Tačiau darbuotojų vis neatsiranda: matyt, atėjus vasarai, dauguma renkasi panašaus pobūdžio darbą užsienyje, rašoma pranešime spaudai.

Tokia – nauja Lietuvos regionų realybė.

Prasidėjus šilčiausiam metų laikotarpiui mokslus baigę studentai, jaunimas ir vyresni žmonės patraukia ieškoti laikino darbo užsienyje esančiuose laukuose bei fermose: skindami braškes, apelsinus ar ravėdami laukus jie užsidirba lėšų tam, kad vėliau jas panaudotų užtikrintai ateičiai kurti. Tačiau siekti užsibrėžtų tikslų pradėti galima jau dabar – nekeliant kojų iš gimtinės.

1000 eurų jaunimui ilgą laiką buvo „svajonių alga“: pernai metų pabaigoje, apklausus 500 18–25 m. šalies jaunuolių paaiškėjo, kad kas trečias po penkerių metų tikisi į rankas gauti būtent tokio ar didesnio dydžio algą, o kas ketvirtas – 2 tūkst. ar daugiau.

„Ilzenbergo dvare suteikiame gyvenimo sąlygas net ir tiems, kurie, galbūt, neturi patirties ar už ko užsikabinti. Siūlome pradinį 1000 eurų užmokestį ir galimybę užsidirbti entuziastingam žmogui, pridėdami dividendus už atliktą darbą“, – pranešime spaudai sako Jonas Dalis, Ilzenbergo dvaro ūkio direktorius.

Jo įsitikinimu, užsienyje nugaras lenkiantys asmenys paprastai dirba daugiau nei 8 valandas, bet tai nėra vertinama. Derėtų neužmiršti, kad ir pragyvenimo išlaidos svetur – didesnės, o pakankamai susitaupius neretas siekia grįžti atgal į Lietuvą. J. Dalis neabejoja, kad susikurti gerovę galima ir nedarant drastiškų žingsnių – nepaliekant gimtosios šalies.

Ilzenbergo dvare ir ūkyje šiuo metu dirba per 30 specialistų. Anot J. Dalio, siekiama, kad šie žmonės būtų kaip vieninga šeima, bendrai valdanti ūkį ir besidalinanti pelnu, įvertinus kiekvieno darbo rezultatus. Pelningai užbaigti metus bendrovė planuoja jau kitais metais.

„Specialistai, kurių ieškome, turėtų būti mylintys gamtą, nebijantys kiek nykaus rudens ar žiemos. Paukščių priežiūros specialisto darbas susijęs su ekologišku paukščių auginimu, priežiūra bei organizacine veikla.

Mėsos technologas turėtų gebėti atlikti mėsos išpjaustymą ir organizuoti mėsos cecho darbą, o mechanizatorius-brigadininkas – dirbti su technika, prižiūrėti bei vykdyti laukų apdirbimą. Naujiems darbuotojams būtų suteikiamos geros darbo sąlygos, galimybė užsidirbti ir, esant geriems rezultatams – pelnas už sąžiningai atliktą darbą. Mes nesame orientuoti į pasakas, o tik į realų tikslą ir rezultatus“, – pabrėžia J. Dalis.

Ilzenbergo dvarą bei ūkį supa nuostabi gamta, prie pat Latvijos pasienio tyvuliuoja ežeras, laukuose laisvai ganosi galvijai. 500 metų menančioje dvarvietėje viskas gaminama iš vietoje paruoštų žaliavų, todėl vasarą ten – ypač reikalingos darbo rankos.

Ilzenbergo ūkyje laukiami asmenys iš visų šalies kampelių. Dvaras taip pat suteikia 5000 Eur dydžio neatlyginamą paskolą, skirtą būstui šalia darbo vietos įsigyti.

1515 m. įkurtame Ilzenbergo dvare dabar vystoma biodinaminė ūkininkystė – tai reiškia, kad visi procesai ūkyje vyksta ratu, augalai tręšiami natūraliomis trąšomis, laukai prižiūrimi pagal sėjomainos sistemą, kuri leidžia žemės plotams paeiliui ilsėtis.

Taigi dėl savo turtingos istorijos, specifinės veiklos ir lokacijos ūkis tampa įdomus ir sveikų maisto produktų pirkėjams, ir poilsiautojams. Drauge jis yra dar viena galimybė darbo ieškantiems šalies gyventojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)