Šis raketos išbandymas yra vienas iš serijos pastaruoju metu Pchenjano įvykdytų provokacijų bandant JAV prezidento Donaldo Trumpo, Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino ir Japonijos ministro pirmininko Shinzo Abe kantrybę.


Nuogąstaujama, kad tai dar labiau padidins konflikto galimybę regione.


Po žinios apie paleistą raketą investuotojai, siekdami saugumo, ėmė pirkti jenų. Japonijos valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu dėl to šoktelėjo nuo 109,26 iki 108,70 jenos. Tuo tarpu auksas pabrango 1,6 proc. iki aukščiausio lygio per dešimt mėnesių – 1317,15 JAV dolerio.


„Šiandien valiutų rinkoje padėtis yra labai nestabili dėl Šiaurės Korėjos paleistos raketos, kuri skriejo per Japoniją ir nukrito prie Hokaido krantų“, – sakė „AxiTrader“ analitikas Gregas McKenna.


Žinia apie Šiaurės Korėja nusmukdė Azijos akcijų biržų indeksus. Tokijo biržos indeksas „Nikkei 225“ smuko 0,6 proc. iki maždaug keturių mėnesių žemumų. Seulo biržos indeksas KOSPI neteko 1,2 proc., o Honkongo „Hang Seng“ – 0,7 proc.


Paskutinį kartą Šiaurės Korėjos raketa virš Japonijos praskriejo 2009 metais; Pchenjanas tąsyk tvirtino paleidęs į kosmosą palydovą. Vis dėlto Vašingtonas, Tokijas ir Seulas laikėsi nuomonės, kad tas paleidimas buvo slaptas tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) bandymas.


Naujausia raketa buvo paleista pirmadienį apie 20 val. 57 min. Grinvičo (23 val. 57 min. Lietuvos) laiku iš Sunano, esančio netoli Pchenjano. Ji praskriejo „virš Japonijos“, pranešė Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinis štabų vadų komitetas.


Raketa nuskrido apie 2,7 tūkst. km ir buvo pakilusi maždaug į 550 km aukštį.


Sh. Abe pareiškė, kad šis manevras yra „piktinantis aktas“, „smarkiai pažeidžiantis regiono taiką ir saugumą“. Japonijos lyderis sakė žurnalistams, kad Tokijas pareiškė protestą Pchenjanui.


Pasak Sh. Abe, per 40 minučių trukmės pokalbį telefonu su D.Trumpu jiedu susitarė „toliau didinti spaudimą Šiaurės Korėjai“.


JT Saugumo Taryba anksčiau šį mėnesį paskelbė Pchenjanui jau septintą sankcijų paketą, sugriežtino suvaržymus šios šalies eksportui ir investicijoms į Šiaurės Korėja.


Jungtinių Valstijų kariuomenė patvirtino, kad naujausia raketa buvo paleista ir kad ji praskriejo virš Japonijos.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)