Kaip DELFI informavo Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas, praėjusią savaitę miesto valdžia susitiko su dviem likusiais konkurso dalyviais – bendrovių „Vilniaus nacionalinis stadionas“ ir „Axis Industries“ atstovais.

„Meras iš tiesų susitiko su abiejų konkurso dalyvių atstovais, siekdamas išsiaiškinti jų intencijas dalyvauti konkurse“, – nurodė patarėjas.

Jo teigimu, konkurso dalyviai gali pateikti preliminarius pasiūlymus iki šių metų spalio mėnesio pabaigos.

„Šiandien konkurse dalyvauja mano minėtos dvi įmonės, jos atitinka visus konkurso kvalifikacinius reikalavimus“, – patikino A. Zubriakovas.

Vis dėlto bendrovių intencijos nėra visiškai aiškios. Patarėjas patvirtino, kad iš „Vilniaus nacionalinio stadiono“ savivaldybė gavo raštą, kuriame bendrovė nurodo atsisakanti dalyvauti konkurse.

DELFI nepavyko susisiekti su du darbuotojus turinčia bendrove „Vilniaus nacionalinio stadionas“. Jos vadovas Petras Sabalys neatsiliepė telefonu, neatrašė į sms žinutę ir el. laišką.

Registrų centro duomenimis, 100 proc. bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ akcijų priklauso „KDS grupei“. Stambiausia pastarosios akcininkė yra Nijolė Bartusevičienė, 30 proc. akcijų priklauso jau minėtam P. Sabaliui, smulkesnis akcijų paketas – Rokvaldui Bartusevičiui.

Neoficialiais duomenimis, „KDS grupė“ ir jai priklausantis „Vilniaus nacionalinis stadionas“ yra raginama toliau dalyvauti daugiafunkcio komplekso statybų konkurse, esą minėtą raštą savivaldybei ji gali bet kada atsiimti.

Jei vis dėlto neatsiims, vieninteliu konkurso dalyviu liks AB „Axis Industries“. Ši priklauso „Icor“ įmonių grupei, iki 2010 m. vadintai „Rubicon“ ir siejamai su verslininku Andriumi Janukoniu. Kartu su prancūzų „Veolia“ „Icor“ iki šio pavasario valdė „Vilniaus energiją“.

„Axis Industries“ Rinkodaros departamento vadovė Sigita Dabulė susiklosčiusią situaciją dėl stadiono statybų konkurso pakomentavo taip:

„Konkurso medžiagą analizuoja mūsų įmonės darbo grupė. Ji pateiks pasiūlymą bendrovės valdybai ir ši spręs klausimą dėl tolimesnio dalyvavimo arba nedalyvavimo konkurse.“

Norėjo ir stadiono, ir darželio

Viešas atviras konkursas stadiono daugiafunkcio komplekso Šeškinėje statytojui ir operatoriui atrinkti paskelbtas praėjusį rugsėjį.

Savivaldybė kartu su Kūno kultūros ir sporto departamentu projektą planuoja įgyvendinti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdu, pagal „Projektuok, statyk, finansuok, valdyk“ modelį.

Kompleksas bus skirtas sveikatinimui, ugdymui, kultūrai ir užimtumui skatinti. Planuojama, kad komplekse bus įrengtas ne mažiau kaip 15 tūkst. vietų stadionas, sporto muziejus. Komplekse planuojamas ir 300 vietų vaikų darželis, ne mažiau kaip 3 futbolo aikštelės, lengvosios atletikos stadionas, sporto salės, biblioteka, informacijos centras, kultūros ir ugdymo veiklų centas.

Sutartis tarp savivaldybės, Kūno kultūros ir sporto departamento ir privataus investuotojo planuojama sudaryti 25 m. Pastatytas kompleksas nuosavybės teise priklausytų savivaldybei.

Viso projekto kapitalo investicijų vertė – 73,1 mln, Eur, iš jų ES lėšos – 33,6 mln. Eur.

Numatoma, kad sutartis su konkursą laimėsiančiu koncesininku įsigalios 2019 m. balandžio mėnesį.

Pernai skelbta, kad daugiafunkcis kompleksas ant Šeškinės kalvų yra viena iš iniciatyvų, skirtų Valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Vis dėlto Nacionalinio stadiono konkursas nesulaukė daug dėmesio – be dviejų Lietuvos įmonių jame dar dalyvavo Turkijos įmonė, tačiau jos pasiūlymas neatitiko kvalifikacinių reikalavimų.

Energetikos projektai

Bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ savininkę „KDS grupę“ sudaro „Kauno dujotiekio statyba“ ir kai kurios kitos įmonės.

„Kauno dujotiekio statyba“ konsorciume su vokiečių bendrove „Steinmuller Babcock Environment GmbH“ ir lenkų „Budimex S.A.“ prieš daugiau nei metus laimėjo Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybų rangos konkursą ir pasirašė daugiau kaip 178 mln. Eur vertės sutartį su „Lietuvos energija“.

„Vilniaus kogeneracinės jėgainės“ generalinis direktorius Saulius Barauskas informavo, kad pagal jungtinės veiklos sutartį pagrindinis konsorciumo partneris, atsakingas už tinkamą jungtinės veiklos vykdymą, yra vokiečių bendrovė „Steinmuller Babcock Environment“:

„Visi mokėjimai yra vykdomi būtent šiai bendrovei tiesiogiai pagal sutartyje numatyta mokėjimų grafiką. Šių metų liepos pabaigoje suėjo numatytas terminas pagrindiniam rangovui pervesti avansą – 17,8 mln. Eur. Tai ir buvo padaryta. Jokių tiesioginių mokėjimų „Kauno dujotiekio statybai“ atlikta nebuvo ir ateityje neplanuojama daryti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)