Tai suprato ir kasmetinių atostogų į žemyninę Europą išsiruošę Jungtinės Karalystės gyventojai, rašo theguardian.com.

Neigiamu pastarųjų metų politinių neramumų įtakos gyvenimui pavyzdžiu tapo euro atžvilgiu nuvertėjęs svaras sterlingas. Atidžiai išlaidas planuojantys britai pastebėjo, kaip per metus jie prarado pinigus dėl „Brexit“.

Pavyzdžiui, kasmet Europoje birželio pradžioje atostogaujanti britų šeima 2016 metais tokiu metų laiku už 1000 eurų sumokėjo vos daugiau nei 750 svarų sterlingų, o šiemet – 879. Taigi, per metus prarasta daugiau nei 120 svarų sterlingų.

Šiuo metu britų nacionalinės valiutos ir euro kursas vertinamas 1:1,14. Pernai tokiu metu jis siekė apie 1:1,30.

Žinia, svaro sterlingo kursas staigiai krito po praėjusių metų birželio 23-iąją įvykusio referendumo, nulėmusio „Brexit“.

Po didžiulių svyravimų euro atžvilgiu kursas kuriam laikui stabilizavosi, tačiau ir vėl krito žemyn po šią savaitę įvykusių išankstinių JK parlamento rinkimų.

Kiekvieną vasarą šimtai tūkstančių atostogaujančių JK gyventojų traukia pailsėti į tokias euro zonos valstybes, kaip Ispanija, Prancūzija, Italija, Graikija, Kipras, Malta ir kt., todėl vertinant bendrus praradimus dėl kurso svyravimo susidarytų išties milžiniškos sumos.

Su ta pačia problema susiduria ir į gimtinę pailsėti trumpam grįžtantys imigrantai iš tų ES šalių, kuriose įvestas euras. Jie už tą pačią svarų sterlingų sumą šiemet galės leisti kur kas mažiau, nei pernai.

Ir valiutų rinkos žaidėjai perspėja, kad seni geri laikai bent jau artimiausiu metu negrįš, o situacija gali pablogėti dar labiau.

„Nemanau, kad dar kurį laiką svaro sterlingo kursas bus sunkiai prognozuojamas. Dar laukia „Brexit“ derybos, o rinkoms tai reiškia nežinomybę, kuri lems svyravimus“, – sakė valiutos keitimo verslu besiverčiantis Simon’as Phillips’as.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.