JAV tyrimą formaliai paskelbė praėjusį penktadienį. Toks žingsnis buvo lauktas po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas liepė išsiaiškinti, ar Kinijos veiksmai reikalauja tyrimo.

Tai yra pirmas kartas, kai D. Trumpo administracija imasi konkrečių ir tiesioginių veiksmų prieš Kinijos prekybos praktikas.

Savo ruožtu Kinijos prekybos ministerija pareiškė, kad JAV žingsnis pasauliui siunčia „neteisingą signalą“.

„Jungtinių Valstijų sprendimas nepaisyti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklių bei pasikliauti vietiniais įstatymais, kuriais remiantis pradėtas tyrimas prieš Kiniją, yra neatsakingas, o kritika Kinijos atžvilgiu yra neobjektyvi“, - teigė prekybos ministerija.

„Kinija reiškia stiprų nepasitenkinimą Jungtinių Valstijų vienašaliais bei protekcionistiniais veiksmais. Raginame JAV elgtis apdairiai bei gerbti faktus ir daugiašalius principus“, - rašo ministerija prieš pridurdama, kad „šalis imsis visų reikiamų priemonių, kad teisėtai apgintų Kinijos interesus“.

1974 m. Prekybos akto 301 straipsnis leidžia JAV prezidentui vienašališkai taikyti tarifus ar kitus prekybos apribojimus tam, kad apgintų amerikiečių pramonę nuo „nesąžiningų prekybos praktikų“ iš užsienio šalių.

Šis straipsnis buvo plačiai naudojamas 80-aisiais, tačiau pastaruoju metu didžiąja dalimi buvo užmirštas. Neabejojama, kad jei JAV imsis ginti savo interesus pagal šį įstatymą, Kinija tokį sprendimą užginčys PPO.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)