Tačiau nepadės ir pasislėpti nuo „lietuviškų“ skolų.

Nemažai emigravusių lietuvių jau suspėjo bankrutuoti JK, o įsigaliojus teisės aktams, leidžiantiems tą daryti ir Lietuvoje, naudojamasi ir šia galimybe.

Abi valstybės kol kas priklauso ES, tad asmuo vienodai laikomas bankrutavusiu ir vienur, ir kitur, nepriklausomai nuo to, kurioje šalyje priimtas tai skelbiantis sprendimas.

Britams traukiantis iš bendrijos kyla abejonių, ar taip bus galima elgtis ateityje.

Tačiau bankroto teisininkas, UAB „Teisinės pagalbos linija“ vadovas Egidijus Gadeikis sako, kad nei papildomų sunkumų, nei palengvinimų „Brexit“ teisininkams ir jų klientams nesudarys.

Teisininko vadovaujama kompanija dažnai dirba su Jungtinėje Karalystėje reziduojančiais klientais.

„Kreipiasi dažnai. Fizinio asmens bankroto Jungtinėje Karalystėje veiklą vykdome nuo 2016 metų pradžios. Iki dabar konsultacijas esame suteikę apie 300 klientų. Beveik visos priežastys - skolos Lietuvoje ir noras jas susitvarkyti, nurašyti“, – sakė E. Gadeikis.

Jis paaiškino, kodėl fizinio asmens bankroto srityje „Brexit“ jokios įtakos mūsų darbui neturi ir neturės.

„Iki „Brexit“ pabaigos pradėti fizinio asmens bankroto procesai JK yra ir bus automatiškai pripažinti bei vykdomi ir Lietuvoje. O britams galutinai išstojus iš ES, lietuvaičiams, norintiems bankrutuoti JK, tereikės šios šalies teismų sprendimus dėl bankroto prisipažinti per teismus Lietuvoje ir tokie teismų sprendimai bus galiojantys bei vykdomi ir čia.

Tokia praktika buvo ir iki Lietuvos įstojimo į ES. Tokios procedūros nėra sudėtingos ir mūsų nuomone nedarys įtakos asmenų ketinimų bankrutuoti ar nebankrutuoti JK“, – kalbėjo E. Gadeikis.

Jis priminė, jog nuo skolų Lietuvoje pasislėpti JK nepavyks.

„Tiek po išstojimo iš ES, tiek ir šiandien Lietuvos antstoliai neturi galimybės blokuoti JK esančių asmenų sąskaitų, nes britai neprisijungė prie tai numatančios ES direktyvos.

Tačiau kreditoriai patys gana sėkmingai vykdo patys išieškojimus JK – jie teismų sprendimus, kitus vykdomuosius raštus perduoda vykdyti tiesiai antstoliams Jungtinėje Karalystėje, kurie ir sąskaitas blokuoja, ir išskaitymus iš darbo užmokesčio atlieka.

Kiek iš savo klientų žinome, tai sėkmingai daro AB „DnB bankas“, UAB „Būsto paskolų draudimas“, kiti stambesni lietuviški kreditoriai.

Kiti lietuviški kreditoriai skolas išieško per skolų išieškojimo agentūras. Todėl taip paprastai pasislėpti nuo „lietuviškų“ skolų Jungtinėje Karalystėje nepavyksta“, – sakė E. Gadeikis.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.