Sekmadienį Palangos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, lydimi Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų iki vėlyvos nakties tikrino, ar smulkieji verslininkai laikosi prekybos ir paslaugų, švaros ir tvarkos bei reklamos įrengimo taisyklių.

Tarp galybės legaliai paslaugas teikiančių verslininkų buvo užfiksuoti ir devyni, pasak Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojos Danutės Mikienės, piktadariai. Kai kuriems jų vietoje buvo surašyti protokolai, kai kuriems teko pirmadienį atvykti į savivaldybės administraciją.

D. Mikienė DELFI sakė, kad patikrinimai Palangoje vykdomi kasdien, tačiau geru oru iš J. Basanavičiaus gatvės esą galima ir neišeiti.

„Pirmą kartą gali nerasti nė vieno „nelegalo“, tačiau po 10 minučių, žiūrėk, jau kas nors ir perpardavinėja kokius nors pakabukus ar nelegaliai atlieka tatuiruotes. Tačiau mus pamatę, arba gavę informacijos iš kolegų, jie dingsta. Bet po kelių minučių vėl stovi po kitu medžiu“, - sakė D. Mikienė.

Pasak jos, viskas priklauso nuo orų. Jei saulė į pajūrį privilioja žmonių, tai paskui juos atvyksta ir įvairūs „nelegalai“.

„Sekmadienį buvo geras oras, pliažai buvo beveik pilni, tai ir jie pasirodė“, - sakė ji.

Žvejai pabėgo

Kai kurių verslininkų Palangos savivaldybės atstovai net netikrina, nes žino, kad jie turi visus reikiamus leidimus ir suderinimus.

Sekmadienį, pasak D. Mikienės, didžiausias dėmesys buvo kreipiamas riedžių ir elektrinių dviračių nuomotojams, tatuiruočių piešėjams, įvairių pakabukų ir kitų aksesuarų perpardavinėtojas, čeburekų ir skrudintos duonos pardavinėtojams pliažuose bei rūkytų žuvų pardavėjams.

„Tiesa, pastarųjų patikrinti nebespėjome. Pamatę į paplūdimį atėjusius mus ir mus lydinčius uniformuotus pareigūnus, jie paprasčiausiai nuplaukė į jūrą“, - sakė Palangos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Riedžius nuomojo nelegaliai

Užtat pavyko užfiksuoti nelegaliai elektrinius riedžius nuomojančius asmenis.

„Dabar labai populiarūs įvairūs elektriniai dviračiai, pasirtukai ir riedžiai. Atsiranda, kad kai kas tuo ir piktnaudžiauja. Paprasčiausiai prisiperka tų daiktų ir atsigabenę į J. Basanavičiaus gatvę juos nuomoja. O jų nuomos kaina tikrai didelė, nuo 20 eurų ir daugiau. Nors kai kurie ir bandė mums įrodyti, kad jie yra smulkieji verslininkai, tačiau tai jokių leidimų neturintys paprasčiausi piktadariai, kurie verčiasi nelegalia veikla greta tvarkingų verslininkų. Taip sudaroma nesąžininga konkurencija. Tiesiog tai paprasčiausi žmonės iš gatvės, kurie nei veiklos nėra įregistravę, nei leidimų tokiai veiklai nepasirūpinę“, - sakė D. Mikienė.

Už minėtus nusižengimus, pagal Administracinių nusižengimų kodekso 153 str., skiriama bauda nuo 16 iki 80 eurų.

„Tačiau jei asmuo nusižengė pirmą kartą jam skiriama tik pusė baudos – 8 eurai. Bet jei asmuo nusižengimą darė pakartotinai, tai jau bauda siekia nuo 30 eurų“, - sakė D. Mikienė.

Ieškojo nepilnamečių samdinių

Prieš dvi savaites Valstybinės darbo inspekcijos specialistai kartu su policijos pareigūnais tikrino, kaip Palangos kavinės, greito maisto užkandinės, parduotuvės ir kitos paslaugų teikimo įstaigos laikosi nepilnamečių įdarbinimo taisyklių.

Pagal mūsų šalies teisės aktus, nepilnamečiams draudžiama be suaugusiųjų priežiūros lankytis viešose vietose.

Tąkart reidas truko iki išnaktų, buvo aplankyti 23 objektai, kuriuose buvo užfiksuoti trys galbūt nelegaliai dirbantys asmenys ir keturi nepilnamečiai.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Vytautas Ročys tuomet išreiškė nuogąstavimą, kad jaunuoliai gali būti verčiami dirbti net po septynias dienas per savaitę, ne retai po dešimt ar net dvylika valandų.

Taip pažeidžiami įstatymai, be to, kenkia jaunų žmonių sveikatai.

Įmonių vadovams už nelegalų asmenų įdarbinimą gali būti baudžiami nuo 1 iki 5 tūkst. eurų. Už darbo teisės įstatymų pažeidimus: nepilnamečių darbą po 22 val. ar nesilaikant tvarkingo darbo grafiko, darbdaviams gresia baudos nuo 80 iki 880 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)