Jauną merginą labiausia nustebino dažniausias darbdavių pasiteisinimas: dirbti nepriimsiantys, nes bijantys sugriežtinto Alkoholio kontrolės įstatymo, nepaisant to, kad daugelis pataisų įsigalios tik nuo kitų metų.

Toks pats atsakymas merginai buvo pateiktas netgi bandžius įsidarbinti valytoja ar indų plovėja, taip pat ir bandant darbintis kavinėse, kuriose alkoholiu net neprekiaujama, tačiau meniu įtraukta kava ar kava su romu, saldainiai su likeriu.

Darbo ieškosi norėdama įgyvendinti svajonę

Ugnė darbo ieškosi jau nuo balandžio pabaigos. Visgi kol kas paieškos bevaisės. Mergina daugiausia vaikščiojo į restoranus, kavines ir prašė padavėjos, pardavėjos darbo. Supratusi, kad prošvaisčių mažai – siūlėsi ir plauti indus.

„Šiandien perėjau per penkiolika kavinių ir maitinimo įstaigų. Tačiau daugelyje, kuriose šiaip net neprekiaujama alkoholiu, man pasakė, kad galimybės įsidarbinti nėra, nes ten iš dalies juo vis tiek prekiaujama, pavyzdžiui, kava su romu arba yra saldainiai su likeriu.

Daug kur sakė, kad nepriimsime dėl sugriežtintų alkoholio įstatymų (turi omenyje nuo kitų metų įsigaliosiančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas – DELFI). Dar buvo sakyta, kad nepriimsime, nes bijome dėl materialinės atsakomybės arba dėl atsakomybės, krentančios darbdaviui, jeigu nepilnametis susižeistų ar jam kažkam nutiktų“, – sakė ji.

Ugnei keisčiausia, kad panašus atsakymas buvo pateiktas ir jos vyresniems draugams.

„Man penkiolika metų, tai gal tikrai per jauna, kad dirbčiau tokiame sektoriuje, nors esu dirbusi valgykloje Kauno rajone. Bet turiu draugą, kuriam šiuo metu 17 metų, o šių metų rugsėjo mėnesį sueina 18 metų.

Pernai jis dirbo viename iš Lietuvos kavinių tinklų, bet šįmet jį atsisakė priimti, nors ir žadėjo, nes sakė, kad dabar nauji įstatymai, jam nėra 18 ir jis negali dirbti kavinėje, kurioje yra alkoholio.

Taip nutiko ir dar keliems draugams, nors jie praeitais metais turėjo darbo, bet po šito įstatymo kaip ir nebegali dirbti“, – stebėjosi mergina, pati suprantanti, kad daugelis įstatymo pataisų įsigalios tik nuo kitų metų.

Labiausia ją pribloškė, kad darbdaviai nepriėmė jos plauti net indų, nes patalpoje yra alkoholio: „Siūliausi ateiti kaip valytoja ar indų plovėja, arba tas ir tas kartu, ko jiems labiau reikia. Bet vėlgi pasakė, kad dėl alkoholio įstatymo, mes jūsų negalime priimti.“

Pasitikslinus, ar tikrai darbdaviai pagrindė priežastį Alkoholio kontrolės įstatymu, mergina dar kartą patvirtino girdėjusi tokius atsakymus.
Indų plovimas

„Aš jau net neįsivaizduoju, ką darysiu, nes užsidirbti visiems norisi, bet galimybių kaip ir nėra. 15 metų merginai, kad ir Vilniuje, įsidarbinimo galimybės nėra didelės. Kur kas platesnės savanoriavimo galimybės.

Norisi turėti savo pinigų, kuriuos pats žinai, kad sąžiningai uždirbai, o ne tėvai davė. Randasi savarankiškumo, nepriklausomybės poreikis. Norisi pačiai išbandyti viską“, – teigė mergina.

Ji pripažino darbo ieškanti ne šiaip sau – norinti taupyti svajonių medicinos studijoms užsienyje, kurios pareikalaus daug pinigų. Visgi mergina nežada pasiduoti ir darbo ieško toliau.

Norinčių vis daugėja, tačiau darbdaviai baidosi

Įdarbinimo agentūros „CV-online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė neneigė, kad nesulaukus pilnametystės darbą susirasti tikrai sudėtinga, o darbdaviai dažniausiai ieško jaunimo nuo 18 metų.

„Pagal darbo įstatymus, yra įvairiausių apribojimų, turi būti nustatytas tam tikras darbo laikas, ką galima daryti, ko negalima. Darbdaviai tiesiog renkasi paprastesnį, lengvesnį kelią ir įdarbina tuos žmones, kuriems nėra tiek daug apribojimų.

Nepilnamečiai negali dirbti pilnos darbo dienos, jų pertraukos yra dažnesnės ir ilgesnės, jiems negalima kiloti didelių svorių, negali būti naktinių pamainų. Labai daug įvairiausių ne“, – sakė ji.

R. Karavaitienė paminėjo, kad daugiausia šansų rasti darbą nesunkiuose žemės ūkio darbuose, sodinant augalus ar juos laistant. Taip pat smulkios prekybos sektoriuje, kur reikia pardavinėti ledus, vaisvandenius, išnešioti ar skirstyti paštą ir pan.
Ledų pardavėja

„Pastebėjome, kad tokio amžiaus jaunimo tikrai labai padaugėjo. Jie nori, veržiasi, teiraujasi bet kokio darbo, sako, kad yra greiti, galėtų dirbti viską.

Bet jie dar yra vaikai, jei 15 metų, todėl gali dirbti tik labai paprastus darbus. Kitų ūgis labai didelis, bet tai nereiškia, kad jis pripras prie darbo, galės dirbti mėnesį – du, todėl darbdaviai pasikliauna turinčiais patirtį“, – teigė moteris.

R. Karavaitienė pažymi, kad išties gali būti problematiška įsidarbinti net į pareigas, nesusijusias su alkoholio prekyba, jei toje vietoje vis dėlto prekiaujam alkoholiu ar tiekiami gėrimai su juo:

„Jeigu kavinė turi statusą prekiauti alkoholiu, nežinau, kaip ta arbata ar kava tiksliai būtų fiksuojama: ar tai jau prekyba alkoholiu, ar ne. Bet jei ta kavinė turi išsipirkusi licenciją prekiauti alkoholiu, tai ten neturėtų dirbti 15 metų darbuotojai. Taip pat ir plauti indus“, – svarstė ji.

Darbdavių baimės perspaustos, bet suprantamos

Advokatų kontoros „Cobalt“ darbo teisės praktikos grupės vadovė, advokatė dr. Dalia Foigt-Norvaišienė DELFI paaiškino, kokius darbus gali dirbti nepilnamečiai, ar jie gali dirbti su alkoholiu ir kaip bus nuo kitų metų, įsigaliojus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kai vartoti, pirkti ir turėti alkoholį galės asmenys nuo 20 metų, nuo 18 metų jų turėti, jei tik tai yra jų darbo dalis.

„Dabar tokio ribojimo dirbti su alkoholiu iki 18 metų, kiek žinau, nėra.
 Dalia Foigt-Norvaišienė

Įstatymuose asmenys, kuriems nėra 18 metų, vadinami jaunais asmenimis, o tiems, kuriems nėra 16 – vaikais, ir jų įdarbinimui ir darbui taikomi daug griežtesni reikalavimai.

Asmenims nuo 16 iki 18 metų tie reikalavimai nėra tokie griežti, bet jie negali dirbti darbų, kurie kenktų jų sveikatai plačiąja prasme: tiek fizinei, tiek psichologinei raidai, darbas neturėtų daryti įtakos jų mokymuisi mokykloje.

Pati Vyriausybė yra nusistačiusi leistinų darbų iki 16 metų vaikams sąrašą, ir ten nurodyti žemės ūkio darbai, reklaminių plakatų klijavimas, laikraščių, spaudinių nešiojimas yra pan. Tai yra tie, kurie yra lengvi, neatsilieptų labai jauno žmogaus sveikatai.

Taip pat neturėtų būti draudžiami tokie, kaip stalo serviravimas, padavėjos darbas“, – sakė ji.

Ji pažymėjo, kad kai kurie darbdaviai kaip priežastį nepriimti į darbą dėl alkoholio ribojimų nurodo norėdami atsikratyti pareigos aiškinti kitas priežastis, pasiteisinti, kiti gal tiesiog neįsigilinę į visus Alkoholio kontrolės įstatymo punktus.

„Baimė gali būti, gal ne kiekvienas įsiskaitė, nuo kokios ten dienos įstatymas galioja, nes įstatymas parašytas tikrai sudėtingai, pavyzdžiui, tokio straipsnio tokia dalis įsigalios vienu metu, tokio straipsnio kita dalis – dar kitu, išskyrus tą ir aną. Žmogui reikia gerokai galvą pasukti, kad suprastų, kas kada įsigalioja.

Gal ir persistengia su tokiomis baimėmis, bet reikia suprasti ir darbdavius. Kada tokie ribojimai ir griežti reikalavimai, numatytos baudos įstatyme, kiekvienas galvoja labiau priimdamas jauną žmogų.

Tų reikalavimų šiaip jau yra daug, ir darbdaviai pasiskaičiuoja. Gal ateis koks inspektorius ir dar nubaus už tai, kad nepilnametis, kuriam nėra 16 metų, dirba toje pačioje patalpoje, kur alkoholio dėžės guli.

Žinote, verslo įmonė nėra pašalpos ar labdaros organizacija, darbdavys turi savo verslą plėtoti, yra atsakingas už darbuotojus, ir turi skaičiuoti “, – sakė ji.

D. Foigt-Norvaišienė svarsto, kad nuo kitų metų įsigaliojus Alkoholio kontrolės įstatymui, neaišku, ar jaunesnis nei 18 metų asmenys galės dirbti kavinėse, kur nėra alkoholio, bet prekiaujama kava ar arbata su alkoholiu, tačiau tokios galimybės veikiausia neturėtų likti.

„Jei romą pils į gėrimą, tai turėtų būti taikomas apribojimas. Yra juk, pavyzdžiui, Irish Coffee. Be alkoholio ji neįsivaizduojama, nes neįmanoma kitaip jos padaryti.

Tai visko gali būti, kad negalės, labai daug diskusijų buvo dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo, daug svarstymų, vingių tame įstatyme, bet kaip veiks tas įstatymas, sunku prognozuoti“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (339)