„Valstiečiams“ ir konservatoriams sutartus, kad mainais į balsus už urėdijų reformą bus grąžintas lengvatinis PVM tarifas centralizuotam šildymui, N. Mačiulis teigia, kad visos lengvatos turi savo kainą. Šiuo atveju, pasak jo, kyla grėsmė, kad gali įstrigti Vyriausybės planuojama mokesčių reforma.

„Reikia atsiminti, kodėl buvo naikinamos lengvatos šildymui, kitos lengvatos. Tam, kad būtų padidintas neapmokestinamų pajamų dydis mažas pajamas gaunantiems žmonėms, kad atsirastų lengvatos, skatinančios investicijas, verslumą.

Reikia suprasti, kad kiekviena mokestinė lengvata turi alternatyviuosius kaštus ir šiuo atveju PVM lengvata centriniam šildymui ir karštam vandeniui juos taip pat turi. Tai reiškia, kad gali pakibti ant plauko visa suplanuota reforma, gali nedidėti NPD, nematysime kitų suplanuotų teigiamų pokyčių mokesčių srityje“, – BNS sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas N. Mačiulis.

Jis teigė nebesistebintis, kad dėl PVM lengvatos šildymui yra vis persigalvojama, nes tai kasmet vyksta pastaruosius penkerius metus. Tačiau, anot jo, ši lengvata yra neefektyvi.

„Socialine ir ekonomine prasme tai yra labai neefektyvi lengvata, ja naudojasi nedidelė šalies gyventojų dalis ir tų tikslų galima pasiekti kitais instrumentais – didinant kompensacijų apimtį ir aprėptį“, – teigė jis.

Pasak jo, keistai atrodo ir pats politikų susitarimas, „kuomet ant vienos lėkštutės statomi visiškai nesusiję klausimai“.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį teigė, kad lengvatinis PVM tarifas bus ne 9 proc. kaip anksčiau, tačiau naujo mokesčio dydžio nenurodė. Anot N. Mačiulio, nėra skirtumo, kokį dydį planuojama pasirinkti, mat dėl to mokesčių sistema skaidresnė netaps.

„Nemanau, kad mokesčių sistema pasidarytų skaidresnė ar efektyvesnė, jei atsirastų tarpinis variantas kažkur per vidurį tarp 9 proc. ir 21 proc.“, – teigė jis.

Skaičiuota, kad dėl PVM lengvatos šildymui panaikinimo valstybės biudžetas kasmet surinktų papildomus 30 mln. eurų, tuo metu dėl miškų urėdijų reformos planuota kasmet sutaupyti 13 mln. eurų.

Premjeras S. Skvernelis antradienį pareiškė, kad Vyriausybė už konservatorių balsus dėl urėdijų pertvarkos svarstys galimybę grąžinti PVM lengvatą šildymui, tačiau kad lengvatos tarifas bus kitas nei buvę 9 procentai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)