Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas birželio pradžioje kreipėsi į teismą su ieškiniu, kad buitinių nuotekų linijos avarijos, įvykusios dėl statybos darbų sostinės Upės gatvėje praėjusį gruodį, kaltininkai atlygintų gamtai padarytą 629,9 tūkst. eurų žalą.

Atsakovams priklausančio kilnojamojo ir nekilnojamojo turto areštas taikomas, kad būtų galimybė įvykdyti teismo sprendimą priteisti žalą iš atsakovų.

Nutartis dėl laikinųjų apsaugos priemonių per 7 dienas dar gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui, tačiau tokio pobūdžio nutartys vykdomos skubiai ir apskundimas nutarties vykdymo nestabdo.

Avarija, dėl kurios Neries upė buvo užteršta išleistomis buitinėmis nuotekomis, įvyko statybos aikštelėje Upės g. 21, kur buvo statomas administracinis pastatas su požemine ir antžemine automobilių aikštelėmis.

Specialioji komisija, kurią avarijai tirti sudarė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, nustatė, kad nuotekų sistema buvo pažeista sugriuvus statomai atraminei sienelei.

Griūtis įvyko dėl neteisingai priimtų konstrukcinių sprendinių, o statybos vykdytos nesilaikant statinio projekte numatytų technologinių sprendimų. Konstatuota, kad techninį ir darbo projektą rengusi UAB „Archinova“ ir pastato techninio projekto konstrukcinę dalį subrangovo teisėmis ruošusi UAB „Ribinis būvis“ neįvertino slėginės nuotekų linijos papildomų apkrovų.

Laikinosios sienos įrengimo metu UAB „Vilniaus rentinys“ dar nebuvo gavusi leidimo statybai, o dalinę ekspertizę atlikusi UAB „Statybos projektų ekspertizės centras“ pažeidė statybos techninio reglamento, skirto statinio projekto ir statinio ekspertizei, reikalavimus.