Skandalas apėmė 18 Europos šalių. Fipronilo kiaušiniuose buvo aptikta net Honkonge.

„Tiesioginės išlaidos Olandijos paukštininkystės sektoriui, kur buvo naudojamas fipronilas, siekia 33 mln. eurų, – laiške parlamentui teigia šalies sveikatos apsaugos ministrė Edith Schippers ir ekonomikos viceministras Martijnas Van Damas.

„Iš šios sumos 16 mln. eurų yra susijusios su vėliau įvestu draudimu, o 17 mln. eurų – su priemonėmis, kurių imtasi ūkiuose pašalinti fipronilo taršą“, – teigė pareigūnai. Jie taip pat pridūrė, kad vieno ūkio pirminiai nuostoliai sudaro 120 000-200 000 eurų.

Tokius skaičiavimus atliko Vageningeno universiteto Mokslinių tyrimų padalinio specialistai. Tačiau į juos neįtraukti neūkininkaujantys paukštininkystės sektoriaus atstovai bei kiti ūkių nuostoliai, susiję su gamyba.

Trečiadienį išsiųstame laiške taip pat nurodoma, kad Olandijos maisto ir prekių priežiūros tarnyba nustatė, kad bendrovė „Chickfriend“, pardavinėjusi parazitų naikinimo priemonę su fipronilu Nyderlandų ir Belgijos paukštininkystės ūkiams, taip pat naudojo ir dar vieną toksinę medžiagą – amitrazą.

Dėl to buvo sulaikyti du šios įmonės vadovai, kurie lieka suimti.

Olandijos ūkininkų ir sodininkų federacija trečiadienį taip pat išsiuntė laišką M. Van Damui ir paragino ūkininkams suteikti skubią pagalbą, nes kai kuriems jų gresia bankrotas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)