Kitąmet šalies BVP augimas turėtų siekti 3,2 proc., teigiama SEB parengtoje naujausioje pasaulio ekonomikos apžvalgoje „Nordic Outlook“. Šių metų gegužę SEB analitikai prognozavo, kad 2018 metais Lietuvos ekonomika augs 3 procentais.

Pasak Lietuvos SEB banko vyriausiojo analitiko Tadas Povilausko, visų Baltijos šalių ekonomikos pirmą pusmetį augo labai panašiai (4 proc.) dėl sparčiai didėjusio eksporto ir atsigaunančių investicijų.
„Akivaizdu, kad jeigu pagrindinių eksporto partnerių ekonomikos plėtra nelėtės, ir 2018 metais visos trys Baltijos šalys gali augti spartesniu negu 3 proc. tempu. (...) Visgi spartesnė negu 3 proc. ekonomikos plėtra Lietuvoje ilgesnį laiką vargiai įmanoma, jeigu tęsis „protų nutekėjimas“, o investicijos ir šešėlinė ekonomika liks tokia pat“, - pranešime spaudai sakė T. Povilauskas.

„Be to, ekonomikai esant dabartiniame ciklo etape, svarbu, kad valdžia atsargiai vertintų siūlomas prociklines iždo priemones“, – pridūrė analitikas.

Jis BNS patikslino, kad kalba apie „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio siūlymą didinti biudžeto išlaidas sparčiau nei leidžia fiskalinės drausmės įstatymai.

„Nordic Outlook“ teigiama, Latvijos ekonomika 2017 ir 2018 metais augs atitinkamai 4,1 proc. ir 3,7 proc., o Estijos - 3,6 proc. ir 3,2 procento. 2019 metais Lietuvos ir Estijos BVP augimas turėtų siekti po 3 proc., Latvijos - 3,2 procento.

SEB analitikai nekeičia Lietuvos vidutinės metinės infliacijos prognozių - šiemet ji turėtų siekti 3,3 proc., o kitąmet sumažėti iki 2,8 procento. 2019 metais vidutinė metinė infliacija turėtų būti 2,5 procento.

Latvijoje vidutinė metinė infliacija per artimiausius trejus metus turėtų būti atitinkamai 3 proc., 2,7 proc. ir 2,3 proc., Estijoje - 3,2 proc., 2,8 proc. ir 2,5 procento.

„Visose Baltijos šalyse sparčiai augantis darbo užmokestis lemia ir tai, kad mūsų regione infliacija yra didžiausia Europos Sąjungoje“, - pranešime teigė T. Povilauskas.

Prognozuojama, kad privatus vartojimas Lietuvoje, pernai išaugęs 5,6 proc., šiemet turėtų padidėti 4,2 proc., o 2018 metais - 3,9 procento. Viešasis vartojimas šiemet turėtų didėti 1,5 proc., o kitąmet - 1,3 proc., investicijos - atitinkamai 8 proc. ir 7 procentais.

Nedarbo lygis Lietuvoje, pernai siekęs 7,9 proc., šiemet turėtų sumažėti iki 7,3 proc., o 2018 metais - iki 7 procentų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)