Tokias įžvalgas pranešime spaudai pateikia specialistų paieškos portalas cvmarket.lt.

„Kai laukiausi vaikelio, mano viršininkas pasiūlė pereiti prie lengvesnio darbo, nors atlyginimą paliko tą patį, o kai grįžau po vaiko priežiūros atostogų, leido dirbti laisvesniu grafiku. Atlyginimą net šiek tiek pakėlė.“ „Patiktų, jei tai būtų tikrovė? – klausia cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – Deja, į ateitį žvelgiančių darbdavių Lietuvoje nėra daug, nepaisant to, kad netrukus gali tekti ieškoti ne tik, kas dirba, bet ir kas vartoja. Štai Statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvoje gimė 30 623 kūdikiai, o emigravusių iš Lietuvos buvo 50 333.“

Kaip parodė cvmarket.lt atlikta 1379 dirbančių asmenų apklausa, didžioji dauguma darbdavių užtikrina įstatymais numatytas lengvatas auginantiems ar besilaukiantiems vaikų. Taip teigia 48 proc. apklaustųjų.

Tačiau kas dešimtas dalyvavęs apklausoje teigė, kad jo darbdavys nesuteikia netgi to, ką garantuoja Lietuvos Respublikos įstatymai, o 17 proc. pastebėjo, kad darbdavys širsta, jei darbuotojas negali dirbti dėl vaiko (atsiprašinėja iš darbo, ima biuletenį ir pan.)

Iš kitos pusės, beveik 12 proc. respondentų pasidžiaugė, kad jų vadovai darbuotojus, turinčius vaikų ar jų laukiančius, labai palaiko. Jei reikia, išleidžia anksčiau iš darbo ir netgi apmoka už tai. Sudaro galimybes lanksčiau planuoti darbo laiką ir panašiai.

Dar 7,6 proc. dirbančiųjų pranešė, kad jų darbdaviai, esant poreikiui, leidžia dirbti iš namų, o 5,3 proc. – kad duoda neapmokamų laisvadienių.

Nors vis dažniau su vaiku namuose pasilieka ir tėčiai, vis dėlto dažniausiai darbdavio pagalbos ir supratimo reikia darbuotojoms, turinčioms vaikų.

Moterys taip pat labiau vertina darbdavio leidimą dirbti iš namų (beje, labiau nei nemokamus laisvadienius), o tarp vyrų daugiau besipiktinančių tais darbdaviais, kuriems vaikus auginančių tėvų lengvatas reglamentuojantys įstatymai nė motais.