Vieno internauto žinutė draugams feisbuke paskatino pasidomėti, ar tikrai pačiame miesto centre gali gyventi bitės. Pasirodo, taip.

Prie Katedros aikštės įsikūrusio viešbučio „Kempinski“ rinkodaros ir el. komercijos vadybininkė Rugilė Bartkevičiūtė pasakojo, kad pirmasis bičių avilys ant viešbučio stogo atsirado dar 2014 m.

„Dabar turime jau keturis avilius – taigi, mūsų bičių šeimyna gerokai išaugo. Beje, jas prižiūri profesionalus bitininkas, turintis daugiau kaip 27 metų patirtį šioje srityje.

Suneštą medų naudojame pusryčiams – jis patiekiamas viešbučio svečiams. Taip pat jį naudojame kaip dovaną išvykstantiems svečiams. Tikrai daugelis padėkoja, parašo gražių atsiliepimų, apsidžiaugia, kad lauktuvių gavo natūralaus medaus.

Pati idėja gimė mūsų restorano šefui. Virtuvėje jis stengiasi naudoti kuo daugiau vietinės produkcijos. Kadangi medus yra natūralus produktas, taip ir kilo idėja įsirengti savus avilius“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, kaip teigia pats bitininkas, priklausomai nuo sezono ir daugelio kitų dalykų, vienoje šeimoje paprastai būna nuo 80 tūkst. iki 120 tūkst. bičių. Taigi viešbučio aviliuose – keturiskart tiek.

Ši vasara pakankamai lietinga, tad koks bus šiemetinis medunešis dar sunku pasakyti. Tačiau vidutiniškai per sezoną bitės į vieną avilį suneša apie 35 kg medaus.

Paklausta, ar nekeista, kad bitės gyvena pačiame miesto centre, nors daugelis jas įsivaizduoja tik kaime, laukuose, R. Bartkevičiūtė kalbėjo:

„Taip, galbūt tai yra kiek keista ir stebėtina, tačiau, kiek žinau, mes nesame vieninteliai. Bitės mieste gal nėra įprastas dalykas, bet tai visiškai natūralu ir suprantama. Čia šalia jos turi Sereikiškių parką, kuriame karaliauja ir iš ten neša medų. Daugiausia tai yra liepų medus. Matyt, čia jos pakankamai gerai gyvena. Dėl to ir galime didinti šeimų skaičių, statyti naujus avilius – joms čia patinka.“

Vis dėlto Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas prof. habil. dr. Algirdas Skirkevičius abejojo, ar pačiame miesto centre bitės laikomos dėl medaus:

„Man atrodo, tai yra privatus reikalas. Vienas mėgsta vieną gyvūną laikyti, kitas kitą, o trečias sugalvojo laikyti bites. Mano supratimu, bitės tam žmogui yra kaip papuošalas, pasigėrėjimas, džiaugsmas. Visi galvoja, kad čia dėl medaus. Manau, tokiam asmeniui medus dešimtoje vietoje. Tikriausiai jam tiesiog patinka, žiūri kaip skraido, kaip sugrįžta. Tokių mėgėjų yra, dėl to nematau problemos, tegul džiaugiasi tuo gyvenimu.“

Sąjungos prezidento teigimu, prie Katedros aikštės iš tiesų yra didelis parkas, daug žydinčių medžių, taigi bitės gali išgyventi, nes kad ir miestas, bet „ne plikas asfaltas“.

„O tas medus, ką aš galiu pasakyti, nemanau, kad jį vartoja kaip pievų, kaip laukų medų. Nemanau, kad ten gyvenančios bitės prineštų tiek medaus. Čia ganyklos yra per prastos. Galbūt tos bitės išgyvena, bet, manyčiau, sunkiai. O kad bitės yra dar nereiškia, kad yra medus. Reiktų džiaugtis, jei bitės pačios išgyvena ir jų nereikia papildomai maitinti“, – svarstė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)