"Geonaftai" bandant užginčyti bendros su "Svenska Petroleum Exploration" įmonės "Genčių nafta" dar 1993 metais sudarytą steigimo sutartį, B. Lubys kviečiamas liudyti kaip tuometinis premjeras. Byla Klaipėdos apygardos teisme bus nagrinėjama penktadienį, teigiama pranešime spaudai.

Ginčydama "Genčių naftos" steigimo sutartį "Geonafta" tikisi išvengti mokėjimų "Svenska", kuri laimėjo teisinius ginčus užsienyje. "Svenska" ir "Geonafta" valdo po 50 proc. "Genčių naftos" akcijų.

2000 metais "Svenska" kreipėsi į Kopenhagos tarptautinį arbitražą, teigdama, jog buvo pažeista "Genčių naftos" teisė kartu su bendrove "Geonafta" eksploatuoti Kretingos ir Nausodžio naftos telkinius Vakarų Lietuvoje.

Už šios teisės pažeidimą Kopenhagos tarptautiniame teisme "Svenska" 2003 metais iš Lietuvos Vyriausybės bei "Geonaftos" prisiteisė 12,5 mln. JAV dolerių. Sprendimą dar turi pripažinti Lietuvos teismai.

"Lietuvos Vyriausybė, nebūdama steigimo sutarties šalimi, o tik patvirtindama ją kaip signataras, buvo įtraukta į dviejų komercinių subjektų tarpusavio santykius, o tai kelia abejonių dėl valstybei priskiriamų įpareigojimų atitikimo įstatymams", - teigė "Geonaftai" atstovaujantis advokatas Gediminas Baublys.

Pasak jo, "Genčių naftos" steigimo sutartis taip pat esą nebuvo patvirtinta notariškai.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra nusprendęs laikinai sustabdyti bylos dėl "Svenska" pretenzijos nagrinėjimą, kol nebus baigta nagrinėti byla dėl "Genčių naftos" steigimo sutarties pripažinimo niekine.

Teismo sprendimu yra areštuota maždaug 20 mln. litų vertės "Geonaftos" turto.

Apie ginčus su "Svenska" esą nežinojęs prieš penkerius metus "Geonaftą" privatizavęs konsorciumas "Naftos gavyba" kreipėsi į Paryžiaus tarptautinį arbitražą ir iš Vyriausybės reikalauja 13,6 mln. litų. "Naftos gavybą" iš esmės kontroliuoja "Dujotekanos" vadovas Rimandas Stonys.

"Geonafta", tiesiogiai ir per susijusias įmones išgaunanti visą šalyje gaunamą naftą, pernai uždirbo 49,7 mln. litų pelno ir išmokėjo 48 mln. litų dividendų.

Iš viso "Geonafta" pernai gavo 84,6 mln. litų pajamų - 34,5 proc. daugiau nei 2003-iaisiais (62,9 mln. litų). 2004 metais "Geonafta" išgavo 105,7 tūkst. kubinių metrų naftos - 3 proc. daugiau nei 2003 metais (102,6 tūkst. kubinių metrų).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją