Nuo liepos darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip 20 darbo dienų arba ne mažiau kaip 24 darbo dienų (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos.

Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės atostogos.

Atostogos skaičiuojamos darbo dienomis. Švenčių dienos į atostogų trukmę neįskaičiuojamos.

Iki šiol sukauptos kasmetinės atostogos (įskaitant pailgintas ir papildomas atostogas) nuo liepos suteikiamos darbo dienomis, už kiekvienas 7 kalendorines dienas suteikiant 5 darbo dienas. Perskaičiuojant atostogas iš kalendorinių dienų į darbo dienas, nustatyta ne visa atostogų diena skaičiuojama kaip visa atostogų diena.

Paprastai tariant, jeigu perskaičiuojant atostogas bus gautas bet koks skaičius po kablelio, atostogų dienos bus apvalinamos iki didesnio sveiko skaičiaus. Pvz., už 20 kalendorinių dienų sukauptų atostogų priklausys 15 darbo dienų atostogų (20 x 5 / 7 = 14,28, o suapvalinus – 15).

Įsigaliojus kodeksui darbuotojai, sukaupę nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už 3 darbo metus, turės teisę jas išnaudoti iki 2020 m. liepos 1 d.

DELFI skaičiuoklė Jums padės susiskaičiuoti, kaip keisis sukauptos atostogos po liepos 1 d.

Darbuotojams iki 18 metų, darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 14 metų, ir neįgaliems darbuotojams bus suteikiamos 25 darbo dienų atostogos arba 30 darbo dienų atostogos (jeigu dirbama 6 dienas per savaitę).

Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turės būti suteiktos 5 savaičių atostogos.

Darbuotojams, kurių darbas susijęs su didesne nervine, emocine, protine įtampa ir profesine rizika, taip pat kurių darbo sąlygos yra specifinės, suteikiamos iki 41 darbo dienos arba iki 50 darbo dienų (jeigu dirbama 6 dienas per savaitę), arba iki 8 savaičių (jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas) pailgintos atostogos, apie kurias galima paskaityti čia.

Darbuotojams už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje, už darbą sąlygomis, jeigu yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų ir tokių nukrypimų negalima pašalinti, ir už ypatingą darbų pobūdį suteikiamos papildomos atostogos, apie kurias galima paskaityti čia.

Kaip nutarė Vyriausybė, už ilgalaikį nepertraukiamą darbą toje pačioje darbovietėje – darbuotojams, turintiems ilgesnį kaip 10 metų stažą toje pačioje darbovietėje, – 3 darbo dienos. Už kiekvienų paskesnių 5 metų stažą toje pačioje darbovietėje – 1 darbo diena.

Papildomos atostogos pridedamos prie kasmetinių atostogų ir gali būti šalių susitarimu suteikiamos kartu arba atskirai. Šalims nesutarus, šios atostogos suteikiamos kartu.

Darbuotojams, turintiems teisę gauti pailgintas ir papildomas atostogas, jų pasirinkimu suteikiamos arba tik pailgintos atostogos, arba prie kasmetinių atostogų pridėtos papildomos atostogos.

Darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų arba du vaikus iki 12 metų, suteikiama 1 papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 metų, – 2 dienos per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas 4 val./sav.).

Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis negu 8 darbo valandos pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas kas 3 mėnesiai.

Atkreiptinas dėmesys, kad šios poilsio dienos nekaupiamos, t. y. „pranyksta“, jei nėra išnaudojamos kiekvieną mėnesį arba nepateikiamas prašymas jas sumuoti.

Darbuotojams, kurie neturi teisės į šiuos „mamadienius“ arba „tėvadienius“, tačiau augina mokykloje besimokantį vaiką iki 14 metų, suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko per metus pirmąją mokslo metų dieną.

Kasmetinių atostogų laiku darbuotojui paliekamas jo vidutinis darbo užmokestis (atostoginiai). Skaičiuojant šį dydį neįtraukiamos premijos, kurios darbdavio iniciatyva skiriamos paskatinti už gerai atliktą darbą, jo ar įmonės, padalinio ar darbuotojų grupės veiklą ar veiklos rezultatus.

Atostoginiai išmokami ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną prieš kasmetinių atostogų pradžią.

Atostoginiai už atostogų dalį, viršijančią 20 darbo dienų ar 24 darbo dienų (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę), ar keturių savaičių (jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas) trukmę, darbuotojui mokami atostogų metu darbo užmokesčio mokėjimo tvarka ir terminais.

Darbuotojo atskiru prašymu, suteikus kasmetines atostogas, atostoginiai mokami įprasta darbo užmokesčio mokėjimo tvarka.

Jeigu darbdavys uždelsė atsiskaityti už kasmetines atostogas, laikotarpis, kurį buvo uždelsta atsiskaityti, pridedamas prie kitų kasmetinių atostogų, jeigu darbuotojas pateikė prašymą per pirmas tris darbo dienas po kasmetinių atostogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)