Skolos gali būti asmeninės, o gali būti ir taip, kad jūsų įmonei kita įmonė nesumokėjo už suteiktas prekes, paslaugas ar kitaip prasiskolino. Kaip susigrąžinti skolas, pataria skolų išieškojimo ir teisinių konsultacijų bendrovės „Legal Balance“ direktorius Marius Šlepetis.

Skolų išieškojimo grandinė

Atgauti skolą gali padėti tam tikros institucijos. Kaip žinome, teismas skolą iš skolininko priteisia, o antstolis taiko priverstinio išieškojimo poveikio priemones.

Į teismą dažniausiai tenka kreiptis tada, kai dėl skolos kyla ginčas ir nepavyksta susitarti su skolininku taikiai. Kitas atvejis – skolininkas piktybiškai slepiasi, todėl be teismo sprendimo neįmanoma pradėti priverstinio skolos išieškojimo, teigiama pranešime spaudai.

„Skolų išieškojimo įmonė naudinga tuo, kad pasirūpina, jog procesai per visas institucijas praeitų sėkmingai, tai yra skola būtų priteista, įrodyta, o vykdomasis dokumentas laiku ir tinkamai perduotas antstoliui vykdyti.

Vykdymo procese taip pat labai svarbu kontroliuoti antstolių veiksmus, kadangi Civilinio proceso kodekse yra numatyta daugybė atvejų, kuomet antstolis tam tikrus veiksmus atlieka tik išieškotojo prašymu“, – pasakoja M. Šlepetis.

„Legal Balance“ vadovo teigimu, yra dar vienas sprendimas – skolą parduoti išieškojimo bendrovei. Tokiu atveju, priklausomai nuo aplinkybių, yra tikimybė iš karto atgauti 10–80 procentų skolos sumos.

Kaip elgtis kritiniais atvejais

M. Šlepetis sako, kad į skolų išieškojimo specialistus ypač pravartu kreiptis kritiniais atvejais, kai skolą atgauti yra sunku.

Pavyzdžiui, skolininko mirtis ar asmens bankrotas, įmonės bankrotas ar skolininko išvykimas į užsienį.

Pavyzdžiui, asmens bankroto metu būtina sekti, ar vykdomas mokumo atkūrimo planas. Jei jis nėra vykdomas taip, kaip buvo numatyta, galima ginčyti ir prašyti iškeltą bankroto bylą nutraukti. Be to, nuo 2018 m. sausio mėn., įsigaliojus naujam sąskaitos blokavimo reglamentui, skolas Europos Sąjungoje galima išieškoti lengviau.

„Legal Balance“ turimais duomenimis, Lietuvoje įgyvendinus mokumo atkūrimo planą iš viso buvo baigtos 145 bankroto bylos, o 104 bankroto bylos nutrauktos, nes buvo netinkamai laikomasi mokumo atkūrimo plano. Tai parodo, kad bankroto byloje kreditoriui taip pat reikia būti aktyviam. Tuo tarpu skolininko mirties atveju, pasak M. Šlepečio, galima tikėtis atgauti 25–30 procentų skolų, priklausomai nuo to, ar skolininkas turėjo kokio nors turto.