Fiksuota 0,1 proc. mėnesio defliacija. Ekonomistų teigimu, tai – sezoninių išpardavimų ir nuolaidų pradžia, bet viskas laikina. Vėliau prasidės brangimas – Lietuva visiems laikams netenka pigios valstybės statuso.

Gegužę tiek pigo daržovės, degalai, šilumos energija. Ligtol 9 mėnesius iš eilės – nuo pernai rugpjūčio – viskas brango.

Ekonomistai Žygimantas Mauricas sako, fiksuotas mėnesio rezultatas – simbolinis ir laikinas. Žiūrint į metinę statistiką, esą akivaizdu, kad kainos Lietuvoje kyla ir kils. Labiausiai – dėl brangstančių paslaugų.

Šios dabar beveik 5 proc. brangesnės nei prieš metus. Kainų kavinėse, restoranuose, kitose maitinimo vietose augimas – dar didesnis – 9 proc. O Vilniuje dar ir viską galima padauginti kone iš dviejų.

„Kalbant bendrai apie kainų lygį, tai Lietuva, manau, jau visiems laikams išsivaduoja, jeigu taip galima sakyti, iš pigios valstybės statuso ir mums konkuruoti kainų lygiu, tarkime, su Britanija, su Vokietija, su ta pačia Lenkija bus vis sunkiau“, – kalba „Nordea“ Lietuvoje vyr. ekonomistas.