Apie tai ketvirtadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje pranešė laikinasis Registrų centro vadovas Vaidas Valikonis.

„Apie darbuotojų skaičiaus mažėjimą visoje Lietuvoje reikės kalbėti tik padarius funkcinę, poreikio analizę“, – komentavo jis.

V. Valikonis taip pat papasakojo, kad Registrų centro pertvarkos metu bus atsisakoma dalies mažųjų padalinių. Vietoje dabar esančių 22 liks šeši.

„Vietoje 16 departamentų, pasiliks aštuoni, vietoje 59 skyrių, lieka 47. Vadovaujančių darbuotojų skaičius sumažės 21, bus atsisakoma patarėjų ir ekspertų pareigybių. Bendru mastu centrinio padalinio struktūra turėtų keistis nuo 20 iki 30 proc. mažėjimo linkme“, – dėstė jis.

Liepą laikinojo vadovo pareigas užėmęs V. Valikonis ir anksčiau dirbo Registrų centre, bet tai, ką per tris savaites pamatė, gavęs daugiau informacijos, jo teigimu, kelia nerimą.

„Daugiausiai nerimo kelia didieji viešieji pirkimai, centro prisiimtos paskolos, nepotizmo klausimai“, – žurnalistams pasakojo jis.

Remontuoja pastatus, perka automobilius

V. Valikonis sakė, kad Registrų centras 2016 metais uždirbo 37 mln. eurų, tačiau dividendų valstybei sumokėjo 180 tūkst. eurų.

„Turint omenyje, kad pajamos pernai išaugo 7 mln. eurų, o pelno lygis liko toks pats, tikrai kelia klausimų dėl sąnaudų“, – komentavo jis.

V. Valikonis sakė, kad Registrų centras šiuo metu turi daugiau nei 13 mln. eurų paskolų.

„Kitas neefektyvaus turto valdymo pavyzdys – paties turto valdymas. Kaip pavyzdį norėčiau pateikti Druskininkus, kur už centro lėšas pastatytas dviejų aukštų pastatas, kuriame dirba trys darbuotojai ir kuriame yra įrengti poilsio kambariai su lovomis ir su vonios kambariu“, – pasakojo jis.

V. Valikonis pridūrė, jog per pastaruosius metus į centro pastatų remontą buvo investuota per 700 tūkst. eurų.

„Dar vienas pavyzdys – automobilių parkas Registrų centre, kai per pastaruosius dvejus metus įsigyta išperkamosios nuomos būdu automobilių už 1,3 mln. eurų. Tai reiškia, kad per metus tai kainuoja daugiau nei 400 tūkst. eurų, o per 5 metus išeina per 2 mln. eurų“, – pasakojo jis.

Pusė sumos – vienai įmonei

V. Valikonis paminėjo, kad beveik pusė didžiųjų informacinių technologijų viešųjų pirkimų Registrų centre teko vienai įmonei.

„Kyla klausimų dėl pačių pirkimų turinio. Taip pat dėl jų vertės ir to, kad ji buvo išnaudojama per metus, nors pirkta trejiems“, – sakė jis, tačiau minėtos įmonės pavadinimo neatskleidė.

Laikinasis Registrų centro vadovas taip pat papasakojo, kad šiuo metu analizuojamas darbo užmokesčio fondas.

„Jau pastebėjau, kad yra atvejų, kai tą pačią funkciją atliekantys asmenys gauna dvigubai besiskiriančius atlyginimus“

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis kalbėjo, jog Registrų centro situacija tik patvirtina, jog Vyriausybės pasirinktas kelias dėl valstybės įmonių valdymo yra teisingas.

„Tikslas, kad veiktų efektyviai, būtų kuo mažiau nepotizmo, kad struktūros nebūtų kuriamos vien dėl to, kad ten įsidarbintų giminės. Registrų centras tikrai subrendęs pokyčiams.

Noriu paminėti, kad tai yra tęstiniai darbai, jau buvo geležinkeliai, urėdijos. Dabar bus Registrų centras, Kalėjimų departamentas, kur daug metų nebuvo noro, valios“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras taip pat pasakė, kad trečiadienį Registrų centro valdyba patvirtino naują VVĮ struktūrą.

DELFI primena, kad ankstesnis laikinasis įmonės vadovas Arvydas Bagdonavičius buvo atšauktas dėl vykstančio Seimo Antikorupcijos komisijos tyrimo.

Anksčiau vykusį konkursą į šias pareigas buvo laimėjęs advokatas Gintautas Bartkus, tačiau jis iš atrankos pasitraukė, o A Bagdonavičius joje buvo antras.

20 metų Registrų centrui vadovavęs Kęstutis Sabaliauskas iš posto pasitraukė kovo pabaigoje. Po to centrą paliko ir jo pavaduotojas nekilnojamojo turto kadastrui ir registrui Romualdas Kasperavičius.

Liepos pabaigoje iš pareigų pasitraukė ir vyriausiasis patarėjas pokyčių valdymui Aidas Petrošius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)