Šiaulių bankas, Vilniaus savivaldybė ir VŠT ketvirtadienį pasirašė trišalę sutartį, kurios pagrindu Šiaulių bankas įsigijo savivaldybės skolą.

Savivaldybė už šilumą įsiskolino šilumos ūkį valdžiusiai Prancūzijos koncernui „Veolia“ priklausančiai įmonei „Vilniaus energija“, tačiau po šilumos ūkio perdavimo savivaldybės valdomai VŠT buvo perduota ir savivaldybės skola. Vis dėlto VŠT už šią skolą privalo sumokėti „Vilniaus energijai“. VŠT vadovas Mantas Burokas BNS sakė, kad tai bendrovė ketina padaryti iš Šiaulių banko gautais pinigais.

„Šiandien mes turime atsiskaityti su „Vilniaus energija“ pagal nuomos sutartį. Su Šiaulių banku sutartis sudaryta dėl reikalavimo teisių į Vilniaus savivaldybės skolą pardavimo. Mes tą skolą, kurią perėmėme iš „Vilniaus energijos“, parduodame Šiaulių bankui už nominalią vertę, o už gautus pinigus atsiskaitome su „Vilniaus energija“, – BNS sakė VŠT vadovas Mantas Burokas.

Jis pridūrė, kad VŠT ketvirtadienį ketina atsiskaityti su „Vilniaus energija“ ir už gyventojų bei juridinių asmenų skolas, kurios siekia 17,4 mln. eurų. Šis atsiskaitymas bus finansuojamas iš praėjusį mėnesį DNB banko suteiktos 31,5 mln. eurų paskolos.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Vylūnė Urbonienė BNS tvirtino, kad toks sprendimas buvo pasirinktas dėl gerų sąlygų, kurias pasiūlė Šiaulių bankas.

„Šiaulių bankas perėmė Vilniaus savivaldybės administracijos skolą „Vilniaus energijai“ per savivaldybės įmonę VŠT, dėl to, kad bankas sutiko suteikti palankesnes sąlygas. Sumažinamos palūkanos ir išdėstomas ilgesnis palankus skolos grąžinimo grafikas. Tai yra tipinis skolos vienam objektui reikalavimo teisių perleidimo būdas kitam“, – kalbėjo V. Urbonienė.

Šiaulių banko Vilniaus regiono ir filialų verslo klientų direktorius Kęstutis Grinius BNS teigė, kad Šiaulių bankas pirkdamas Vilniaus savivaldybės skolą pagerino jos grąžinimo sąlygas

„Šiaulių bankas siūlo klientams tinkamus lanksčius finansavimo sprendimus. Pasirašius šią sutartį, bankas suteikia galimybę pagerinti Vilniaus savivaldybei skolos grąžinimo ir komercines skolos sąlygas. Taip pat Vilniaus savivaldybės skola Vilniaus šilumos tinklams bus grąžinta vienu kartu, o ne dalimis pagal nustatytą grąžinimo grafiką, kaip tai buvo numatyta iki tol galiojusiame susitarime“, – BNS atsiųstame komentare cituojamas K. Grinius.

Anot jo, kad Vilniaus savivaldybė pakolą Šiaulių bankui turės grąžinti per 5 metus.

Kovo 30 dieną baigėsi 15 metų trukusi Vilniaus šilumos ūkio sutartis tarp miesto savivaldybės ir Prancūzijos koncerno „Veolia“ kontroliuojamos „Vilniaus energijos“, todėl šilumos ūkį perėmusi VŠT privalo išpirkti vartotojų skolas „Vilniaus energijai“.

Vilniaus savivaldybė valdo 99,4 proc. VŠT akcijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)