Tai, pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešimo, patvirtina ir jau trečiasis AKM atvejis, šiemet nustatytas kiaulių laikymo vietose. Varėnos rajone, Kaniavos seniūnijos Dubičių kaime, šią savaitę patvirtintas naujas AKM židinys. Pastarąjį kartą Varėnos rajone AKM šernams buvo nustatytas 2016 m. spalį, o šios gyvenvietės apylinkėse rastai šerno gaišenai AKM buvo nustatytas tik 2015 m.

Naujausias ligos židinys aptiktas nedideliame ūkyje, kuriame savo reikmėms buvo laikomos 3 kiaulės. Savininkas, pastebėjęs, kad viena iš kiaulių prastai auga, ją paskerdė. Tačiau po kelių dienų likusios dvi kiaulės taip pat nustojo ėsti, pasidarė apatiškos, pasunkėjo kvėpavimas, tad laikytojas nusprendė paskersti ir jas. Pastebėjęs, kad paskerstų kiaulių blužnis padidėjusi, kiaulių laikytojas informavo privatų veterinarijos gydytoją, kuris paėmė kraujo ir organų mėginius.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute tą pačią dieną buvo patvirtinta AKM diagnozė, tad visų trijų kiaulių skerdenos buvo nedelsiant surinktos ir išvežtos papildomiems tyrimams, siekiant išsiaiškinti galimą AKM patekimo į ūkį laiką, atlikta pirminė kiaulių laikymo vietos dezinfekcija, pritaikyti laikini apribojimai aplink ligos židinį.

VMVT rajone nustatė 3 km ir 10 km apsaugos ir priežiūros zonas, kuriose vykdoma AKM stebėsena, kraujo mėginių atrinkimas ir kiaulių laikymo vietų faktinis surašymas. Dėl šio protrūkio Europos Komisijos sprendimu Varėnos rajonas bus įtrauktas į trečiąją ribojimų dėl AKM zoną.

Buferinėje AKM zonoje esantys kiaulių laikytojai, negalintys įgyvendinti ir laikytis biologinio saugumo reikalavimų, privalo laikomas kiaules pasiskersti savo reikmėms kiaulių laikymo vietoje, ar su teritorinės VMVT leidimu išvežti į VMVT patvirtintas skerdyklas, arba nugaišinti (jei kiaulės netinkamos skersti dėl jų amžiaus), ir jų gaišenas perduoti šalutinių gyvūninių produktų tvarkytojams. Visais atvejais turi būti paimti kiaulių kraujo ir organų mėginiai AKM tyrimams ir, jei liga nepasitvirtins, paskerstų kiaulių mėsą leidžiama vartoti savo reikmėms be jokių apribojimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)