Šių metų pradžioje jis žadėjo, kad padėtį atitaisys ir kūrėjai nebus nuskriausti. Praėjus daugiau kaip pusmečiui, Seimas priėmė jo registruotas pataisas, kuriomis grįžtama buvusią padėtį.

Už įstatymo projektą balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 1, o susilaikė 9.

Socialdemokratas Algirdas Sysas kolegas ragino balsuoti prieš įstatymo pataisas. Jis priminė šios Vyriausybės programą, kurioje numatyta neatimti ir nemažinti pensijų. Anot politiko, pensijos šiuo įstatymo projektu neatimamos, tačiau kai kuriems asmenims sumažinamos.

„Šituo sprendimu mažiname pensijas tiems žmonėms, kurie nemoka įmokų arba mes juos atleisime nuo dalies įmokų“, – kalbėjo A. Sysas ir pridūrė, kad už šiuos asmenis daugiau mokėti turės kiti mokesčių mokėtojai.

Politiko teigimu, už autorius, sportininkus ir kitus asmenis mokamos mažesnės socialinio draudimo įmokos lemia, kad jų pensijos ir kitos išmokos bus mažesnės:

„Pasakykite, kodėl sportininkas, kuris gauna dideles pajamas, kodėl mes turime išlaikyti jo mamą, jos pensiją mokėdami mūsų, net gaunančių minimalias pajamas pinigais.“

Anot A. Syso, iš viso pataisos įtakos turės apie 10 tūkst. asmenų. Jų vidutinės pajamos, pvz., autorių, yra 190 Eur per mėnesį, atlikėjų – 74 Eur per mėnesį, vienintelių sportininkų vidutinės pajamos padidėjo iki 600 Eur.

Algirdas Sysas

Naglis Puteikis turėjo kitokią nuomonę. Jo teigimu, nuo metų pradžios padidėjusios „Sodros“ įmokos lėmė tai, kad atitinkama suma sumažėjo pačių autorių ir sportininkų pajamos:

„Taip, priėmus tokį sprendimą, ateityje atsirastų problemų su menininkų, sportininkų, kurių pajamos mažos, pensijomis. Bet man atrodo, kad reforma pradėta ne nuo to galo, ne nuo tų žmonių. Kaip visada Lietuvos politikai pradeda mėginimais sumažinti kultūros darbuotojams jų pajamos. A. Syso paminėtas 1 mln. Eur – tai tiek sumažėjo kultūrininkų, menininkų pajamos, nes tokia suma padidėjo jų įnašai „Sodrai“. Žmonėms, kurie uždirba mažiau nei gaunantys mažiausias pajamas, jiems tai yra labai skausminga.“

Konservatorius Mykolas Majauskas taip pat teigė, kad įmokas reikia grąžinti, nes jas didinant buvo padaryta klaida:

„Meno kūrėjams lengvata buvo sumažinta per klaidą. Turime ją sugrąžinti ne todėl, kad menas yra svarbu, bet dėl to, kad tai yra ne su darbo santykiais susijusi veikla. Mokestinė lengvata turi galioti ne menui, o asmeninei iniciatyvai. Kiekvienas, kuris užsiima individualia veikla – ar tai būtų architektūra, ar teisinės, ar finansinės paslaugos, menininkai daro tą patį, bet tiesiog nenori registruoti individualios veiklos. Lengvata turi galioti, skatindama žmones susikurti savo darbo vietą ir gauti tokias pajamas.“

Suprato tik po priėmimo

Primename, kad 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojusiame įstatyme nustatyta, kad pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos gaunantys asmenys valstybinio socialinio draudimo įmokas moka nuo viso apskaičiuoto atlygio pagal sudarytas sutartis sumos. Jeigu pernai „Sodros“ įmokų bazė jiems buvo 50 proc., tai dabar – 100 proc.

Pavyzdžiui, jeigu autorius (pvz., rašytojas) su užsakovu, nesusijusiu darbo santykiais, sutarė sukurti kūrinį (pvz., romaną) už 1 000 Eur, tai 38,7 proc. arba 387 Eur įmokos turi būti mokamos nuo visos šios sumos. Pernai galiojo tvarka, kad tokiu atveju įmokos būtų mokamos tik nuo 500 Eur sumos, taigi iš viso 193,5 Eur.

Kaip ir autoriams, „Sodros“ įmokų bazė dvigubai padidėjo atlikėjams ir sportininkams, gaunantys pajamas ne iš darbdavio.

Be to, iki praėjusių metų pabaigos galiojo išimtis, kad „Sodros“ įmokos neskaičiuojamos nuo autoriams (pvz., rašytojams) ir gretutinių teisių subjektams (pvz., aktoriams arba atlikėjams) mokamo atlyginimo pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus.

Turtinės teisės į mirusio autoriaus kūrinį, pvz., kokio nors rašytojo romaną, atitenka paveldėtojams. Jeigu kas nors norėtų sukurti naują filmą pagal šį romaną, tam turėtų nusipirkti licenciją iš paveldėtojų. Iki metų pradžios už pajamas, gautas pardavus tokią licenciją, mokėti „Sodros“ įmokų nereikėjo, o šiemet reikia.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Dėl metų pradžioje padidintų mokesčių neigiamą nuomonę išreiškė daugelis organizacijų: Lietuvos leidėjų asociacija, Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija, Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga, Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos futbolo klubų asociacijos A lyga ir kt. Jos palaikė R. Karbauskio ir Kultūros komiteto poziciją grįžti į buvusį reguliavimą.

Tačiau tam paprieštaravo pagrindiniu buvęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Vis dėlto plenariniame posėdyje Seimas atmetė šio poziciją ir svarstant įstatymo pataisų projektą pagrindiniu komitetu paskyrė Kultūros komitetą, vadovaujamą valstiečių ir žaliųjų lyderio.

Įstatymo projekte numatyta, kad jis įsigalioja nuo rugpjūčio 1 d. Jį dar turės pasirašyti prezidentė.

„Sodros“ duomenimis, 2017 m. priskaičiuotos įmokos autoriams, atlikėjams bei sportininkams, nesusijusiems darbo santykiais, sudarė 1 696,4 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)