„Pelningas bet labai rizikingas“ – taip trumpai lietuviai verslininkai apibūdina verslą su Rusija, - sako UAB Creditreform Lietuva direktorius Saulius Žilinskas, - šalia didelės politinės rizikos turime dar ir nemažą tikimybę „užtaikyti“ ant nesąžiningų verslininkų, paprastai vykdančių verslą per taip vadinamas „vienadienes įmones“, kurios dažniausiai ir kuriamos nesąžiningais tikslais. Dar ne taip seniai tokiems įtartiniems dariniams gyventi Rusijoje buvo lengva ir gera.

Štai 2011 m. ekspertai priskaičiuodavo net 1,8 mln. tokių įmonių, o tai beveik 40 proc. visų, tuomet Rusijoje registruotų kompanijų.

Tais laikais tokios įmonės neteisėtas operacijas vykdydavo metų metus, tačiau paskutiniu metu jos tikrai pateisina „vienadienių“ vardą - numetamos jau po 1-2 „sandorių“ ir vėliau nerodo jokių gyvybės ženklų.“

Tik pernai Rusijos federalinė mokesčių tarnyba pirmą kartą ėmėsi rimčiau valyti Valstybinį juridinių asmenų registrą.

Kaip rodo 2017 m. duomenys, įmonių, esančių registre, skaičius susitraukė nuo 4,8 mln. 2016 m. birželio 1 d. iki 4,5 mln. įmonių šių metų vasaros pradžioje. Daugiausiai juridinių asmenų paliko registrą Murmansko (14,8 proc.), Čeliabinsko (13,8 proc.) srityse, o taip pat Maskvoje (11,8 proc.).

Pagrindinės priežastys, dėl kurių kompanija metama iš juridinių asmenų registro, kelios: ji daugiau nei metai neteikia finansinės atskaitomybės ir jos sąskaitose nėra jokio judėjimo.

Nors per metus registras „palengvėjo“ 300 tūkstančių juridinių subjektų, kaip skaičiuoja mokesčių specialistai, Rusijoje dar liko nuo 600 iki 700 tūkst. „vienadienių įmonių“. O tai 13-16 proc. nuo bendro kompanijų kiekio.

Įmonių rizikingumo ekspertai išskiria visą pluoštą požymių, kurie liudija, kad įmonė Rusijoje gali būti įtartina: nuo dažno buvimo vietos keitimo, neįprasto registravimo adreso (nugriautas pastatas, karinis dalinys ir pan.), mokesčių nemokėjimo iki dokumentų, patvirtinančių asmenų teisę veikti įmonės vardu, nebuvimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)