„Intelektinės nuosavybės apsauga turi tapti strategine verslo ir mokslo sritimi. Siekdami užtikrinti šią apsaugą, skatiname įmones pasinaudoti priemonės „Inopatentas“ teikiamomis galimybėmis ir investuoti į naujų produktų kūrimą, išradimų patentavimą ir dizaino registravimą tarptautiniu mastu. Šios investicijos prisidės prie verslo konkurencingumo didinimo, naujų darbo vietų kūrimo, ilguoju laikotarpiu skatins inovacijų augimą ir šalies pažangą“, - teigia ūkio viceministrė Lina Sabaitienė.

Naujuoju 2014-2020 metų ES struktūrinių fondų finansavimo laikotarpiu išradėjams ir dizaineriams investicijos teikiamos naujomis sąlygomis. Be įprastos kompensacijos išradimams ir dizainui apsaugoti tarptautiniu mastu ar Europos patentų tarnyboje, bus finansuojamos patentavimo procedūros teikiant paraiškas tiesiogiai į nacionalines patentų tarnybas pasirinktoje šalyje. Taip pat bus remiama ir kasmet vis didesnio susidomėjimo sulaukianti patento paraiškų paieška, atliekama Europos patentų tarnyboje.

Maksimali suma išradimui patentuoti ar dizainui registruoti yra 30 tūkst. eurų. Investicijų intensyvumas siekia 75 proc. Išradimų patentavimo projektų trukmė gali būti iki 36 mėn., o dizaino registravimo - iki 12 mėn. Tinkamos išlaidos - patentinių patikėtinių paslaugos ir oficialūs tarnybų mokesčiai.

Vertinant projektus ypatingas dėmesys bus skiriamas patentuojamo išradimo ar registruojamo dizaino pagrindu kuriamo gaminio komerciniam potencialui, taip pat atsižvelgiama į produkto pritaikomumą rinkoje, jo unikalumą, potencialius vartotojus, produkto vystymo verslo strategiją ir konkurencinę aplinką.

Pagal 2014-2020 m. ES fondų investicijų priemonę „Inopatentas“ įgyvendinami projektai, skirti išradimams patentuoti, ir dizainui registruoti, turės atitikti sumaniosios specializacijos kryptį, jos prioritetą ir tematinį specifiškumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)