainas Premjeras teigė, esą ieškoma būdų pritraukti į mažmeninės prekybos rinką daugiau dalyvių, tai leistų konkurencijos pagrindu mažinti kainas, galėtų būti svarstomos ir mokesčių lengvatos - su garantija, kad mokesčių sumažinimas pasieks galutinį vartotoją.

Vyriausybė toliau sieks įgyvendinti planus aprūpinant jaunas šeimas būstu regionuose.

Kitais metais ketinama toliau orientuotis į skurdo mažinimą, mažiausias pajamas gaunančių žmonių gerovės didinimą, o jau 2019 m. bus kalbama ir apie viduriniosios klasės stiprinimą.

Tarp prioritetinių tikslų yra kova su korupcija. Premjeras teigė, kad nepriimtina situacija, kai galima išvengti realios laisvės atėmimo bausmės imant kyšius. Situaciją turėtų keisti ir anksčiau Vyriausybės aptartas siūlymas įsteigti specialiojo prokuroro statusą. Bus tęsiama ir kova su šešėline ekonomika, o rugsėjį Vyriausybė ketina paviešinti jos mastą įvairiuose šalies ūkio sektoriuose.

Kaip dar vieną svarbią sritį premjeras akcentavo švietimo sistemą.

„Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. bus įvestas etatinis apmokėjimas mokytojams. Kalbant apie aukštojo mokslo reformą, kuri pradėta, mes turime rudens sesijai įsipareigojimą, ir tą padarysime, su konkrečiais įstatymo projektais turime Seimui pateikti. (...) Pribrendo ir profesinio rengimo pokyčiai“, - vardijo premjeras, turėdamas omenyje trečiadienį Prezidentūroje pristatytą profesinio mokymo pertvarkos planą.

Vyriausybė pateikė Seimui rudens sesijos programai apie 450 įstatymų projektų.