Tokio pasiūlymo neseniai sulaukė ir DELFI skaitytoja Ingrida. Ji stebėjosi, kodėl tokiais reikalais užsiima valstybės įmonė ir teigė norinti įspėti kitus:

„Nuėjus į „Lietuvos paštą“ sumokėti už butą, paštininkė padavė lapelį, kuriame skelbiama, kad gali laimėti loterijoje prezidentinę pensiją po 2,5 tūkst. Eur. Reikia tik užpildyti anketą su savo duomenimis. Paklausus, kas yra šios loterijos organizatorius, paštininkė pasiūlė pasidomėti tame lapelyje skelbiamoje interneto svetainėje.

Užėjus į ją, patenki į tą pačią anketą. Nei kas organizatorius, nei kokios kitos informacijos ten nėra. Tada popieriniame lapelyje radau mažom raidėm UAB „Apresa“. Panaršius po jų puslapį, tapo aišku, jog čia tik žmonių duomenų rinkimas siekiant pasiūlyti jų prekes. Pasidarė įdomu, kodėl valstybinė įmonė „Lietuvos paštas“ platina šitas anketas? Greičiausiai niekas šitos pensijos negaus, tai tik žmonių mulkinimas su tikslu susirinkti kuo daugiau asmenų duomenų.“

Iš tikrųjų, kaip skelbiama nurodytame interneto puslapyje, užsitikrinti „Prezidentinę pensiją“ yra juokų darbas:

„Kaip galėčiau gauti Prezidentinę pensiją? Tiesiog užsiregistruokite ir Jūs iškart būsite įtraukti į Didžiojo žaidimo finalą, kuriame galima laimėti net 2 500 Eur Prezidentinę pensiją, mokamą vienerius metus kiekvieną mėnesį.“

Tik paspaudus papildomą nuorodą, galima rasti informaciją, kad „prezidentinė pensija“ yra vienintelis 30 tūkst. Eur (2,5 tūkst. Eur x 12 mėn. = 30 tūkst. Eur) vertės žaidimo prizas. Į jį gali pretenduoti savo asmeninius duomenis pateikę gyventojai.

Beje, Lietuvoje nėra prezidentinės pensijos. Buvusiems šalies vadovams skiriama pusės atlyginimo dydžio renta. Šiuo metu prezidentės alga lygi 55 politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) baziniams baziniams dydžiams (130,5 Eur). Taigi, jos renta būtų 3 588,75 Eur.

Valstybės valdomas „Lietuvos paštas“ gyventojams įteikia ne tik vyšninius „Sodros“ vokus su informacija apie menką sukauptą stažą ir menką būsimą pensiją – tokius vokus gavo beveik 140 tūkst. adresatų. Be to, laiškininkai pensijas nešioja į namus, kai kurie gyventojai jas patys atsiima pašto skyriuose.

„Lietuvos pašto“ Komunikacijos grupės vadovas Tomas Bašarovas situaciją pakomentavo taip:

„Lietuvos paštas“ teikia pašto, logistikos, finansines bei kitas paslaugas, tarp kurių neadresuotosios reklamos pristatymas, lankstinukų ir kitos reklaminės informacijos platinimas paštuose ir pan. Šiuo metu paštuose yra platinamos bendrovės „Arpresa“ organizuojamo žaidimo skrajutės-anketos. Pažymėtina, kad pašto darbuotojai proaktyviai neragina klientų dalyvauti žaidime.

Prie kasos, atsiskaitant už pašto paslaugas, Klientams yra įteikiama skrajutė-anketa, kurią gavęs žmogus, jeigu nusprendžia dalyvauti žaidime, užpildo ir įmeta į specialią dėžę.“

Anot vadovo, už reklaminių skrajučių ir plakatų turinį prieš trečiuosius asmenis yra įsipareigojęs atsakyti reklamos paslaugos užsakovas. Numatyta, kad paštuose reklaminės skrajutės bus platinamos iki rugpjūčio 6 d.

Šiuo metu nėra pagrindo abejoti

Paklausta, ar „prezidentinės pensijos“ reklama yra teisėta, Konkurencijos tarybos Nesąžiningos komercinės veiklos tyrimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Ditė Anilionienė komentavo:

„Reklamos davėjai, skleisdami reklamą, visais atvejais privalo vartotojams pateikti teisingą, išsamią informaciją apie organizuojamo žaidimo sąlygas, žaidimo nugalėtojo paskelbimą ir laimėto prizo įteikimą. Jūsų pateiktu atveju nėra galimybės spręsti dėl galimo informacijos klaidingumo, kadangi reklamuojamas žaidimas dar nėra pasibaigęs.

Todėl šiuo metu nėra pagrindo abejoti, jog reklamoje nurodomas prizas „Prezidentinė pensija“ nebus įteiktas laimėtojui.

Prieš priimdami sprendimus dalyvauti bet kokiuose žaidimuose, vartotojai visų pirma turėtų atidžiai įvertinti žaidimo sąlygas ir priimti informacija pagrįstą sprendimą, taip pat nepamiršti, jog žaidimai grindžiami rizika ar atsitiktinumu. Todėl vien faktas, kad vartotojas nusprendžia dalyvauti žaidime nereiškia, jog jis laimės įsteigtus prizus.“

Pavaduotoja priminė, kad reklama vertinama vidutinio vartotojo atžvilgiu, jos nuomone, vartotojas šiuo atveju negali suklysti dėl „pensijos“ dydžio:

„Vidutinis vartotojas, kuris yra pakankamai informuotas, protingai atidus ir apdairus, atsižvelgiant į socialinius, kultūrinius ir kalbinius veiksnius, supras, kad pagrindinio prizo pavadinimas „Prezidentinė pensija“ vartojamas perkeltine prasme ir jis negali tikėtis, jog laimėjus pagrindinį prizą jam bus suteikta įstatymu reglamentuojama Prezidento valstybinė renta (vadinamoji „pensija“).

Klausiama, ar teisėtas yra asmens duomenų rinkimas prisidengiant galimybe laimėti „prezidentinę pensiją“ Valstybinė duomenų apsaugos inspekcijos Teisės skyriaus specialistė Daiva Tamulionienė komentavo:

„Vadovaujantis įstatymu, asmens duomenys gali būti tvarkomi, jeigu toks tvarkymas yra pagrįstas bent vienu šioje nuostatoje įtvirtintu asmens duomenų teisėto tvarkymo kriterijumi, pavyzdžiui, duomenų subjekto sutikimu.

Asmens duomenys tiesioginės rinkodaros tikslu gali būti tvarkomi tik po to, kai jis duoda sutikimą. Tiesiogine rinkodara suprantama veikla, skirta paštu, telefonu arba kitokiu tiesioginiu būdu siūlyti asmenims prekes ar paslaugas, teirautis jų nuomonės dėl siūlomų prekių ar paslaugų. <...>

Duomenų valdytojas, tinkamai įgyvendinęs žmogaus teisę žinoti (būti informuotam) apie jo duomenų tvarkymą, ir gavęs sutikimą tvarkyti duomenis asmeniui žinomu teisėtu ir apibrėžtu tikslu, įgyja teisę tuos duomenis tvarkyti.“

Klientų pritraukimo kampanija

Arpresa“ direktorius Juozas Mačys nurodė, kad bendrovė jau daug metų vykdo projektą „Didysis žaidimas“.

„Vykdydami projektą kartais daroma naujų klientų pritraukimo kampanijas, viena tokių ir yra Prezidentinės pensijos kampanija, kuri šiuo metu yra vykdoma „Lietuvis pašto“ skyriuose“, – komentavo jis.

Vadovo teigimu, kam atiteks vienas Didysis prizas (30 tūkst. Eur), paaiškės gruodžio 18 d. Gyventojai, kurie bus užpildę anketas „Lietuvos pašto“ skyriuose ir jas bus palikę tam skirtose dėžėse arba užregistravę anketos žaidimo numerį kitu jiems patogiu būdu, bus įtraukti į žaidimo finalą, o jiems priskirtas numeris ir dalyvaus Didžiojo prizo traukime, kurį stebės nepriklausomi auditoriai.

„Projekto pavadinimas buvo pasirinktas jo netapatinant su Prezidento renta. Pagal Prezidento rentos įstatymą, renta yra vadinama Prezidento, o ne Prezidentinė, be to šiame projekte niekas neteigia, jog tai yra Lietuvos Respublikos Prezidento rentai prilyginta pensija. Pastebėtina, kad Prezidentu gali būti ne tik Valstybės vadovas, bet ir įmonės, asociacijos ar įstaigos vadovas.

Kartu pažymėtina, kad anketos viršuje prieš pildant duomenis yra aiškiai nurodyta, kad Prezidentinę pensiją gaus tik vienas asmuo, kuris bus išaiškintas Didžiojo žaidimo-19 finalo metu. Todėl būtų klaidinga teigti, kad tai yra sudaromas įspūdis, jog tik užpildžius duomenis iš karto yra gaunama pensija“, – paaiškino J. Mačys.

„Arpresa“ yra viena iš knygų leidyba ir prekyba besiverčiančios „Alma Littera“ grupės įmonių. Registrų centro duomenimis, didžiausia dalis grupę patronuojančio „AL holdingo“ akcijų priklauso verslininkui Arvydui Andrijauskui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)