Naujasis mažesnis mokestis „E. sąskaitoje“ pradėtas taikyti nuo 2017 m. rugpjūčio 22 d.
Nuo 2018 m. sausio 1 d. įkainis už sąskaitos pateikimą šios informacinės sistemos pagalba bus peržiūrimas kas pusę metų.

Kaip skelbta anksčiau, atlyginimo už paslaugą dydį nustato šios informacinės sistemos valdytojas – Finansų ministerija.

Dėl mokesčio mažėjimo sistemos tvarkytojas Registrų centras prisiima dalį sąnaudų, kol prie „E. sąskaitos“ sistemos prisijungs daugiau vartotojų ir sistema funkcionuos pilnu pajėgumu.

Mokestis už sąskaitos pateikimą „E. sąskaitos“ informacinei sistemai yra vienas iš jos finansavimo šaltinių. Primename, kad Registrų centras nėra finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis, todėl naujas paslaugas, informacines sistemas jis kuria ir į informacines technologijas investuoja iš teikiamų paslaugų uždirbamomis lėšomis.

Nuo 2017 m. liepos 1 d., kai visi viešuosiuose pirkimuose dalyvaujantys tiekėjai privalo teikti sąskaitas perkančiosioms organizacijoms per Registrų centro tvarkomą „E. sąskaitos“ sistemą, jau pateikta per 44 tūkst. sąskaitų, priimta – beveik 30 tūkst. sąskaitų.

Pasak pranešimo, šiuo metu „E. sąskaitos“ informacinėje sistemoje yra sukurta virš 12,3 tūkst. paskyrų (nuo š.m. liepos 1 d. sukurta virš 4,7 tūkst. naujų paskyrų).

„E. sąskaitos“ informacinė sistema yra viešųjų pirkimų sutarčių vykdymo auditavimo ir kontrolės priemonė, kuri, tikimasi, leis skaidriau ir efektyviau vykdyti viešuosius pirkimus bei atsiskaitymus, mažins administracinę naštą ir viešajam sektoriui, ir verslui, ilgainiui leis atsisakyti popierinių atsiskaitymo dokumentų ir pan.

Primename, kad naujos redakcijos Viešųjų pirkimų įstatymas numato, jog viešuosiuose pirkimuose dalyvaujantys sąskaitų teikėjai nuo liepos 1 d. privalo sąskaitas perkančiosioms organizacijoms pateikti per informacinę sistemą „E. sąskaita“.
„E. sąskaitos“ portalas sudaro galimybę vartotojui elektroniniu būdu parengti ir teikti sąskaitas–faktūras, o perkančiosioms organizacijoms – jas gauti. Sąskaitų teikėjai nuo liepos 1 d. gali matyti, kada perkančioji organizacija peržiūrėjo pateiktą sąskaitą ir kada priėmė sprendimą „Priimti“, „Atmesti“ ar „Grąžinti tikslinti“. Mokėti tiekėjams reikia tik už priimtas, o ne pateiktas sąskaitas – už perkančiosios organizacijos atmestas, grąžintas tikslinti sąskaitas mokestis nėra skaičiuojamas.
Apie naudojimąsi „E. sąskaita“ daugiau galima sužinoti https://www.esaskaita.eu/web/esaskaita/.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)