Sutartį dėl grūdų elevatoriaus statybų Klaipėdos jūrų uosto teritorijoje su Malkų įlankos terminalu bendrovė „Scandagra“ pasirašė šių metų pradžioje ir įsipareigojo mažiausiai 10 metų laikotarpiui naudotis terminalo paslaugomis, o uoste pastatytu grūdų elevatoriumi – mažiausiai 6 metus, rašoma bendrovės pranešime.

„Mes patys investuoti Klaipėdos jūrų uoste negalime, investuoti gali tik teritoriją valdančios įmonės. Tačiau iš dalies tai yra ir mūsų investicija, nes įsipareigojome nuomotis elevatorių ilgą laiką. Sprendimas plėstis Klaipėdos uoste atsirado įgyvendinant įmonės strategiją ir ieškant efektyvių plėtros sprendimų“, – komentavo „Scandagra“ generalinis direktorius Marius Vasiliauskas.

Anot jo, Klaipėdos ir Rygos jūrų uostai yra pagrindiniai Lietuvoje užaugintų grūdinių kultūrų eksporto keliai, todėl pasiteisinus plėtros sprendimui Klaipėdoje, bendrovė panašios plėtros modelį planuoja panaudoti ir plėsdamasi Rygos jūrų uoste.

Išplėtus infrastruktūrą Klaipėdoje, „Scandagra“ šį sezoną laivais planuoja eksportuoti apie 400 tūkst. t grūdų arba 60 proc. daugiau nei iki šiol. Pernai iš Klaipėdos jūrų uosto bendrovė eksportavo 250 tūkst. t grūdų, o iš viso Lietuvoje supirko 400 tūkst. t grūdų.

„Šiais metais planuojame supirkti didžiausią kiekį grūdų ir pasiekti supirkimo ambicijų ribą – pusę milijono tonų grūdų. Neturime tikslo supirkti daugiau, bet turime tikslą tai daryti kuo efektyviau. Nuo šiol uoste galėsime valdyti visą grūdų paruošimo procesą – valymą, džiovinimą ir galutinį paruošimą užsienio pirkėjui. Esame pirmoji grūdų supirkimo bendrovė Lietuvoje dabar savo kontrolėje turinti galingiausią grūdų džiovyklę su elevatoriumi Klaipėdos jūrų uoste“, – teigė M. Vasiliauskas.

Bendrovės skaičiavimais, statyti galingą grūdų elevatorių jūrų uoste yra kur kas efektyviau nei plėsti elevatorių tinklą skirtingose Lietuvos vietose. „Dabar ūkininkai grūdus pardavimui į Klaipėdą galės vežti tiesiai iš laukų ir sutaupys vidutiniškai 2–3 Eur nuo kiekvienos tonos“, – sakė jis.

Taigi, jeigu visus 400 tūkst. t eksportui skirtų grūdų ūkininkai iš laukų vežtų tiesiai į uostą, jie esą galėtų sutaupyti apie 1 mln. Eur.

Grūdų elevatorius Malkų įlankos terminale priimti grūdus iš ūkininkų bus pasiruošęs nuo rugpjūčio 1 d. Per valandą jis priims iki 400 t grūdų, o džiovyklė per tokį patį laiką išdžiovins apie 170 t grūdų kiekį. Naujasis elevatorius sutalpins iki 83 tūkst. t grūdų.

Nuo 2014 m., grūdinių augalų derlius Lietuvoje kiekvienais metais viršijo 5 mln. t, o praėjusio dešimtmečio vidutinis derlius buvo 3,3 mln. t. Vidutiniškai, Lietuvoje yra suvartojama apie 2 mln. t grūdų, o perteklius yra eksportuojamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)