„Visuomenė turi žinoti, kad jokio įsako („Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“) atšaukimo negali būti", - A. Lukašenka sakė Minske, pristatydamas ataskaitą apie demografinę padėtį Baltarusijoje ir gyventojų užimtumo didinimo programą.

Pernai balandį paskelbtu įsaku „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“ Baltarusijoje buvo įvestas 20 bazinių atlyginimo dydžių (apie 202 eurų) metinis mokestis Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, pilietybės neturintiems asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Nesumokėjus šios sumos numatyta 2–4 bazinių atlyginimo dydžių bauda arba administracinis areštas ir viešieji darbai.

Minėtas mokestis turėjo būti sumokėtas iki 2017 metų vasario 20 dienos. Vasario 21-osios duomenimis, jį sumokėjo apie 54 tūkst. Baltarusijos piliečių.

„Veltėdžių mokestis“ išprovokavo didelį visuomenės nepasitenkinimą. Vasarį ir kovą Minske ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose įvyko kelios nesankcionuotos „neveltėdžių“ eitynės. Šią priemonę taip pat kritikavo kai kurios tarptautinės organizacijos.

Kovo 9 dieną A. Lukašenka įsakė sustabdyti „veltėdžių“ mokesčio rinkimą metams.

Vis dėlto kovo 15 dieną Baltarusijos Konstitucinis Teismas pareiškė, kad minėtas dekretas neprieštarauja šalies Konstitucijai.

„Jau motyvavau šį klausimą: pas mus mažiausiai pusė milijono nedirbančių žmonių. Iš jų 200 tūkst. galime atleisti (nuo mokesčio): daugiavaikes (šeimas), ligonius, neįgaliuosius, dirbti galinčius ir norinčius žmones, kuriems nepavyksta (susirasti darbo) dėl gyvenimo aplinkybių", - sakė A. Lukašenka.

„Tačiau kur kiti 300 tūkstančių? Dėl to įsakas ... (taikytinas) tiems, kas privalo dirbti, bet nedirba. Ir privalome priversti juos dirbti. Štai ir visa ideologija", - pridūrė jis.

A. Lukašenka taip pat įpareigojo įstatymų leidėjus iki spalio 1-osios parengti įsako dėl „veltėdžių mokesčio" pataisas.

Nori Baltarusijoje matyti 15 milijonų žmonių

A. Lukašenka pareiškė, kad „svarbiausias valdžios uždavinys“ yra padidinti šalies gyventojų skaičių iki 15 milijonų žmonių.

Jis tai pasakė ketvirtadienį, išklausęs pranešimą apie demografinę situaciją ir priemones gyventojų užimtumui didinti.

„Pastaraisiais metais gyventojų prieaugio dinamika buvo teigiama. Ją reikia ne tik išsaugoti, bet ir didinti, - teigė A. Lukašenka. - Baltarusija gali išmaitinti 20 milijonų žmonių. O svarbiausias mūsų uždavinys, kurį jei ne mes, tai mūsų vaikai turi išspręsti, - 15 milijonų gyventojų“.

Pasak A. Lukašenkos, „tai - šalies ekonominis saugumas, valstybės galia, kuri visada remiasi žmonėmis“.

Prezidentas paragino sudaryti sąlygas gimstamumui skatinti, aprūpinti žmones darbu, kelti jų gerovę.

Darbo ir socialinės apsaugos ministrė Irina Kostevič informavo, kad, 2017 metų sausio 1 d. duomenimis, Baltarusijoje gyveno daugiau kaip 9,5 milijono žmonių. Pernai Baltarusijos gyventojų skaičius padidėjo daugiau kaip 6 tūkstančiais žmonių, bet jau per pirmąją šių metų pusę jis sumažėjo daugiau kaip 9 tūkstančiais žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)