Kreditingumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas primena, kad iki 2013 m. kovo, kai fiziniai asmenys Lietuvoje įgijo teisę bankrutuoti, Lietuvos piliečiai savo finansines problemas sprendė kitose ES valstybėse, pavyzdžiui, Latvijoje arba Jungtinėje Karalystėje. Situacija veikiausiai kartojasi.

„Žvelgiant į privačių bankrotų skaičius Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje, akivaizdu, kad antra pagal gyventojų skaičių Baltijos valstybėse Latvija yra pirma pagal privačių bankrotų skaičių. Lietuvoje pernai bankrutavo 424 asmenys, Estijoje - 566, tuo tarpu Latvijoje - net 1535. Tarp bankrutavusių Latvijoje - ne vien tik Latvijos piliečiai“, - teigia S. Žilinskas.

Tiesa, žvelgiant į Vidurio ir Rytų Europos gyventojų bankrutavimo tempus, matyti, kad daugumoje šalių, kur duomenys apie asmenų bankrotus prieinami, pernai, palyginti su 2014 m., fizinių asmenų bankrotų sumažėjo. Estijoje kritimas siekė 12,7 proc., Latvijoje - 5,0 proc., o Lietuvoje - 4,9 proc. Beje, skaičiuojant dešimčiai tūkstančių šalies gyventojų, Latvijoje buvo registruota 7,9 bankroto, Estijoje - 4,3, o Lietuvoje - 1,5.

Dar vienoje populiarioje bankrutuoti šio regiono šalyje - Čekijoje - bankroto tempai smuktelėjo 7,8 proc. Vienintelėje Slovakijoje individualių bankrotų tempai išaugo 29,1 proc. Pasak S. Žilinsko, minėtoje Jungtinėje Karalystėje, kuri laikoma palankia privačių asmenų bankrotui šalimi, pernai bankrutavusiais pasiskelbė per 100 tūkst. asmenų, tai 12,3 proc. daugiau nei 2014 m.

„Beprasidedantis „Brexit“, regis, paskatino ne vieną ES pilietį greičiau čia vežti dokumentus, kol Jungtinė Karalystė dar yra ES. Bankrutuojančių „fizinukų“ padaugėjo ir Švedijoje (+10,1 proc.), Šveicarijoje situacija išliko stabili (+0,1 proc.). Kitose Vakarų Europos valstybėse, informaciją apie kurias surinkome, privačių bankrotų skaičius per metus sumažėjo“, - teigia „Creditreform Lietuva“ vadovas.

Kaip rodo Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos duomenys, per 2016 m. daugiausia fizinių asmenų bankroto procesų buvo pradėta Klaipėdos (145 asmenys, arba 34,2 proc.), Vilniaus (121 asmuo, arba 28,5 proc.) ir Kauno (65 asmenys, arba 15,3 proc.) apskrityse. Iš viso nuo fizinių asmenų bankroto įstatymo įsigaliojimo pradžios ir iki šių metų kovo 1 d. bankroto bylos iškeltos 1472 asmenims.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)