2013 m. „Foksita“ tapo viena iš aukciono, skirstančio elektros gamybos kvotas biomasę naudojantiems gamintojams, laimėtojų. Remdamasi aukciono rezultatais, Energetikos ministerija bendrovei išdavė leidimą statyti biokuro elektrinę Kaune. Tačiau tuo metu bendrovė statybų nepradėjo, kadangi ministerija negalėjo skirti lėšų kvotoms.

Pasak vieno iš „Foksitos“ akcininkų Algimanto Stasiukyno, 2015 metais, atsiradus lėšų, bendrovė kreipėsi dėl elektrinės statybos leidimo pratęsimo pusei metų, o Energetikos inspekcija šį prašymą patenkino.

„Praėjus pusei metų, jau buvome pastatę apie 70 proc. elektrinės. Įstatymai numato, kad, įgyvendinus daugiau kaip 50 proc. projekto, statybos leidimą galima pratęsti“, - sako A. Stasiukynas.

Jis teigia, kad 2016-ųjų sausį bendrovė kreipėsi į Energetikos inspekciją su prašymu dar kartą pratęsti leidimo terminą. Su šiuo prašymu „Foksita“ pateikė dokumentus, patvirtinančius atliktus darbus - bendrovės „Ernst & Young Baltic“ audito išvadas bei projektą finansuojančio banko duomenis apie panaudotas investicijas.

„Energetikos inspekcija leidimo nepratęsė, argumentuodama, kad trūksta naujų dokumentų. Buvo atlikti ir keli statybų vietos patikrinimai, tačiau jokių pažeidimų nenustatyta. Nepaisant to, inspekcija argumentavo, kad nepavyko nustatyti atliktų investicijų dydžio“, - teigia A. Stasiukynas.

„Foksita“ kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kuris panaikino inspekcijos sprendimą nepratęsti leidimo. Inspekcija pateikė apeliacinį skundą, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas jį atmetė. Abu teismai pripažino, kad inspekcijos sprendimas netęsti leidimo yra neteisėtas.

Tuo tarpu valstybinė komisija jau patvirtino elektrinės statybos užbaigimo aktą bei davė leidimą gaminti elektrą.

„Nepaisant teismų sprendimų, „Foksita“ vis dar negauna teisėtai aukcione laimėtos elektros kvotos ir kainos. Be kvotos gaminti elektrą yra nuostolinga, nebūtume net statę elektrinės, jei nebūtume laimėję aukciono“, - tvirtina A. Stasiukynas.

Pasak jo, į jėgainę šiuo metu jau investuota beveik 20 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)