Šias "Achemos" investicijas finansuoja bankai "Nordea", SEB grupės bankai, taip pat - "Nord/LB" ir "Kredyt Bank".

"Kompanijos gyvastį galima palaikyti tik investicijomis ir judėjimu į priekį, - sakė "Achemos grupės" prezidentas Bronislovas Lubys. - Todėl darome ilgalaikes prognozes, į kurias atsižvelgdami planuojame gamybą. Antroji investicinė programa mums itin svarbi - ja užbaigsime trąšų gamybos plėtrą".

Bendrovė iki ketvirtojo 2006 metų ketvirčio planuoja pastatyti naują amoniako cechą, kurį valdys bendrovė "Amitt". Pradėjus eksploatuoti 250 mln. litų vertės naują cechą, "Achema" iš viso pagamins 2 mln. tonų amoniako per metus.

Dvigubai didės ir karbamido cecho bei beveik tiek pat išaugs ir skystų trąšų gamybos pajėgumai. "Achemoje" bus pastatytas antrasis karbamido cechas, kuriam įranga šiuo metu perkama Italijoje.

2007 metais planuojama paleisti naująjį metanolio gamybos cechą, kuriam jau nupirkta įranga Lenkijoje ir Vokietijoje.

"Achemoje" taip pat bus statoma antroji 25-30 megavatų (MW) galios kogeneracinė jėgainė. Ją baigus "Achema" galės patenkinti 90 proc. jai reikalingos elektros energijos poreikio.

B. Lubys "Verslo žinioms" teigė, kad dėl jėgainės statybos deramasi su keliomis bendrovėmis, tarp jų - "General Electrics".

Šiuo metu veikia 20 megavatų galingumo kogeneracinio tipo dujų jėgainė, tenkinanti apie 40 proc. "Achemos" elektros energijos poreikio.

2010-aisiais planuojama imtis ambicingos naftos chemijos pramonės plėtros programos, pagal kurią numatyta ir benzino gamyba iš dujų.

"2010 metais planuojame pradėti naują investicijų programą, labiau susijusią su naftos chemija. Viena svarbiausių jos grandžių būtų benzino gamyba iš gamtinių dujų. Kita grandis - metanolio gamybos plėtra ir jo perdirbimas į dabar įmonėje negaminamus produktus, trečioji - naftos perdirbimas. Tai nereiškia, kad gamintume tik benziną, bet ir įvairius naftos chemijos produktus", - "Verslo žinioms" sakė B. Lubys.

Pernai "Achema" užbaigė pirmąją 3 metus vykusią investicijų programą, investicijoms skirdama per 200 mln. litų. Bendrovėje buvo pastatyta nauja kogeneracinė 20 MW elektros jėgainė, pradėti eksploatuoti 3 nauji azoto rūgšties gamybos agregatai, rekonstruotame karbamido gamybos ceche trečdaliu padidėjo gamyba, pastatytas naujas kalcio amonio nitrato (KAN) trąšų cechas.

Šiemet "Achema" planuoja gauti 820-830 mln. litų pajamų, o 2009 metais pajamas padidinti iki 1,3 mlrd. litų.

2001 metais įkurtas koncernas "Achemos grupė" šiuo metu valdo per 30 Lietuvoje ir užsienyje dirbančių įvairių sričių įmonių, tarp kurių yra ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanija "Klasco". 2004 metais koncerno įmonių apyvarta siekė 1,5 mlrd. litų.

Koncerno produkcija pasiekia Europos Sąjungos, Amerikos, Azijos, Afrikos šalis, grupėje dirba per 5 tūkst. darbuotojų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją