Prekybos centrai Vokietijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Švedijoje ir Šveicarijoje iš parduotuvių lentynų pašalino milijonus kiaušinių po to, kai juose buvo aptikta žmonėms potencialiai pavojingos medžiagos fipronilo.

Nyderlandų žemė sūkio organizacija LTO pranešė, kad 150-yje šalies paukštininkystės ūkių galu tekti išpjauti kelis milijonus vištų. Jau išpjauta 300 tūkst. organizacijos atstovas vėlų sekmadienio vakarą sakė, kad „vištos turėjo būti sunaikintos dėl užkrėtimo“.

Tuo tarpu Belgijos žemės ūkio ministras Denis Ducarme'as pirmadienį rengia pasitarimą su Belgijos maisto grandinės saugos agentūros (AFSCA) vadovybe.

Ministras jau pareikalavo, kad agentūra „itin skubiai“ pateiktų ataskaitą apie veiksmus, kurių ėmėsi, ir „tiksliai bei išsamiai išdėstytų visas aplinkybes“, praneša Belgijos žiniasklaida. Gavęs ataskaitą, ministras rengiasi būtiną informaciją perduoti parlamento ekonomikos ir žemės ūkio komisijai, kuri antradienį planuoja svarstyti šią problemą.

Belgijos ekologai, medikai, mokslininkai ir politikai iš valdžios reikalauja paaiškinimų, kodėl nuo visuomenės taip ilgai buvo slepiama sveikatai svarbi informacija.

Paaiškinimų taip pat laukia Vokietija ir Nyderlandai. Abi šalys, kurioms fipronilo krizė padarė didžiausią poveikį, nori išsiaiškinti, kodėl jų Belgijos kaimynai apie kiaušiniuose aptiktus insekticido pėdsakus pranešė tik liepos 20 dieną, nors apie tai žinojo jau birželio pradžioje.

AFSCA teisinasi, kad apie kiaušinių užteršimą, apie kurį sužinojo vasaros pradžioje, iš karto nepranešė dėl to, kad tuo pat metu šį atvejį tyrė prokuratūra ir informacija nebuvo atskleidžiama tyrimo sumetimais.

Savo pareigas neseniai pradėjęs eiti D. Ducarme'as pareiškė, jog įsipareigoja „užtikrinti visišką skaidrumą šiuo itin svarbiu klausimu“, nes jis yra susijęs su „vartotojų ir jų sveikatos apsauga“.
Skandalo epicentre atsidūrė Nyderlandų įmonė „ Chickfriend“, naikinanti vištų parazitus. Ji naudoja preparatą „Dega 16“, kurio sudėtyje yra sveikatai kenksmingos medžiagos – fipronilo.

Aptikus šį insekticidą, iš prekybos tinklų Vokietijoje ir Nyderlanduose buvo atšaukti milijonai vištų kiaušinių. Nyderlanduose jau buvo paskersti šimtai tūkstančių vištų dedeklių. Manoma, kad iš viso jų bus paskersta apie 1 milijoną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)