Pasak žemės ūkio viceministro Sauliaus Savickio, siekiama sumažinti veiklos žurnalų skaičių bei grafų juose kiekį, kad ūkininkai pildytų tik tiek žurnalų, kiek to reikalauja europinė teisė ir kiek tai svarbu maisto ar pašarų saugai užtikrinti.

„Ūkininkas turi užsiimti savo tiesioginiu darbu, o ne sėdėti valandų valandas prie popierių kartojant tą patį skirtingoms įstaigoms. Ūkinės veiklos žurnaluose, kuriuos ūkininkai privalo pildyti, matome ir persidengimų (...). Dabar žurnalai peržiūrimi kompleksiškai, iš bendros žemės ūkio pozicijos, kad nereikėtų, pavyzdžiui, keliuose žurnaluose skirtingoms kontroliuojančioms įstaigoms kartoti, jog ūkininkas patręšė laukus mėšlu, kad pakaktų tai vieną kartą paminėti“, - sakė viceministras.

Šiuo metu iš viso yra 31 žurnalas, ne visi jie vienu metu ūkiui reikalingi, bet tai, pasak viceministro S. Savickio, nemaža našta paprastam ūkininkui, todėl svarstoma galimybė kai kurių jų atsisakyti arba pakeisti tam tikras grafas, be to, kalbama ir apie galimybę kai kurių žurnalų pildymą perkelti į virtualią erdvę.

„Vienas iš uždavinių - identifikuoti, ar žurnalas yra nacionalinės svarbos, ar reglamentinis. Tokie žurnalai kaip prekyba augalų apsaugos priemonėmis, ūkyje naudojami veterinariniai vaistai, kaip atliekami purškimai, mums nekelia abejonių, tačiau peržiūrime grafas, ar iš tiesų jos visos tokios reikalingos, ar negalima jų supaprastinti, kad informacija neprarastų aktualumo, bet iš jos galima būtų susidaryti vaizdą“, - pastebi S. Savickis.

Identifikavus problemą toliau vyks diskusijos, kaip palengvinti biurokratinę administracinę naštą, tenkančią ūkininkams, planuojami pokyčiai palies ne tik pildomų žurnalų kiekį, bet ir jų turinį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)