Briuselio sprendimas įtraukti virtinę Rusijos pareigūnų ir bendrovių į šiuos atsakomuosius veiksmus dėl neva neteisėto koncerno „Siemens“ dujų turbinų nugabenimo į Krymą verčia giliai apgailestauti“, – pranešime sakė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

ES nepripažįsta neteisėtos Krymo ir Sevastopolio aneksijos, kurią įvykdė Rusijos Federacija. Dėl to yra uždrausta infrastruktūros projektams Kryme ir Sevastopolyje tiekti įrangą, įskaitant ir dujų turbinas, kadangi nepriklausomas elektros tinklas Kryme ir Sevastopolyje dar labiau atskiria juos nuo Ukrainos.

Liepą kilo tarptautinis skandalas, konglomeratui „Siemens“ pareiškus, jog jo gamybos dujų turbinos nelegaliai, pažeidžiant Vakarų sankcijas, buvo transportuotos į Krymą. Dėl to „Siemens“ kreipėsi į Maskvos arbitražą, reikalaudamas turbinas grąžinti projektui, kurio įgyvendinimui jos ir buvo parduotos, bei įšaldė sutartis su Rusijos valstybės kontroliuojamomis įmonėmis. Ši istorija atsidūrė Vokietijos valdžios institucijų ir Europos Komisijos dėmesio centre.

Naujausios Bendrijos sankcijos bus taikomos trims asmenims, įskaitant energetikos viceministrą Andrejų Čerezovą, bei trims įmonėms, susijusioms su šiuo sandoriu aprūpinti dujų turbinomis Kryme statomą elektrinę, skelbiama oficialiame ES teisiniame leidinyje.

Įmonės, kurioms bus taikomos sankcijos, yra tiesiogiai susijusios su sandoriu: bendrovė, pirkusi turbinas, dabartinė įrangos savininkė ir įmonė, kuri specializuojasi jėgainių Kryme įsteigimu.

„Laikome šį žingsnį, atliktą Berlyno iniciatyva, nedraugišku ir nepagrįstu“, – pabrėžė Rusijos URM ir perspėjo, kad pasilieka „teisę imtis atsakomųjų veiksmų“.

Ministerija atkakliai laikosi savo nuomonės, kaltindama tiek ES tiek Berlyną, kad sankcijos taikomos dėl „verslo nesutarimų“ ir buvo „politizuotos iki absurdiško lygio“.

„Atsakomybė už šį sprendimą, įskaitant galimus ekonominius nuostolius „Siemens“ ir kitoms Vokietijos ir Europos įmonėms vykdančioms veiklą Rusijoje, visiškai tenka ES ir Vokietijos vyriausybei, – rašo URM. – Naujų varžomųjų priemonių mūsų šaliai įvedimo priežastis laikome absoliučiai išgalvotomis ir pasiliekame teisę imtis atsakomųjų priemonių.“

Vis dėl to Maskva pridūrė, kad yra „suinteresuota išsaugoti ir pažangiai vystyti ekonominį bendradarbiavimą su Vokietija ir Europos Sąjunga“.

„Liekame ištikimi visiems anksčiau prisiimtiems įsipareigojimams. Siekiame bendromis pastangomis įveikti sankcijų režimo neigiamas pasekmes“, – pareiškė URM.

Rusijos energetikos ministerija savo atsisakė komentuoti valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ dėl viceministrui pritaikytų sankcijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (229)