Pasak jo, didėjantis sviesto vartojimas pasaulyje ir mažėjanti jo gamyba toliau šokdina šio pieno produkto kainą ES - per liepą didmeninėje prekyboje sviestas pabrango beveik 4 proc., o per metus jo kaina pašoko beveik du kartus.

„Mažmeninė sviesto kaina visose ES šalyse per metus vartotojams padidėjo beveik 20 proc. Tačiau už sviestą atskirų šalių vartotojai mokėjo skirtingai - pigiausiai už sviestą liepos mėnesį mokėjo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Čekijos pirkėjai“, - sakė D. Trumpa.

Minėtose šalyse, Europos Komisijos duomenimis, gamintojų kainomis be pridėtinės vertės mokesčio kilogramas sviesto kainavo nuo 4,9 iki 5,3 euro.

Vokiečiai už kilogramą sviesto liepą mokėjo didžiausią didmeninę kainą - 6,4 euro. Kiek daugiau nei 6 eurus už kilogramą sviesto mokėjo prancūzai, belgai, italai ir olandai.

„Sviesto vartojimo augimas Europoje ir JAV stebimas jau antrus metus - jis vėl tampa populiarus ir išstumia anksčiau labiau mėgtą margariną. Tuo tarpu pieno gamyba pagrindinėse eksportuojančiuose šalyse pernai krito, tad susidarė sviesto trūkumas, kuris smarkiai pakėlė šio produkto kainą“, - sako D. Trumpa.

Sviestas gaminamas iš grietinėlės, todėl tiesiogiai priklauso nuo žaliavinio pieno gamybos mastų. Per penkis šių metų mėnesius, palyginti su 2016 m. tuo pačiu laikotarpiu, Bendrijoje žaliavinio pieno gamyba ūkiuose susitraukė 1,1 proc., o Europos perdirbėjai pagamino 6,5 proc. mažiau sviesto.

Pasak „Rokiškio sūrio“ vadovo, sviesto vartojimo augimą visame pasaulyje taip pat paskatino pernai plačiai paskelbti moksliniai tyrimai, kurie paneigė mitą, esą pieno riebalų vartojimas didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

D. Trumpos vertinimu, Europos pieno perdirbimo pramonė tradiciškai orientuojasi į pelningesnę sūrių gamybą, todėl sviesto pasiūla iš Bendrijos dar kurį laiką išliks ribota, o kaina - aukšta.

Kiti pasaulio regionai taip pat kol kas susiduria su nepakankama sviesto pasiūla. Didmeninė sviesto kaina JAV stabilizavosi dar birželio mėnesį ir iki rugpjūčio beveik nekito. Tuo tarpu tarptautinėje Naujosios Zelandijos prekybos sistemoje GDT sviesto kainos indeksas krito dvi sesijas iš eilės.

D. Trumpa sviesto kainos kritimo GDT biržoje nesureikšmina - Naujoje Zelandijoje sviesto kaina išlieka pakankamai aukšta, o tai liudija apie vis dar nepakankamą šio produkto pasiūlą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)