Prekybininkų teigimu, populiariausias pirkėjų klausimas pastaruoju metu – kokia yra į akį kritusio dulkių siurblio variklio galia, rašoma pranešime spaudai.

Paaiškinti, kodėl žmonės domisi siurblių galingumu, nesudėtinga: nuo rudens visoje Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, pirkti ir parduoti bus galima tik tokius dulkių siurblius, kurių variklių galia nedidesnė nei 900 W. Šiuo metu, iki rugsėjo 1-osios, įsigyti galima ne didesnės nei 1600 W galios siurblius.

„Žmonių sąmonėje dar gajus įsitikinimas, kad kuo galingesnis siurblys, tuo jis geriau siurbia, tuo geriau išvalo. Todėl žinia, kad galingų siurblių nebeliks, pirkėjus verčia suskubti apsipirkti. Tie, kam svarbus dulkių siurblių galingumas, ir įsigyti naują buvo planuose, pasistengė siurblį nusipirkti anksčiau. Pastebime, kad dulkių siurblių pardavimai per pastarąjį metų ketvirtį išaugo beveik 25 procentais“, – sako „Avitelos“ Komercijos skyriaus vadovės Eglės Boumezbeur.

Pasak jos, svarbu, kad dulkių siurblys nekeltų daug triukšmo.

„Visiems be išimties yra svarbu švara ir patogumas naudotis. Todėl dabar atėjo laikas naujai siurblių kartai – kotiniams dulkių siurbliams. Taip yra dėl to, kad vientisos erdvės būstuose padidėjo, – sako vadovė. – Tvarkymasis nebėra tik šeštadienio reikalas, siurblys paimamas į rankas dažniau. Todėl noras, kad siurblys būtų kompaktiškas, visada „po ranka“ ir manevringas, irgi labai svarbus. Beje, dulkių siurbliai-robotai šiuo metu taip pat yra įdomūs pirkėjams. Jie svarsto ir apie tokį sprendimą.“

Pastebima, kad siekdami pateisinti turimus lūkesčius buitinės technikos naudotojai dažniausiai perka dulkių siurblius su maišeliu.

DELFI primena, kad prekyboje esančių dulkių siurblių variklių galią reguliuoja Europos komisijos, vykdančios Europos Parlamento politiką energijos suvartojimo mažinimo srityje, priimtas reglamentas.

Jame išvardinti visi prekyboje esantiems siurbliams keliami techniniai reikalavimai. Iki šiol reglamente buvo nurodoma, kad ES šalyse galima pardavinėti tokius dulkių siurblius, kurių variklių galia mažesnė nei 1600 W. Tačiau rudenį reikalavimai dulkių siurbliams keisis – bus galima įsigyti tik tokius, kurių variklių galia yra beveik perpus mažesnė – iki 900 W.

Reglamente nenumatytos išimtys bei leidimai išparduoti esamus prekyboje didesnio galingumo dulkių siurblius, kadangi Reglamentas įsigaliojo 2013 m. (t. y. suteikta pakankamai laiko pasiruošti reikalavimų pasikeitimui).

Pažymime, kad Europos Sąjungos reglamentai yra tiesioginio taikymo, privalomi visose Europos Sąjungos šalyse ir yra peržiūrimi kas 5 metus. Svarbu pažymėti, kad pats Reglamentas nesikeičia – keičiasi jo reikalavimai“, – sako Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) laikinai einantis pareigas Produktų saugos ir kokybės departamento direktorius Arvydas Naina.

Remiantis VVTAT reglamento išaiškinimais, visi, norintys įsigyti galingesnio variklio dulkių siurblius, tai turėtų padaryti per vasarą.

„Savo ruožtu Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba organizuos patikrinimus pardavimo vietose ir, nustačius Reglamento reikalavimus neatitinkančių dulkių siurblių, nurodys išimti juos iš prekybos“, – paaiškina A. Naina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)