Kaip atsvaros Rusijos propagandai Šaltojo karo metais sukurto radijo programos potencialiai pasiekia apie 100 mln. žmonių europinėje Rusijos dalyje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir Moldovoje.
Naujasis Anykščių rajone, Viešintose veikiantis siųstuvas leis retransliuoti programas kokybiškesniu garsu. Jis pakeitė Kauno rajone, Sitkūnuose buvusį siųstuvą.

Naująjį įrenginį Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pavadino „septyniomis tonomis laisvės“.

„Žodžio laisvė yra ginklas, kada yra propagandos klestėjimo laikotarpis“, - siųstuvo inauguracijos ceremonijoje Vilniuje sakė ministras.

Naujasis siųstuvas veiks tokiu pačiu galingumu, kaip ir senasis, tačiau esant reikalui specialistai galės nustatyti keturiskart didesnį jo stiprumą. Tai didintų ne tik retransliacijos kokybę, bet ir plėstų jos teritoriją.

Jungtinių Valstijų vyriausybė teigia, kad naujas siųstuvas yra amerikiečių ir lietuvių įsipareigojimo kovoti su dezinformacija simbolis.

„Mes negalime leisti dezinformacijai apie JAV ir Europą būti vienintele informacija, kurią girdi rusakalbiai šiose šalyse“, - sakė JAV ambasadai Lietuvoje laikinai vadovaujantis Howardas Solomonas.

Vidurinių bangų (AM) siųstuvas „Nautel NX-200“ į Lietuvą buvo atgabentas šių metų pradžioje.
Jis pagamintas prieš maždaug penkerius metus, siųstuvą Vakarų Vokietijoje naudojo JAV gynybos departamentas, transliavęs radijo programą, skirtą Amerikos kariams užsienyje.


Lietuvos gyventojai taip pat turi galimybę klausytis Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo transliacijų.

Šis radijas sovietmečiu ir Lietuvai atkūrus nepriklausomybę turėjo ir lietuvių tarnybą. JAV Kongresas taupymo sumetimais jos finansavimą nutraukė 2004 metais.

Per amerikiečių į Lietuvą atgabentus siųstuvus Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas į Rytų Europos šalis retransliuojamas nuo 2000 metų.

Nori ilgesnių transliacijų

Kai kurie ekspertai teigia, kad stipresnės JAV informacinės kampanijos Europoje poreikis itin išaugo pastaraisiais metais, Rusijos valdžiai pradėjus stipriau riboti nepriklausomą žiniasklaidą.


Nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ šiemet paskelbė, kad Rusijos institucijų spaudimas nepriklausomai žiniasklaidai itin išaugo nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino antrosios kadencijos pradžios 2012 metais.


Nuo tada didžiausios nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos priemonės tapo kontroliuojamomis, sumenko arba apskritai išnyko.


„Iš tikrųjų, Rusijoje dabar labai trūksta alternatyvių, skirtingų, gerų nepriklausomų žiniasklaidos priemonių“, - BNS sakė nepriklausomo Rusijos dienraščio „Novaja Gazeta“ padalinio Baltijos šalyse vadovė Marija Epifanova.

Lietuvos ekspertai teigia, kad Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida itin agresyvi tapo po 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo remti separatistus Rytų Ukrainoje.

Pasak politologo Nerijaus Maliukevičiaus, Europos Sąjungai svarstant priemones atsakyti į Rusijos propagandą, to aktyviau turi imtis ir JAV, kaip tai darė Šaltojo karo metais.

Laisvosios Europos radijas ir Laisvės radijas viena organizacija tapo 1976 metais. Tada jis buvo retransliuojamas iš Vakarų Vokietijai priklausiusio Miuncheno ir pasiekdavo klausytojus Sovietų sąjungos okupuotose šalyse.

N. Maliukevičius sako, kad stipresnis radijo signalas iš Lietuvos neatstos praėjusio amžiaus pabaigoje atsisakytų JAV viešosios diplomatijos resursų.


„Jeigu dabar įsivaizduojama, kad radijas yra tas įrankis, kuris padėtų pasiekti auditoriją Rytuose, tai yra iliuzija“, - BNS teigė ekspertas iš Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto.


Šiuo metu Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas transliuojamas dešimt valandų per parą. Lietuvos pareigūnai siekia, kad jo transliacijos truktų visą parą.


Už šio radijo transliacijas atsakingos JAV Transliacijų valdytojų tarybos atstovas Andre Mendesas abejoja, ar tai savaime padėtų pritraukti didesnę auditoriją.


„Kartais turėti daugiau to paties dienos eigoje išdėstyto turinio nėra taip svarbu žmonėms, kaip galimybė įsijungti radiją tam tikru specifiniu metu“, - BNS teigė tarybos techninių ir informavimo tarnybų pasaulyje vadovas.
Centrinė Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo būstinė yra Vašingtone, tačiau jo veikla sutelkta radijo transliacijų centre Čekijos sostinėje Prahoje.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)