„Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis sako manantis, kad reikėtų iš esmės peržiūrėti mokesčių sistemą, kuri leistų mažinti socialinę atskirtį ir skurdą.

Tiek jis, tiek SEB banko vyriausias analitikas Tadas Povilauskas prognozuoja, kad ateityje PVM lengvata galėtų būti taikoma daugiau produktų ar prekių.

„Nė vienas kol kas iš tų siūlymų - PVM lengvatos atsisakymas šildymui ar viešbučiams - nesprendžia valstybės finansų problemos ir nesukuria pakankamai finansinių išteklių, kad būtų galima reikšmingai padidinti NPD ir padidinti pirmo būtinumo prekių sąrašą, kurioms būtų taikomas lengvatinis PVM tarifas“, - LRT radijui antradienį sakė N. Mačiulis.

Anot jo, gera paskata mažinti PVM sveikiems maisto produktams galėtų tapti cukraus mokestis.

„Cukraus akcizas 1 kilogramui leistų įvesti lengvatinį PVM tarifą iki 5 proc. visoms daržovėms, vaisiams, grūdams, kruopoms ir riešutams. Tai būtų rimta paskata mažas pajamas gaunantiems gyventojams ir apskritai visiems gyventojams sveikesnius produktus vartoti“, - kalbėjo N. Mačiulis.

SEB banko vyriausias analitikas Tadas Povilauskas mano, kad cukraus mokestis tikriausiai bus svarstomas ateityje.

Tadas Povilauskas

„Cukraus mokestis pastaruoju metu Europoje įgauna pagreitį. Estai jau yra įvedę vaisvandenių, kurie turi cukraus, mokestį. Ta tema bus aktuali ir mes kažkada prie to prieisime“, - LRT radijui kalbėjo T. Povilauskas.

Anot jo, naujas 15 proc. PVM tarifas, kuris pakeistų 9 proc. tarifą, turėtų paskatinti PVM lengvatos platesnį taikymą.

„Tai, kad atsiras 15 proc. tarifas PVM, jis gali suteikti didesnę motyvaciją mažinti vartojimo mokesčius - būtent PVM tarifą. Gali atsirasti daugiau prekių grupių, kurių dabar nėra lengvatinio tarifo sąraše. Tai yra pradžia ir gali būti galvojama apie mažesnį PVM tarifą tam tikroms būtiniausioms prekėms. Klausimas, ar tik sveikoms, ar galbūt bendro vartojimo“, - teigė T. Povilauskas.

BNS žiniomis, Finansų ministerija siūlo nuo 2018 metų palikti 5 proc. ir 15 proc. lengvatinius PVM tarifus. Šildymui ir viešbučiams būtų taikomas 15 proc. tarifas. Iki birželio PVM šildymui buvo 9 proc., dabar - 21 proc., o viešbučiams galioja 9 proc. PVM. Be to, siūloma dabartinį 9 proc. tarifą knygoms bei keleivių vežimui mažinti iki 5 proc.

Galutinį sprendimą dėl mokestinių permainų turės priimti Seimas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)