Taip pat ketinama sugrąžinti iki 2017 metų pradžios galiojusią autorių, atlikėjų ir sportininkų „Sodros“ įmokų mokėjimo tvarką.

Atsiras progresyvumas

Praėjusią savaitę Vyriausybės pristatytoje mokesčių pertvarkoje numatyti keli su individualios veiklos pažyma dirbantiems gyventojams aktualūs pokyčiai.

Siūloma, kad individualios veiklos apmokestinimas priklausytų nuo per metus gaunamo pelno dydžio (o ne nuo profesinės veiklos rūšies).

Dėl to ketinama įvesti progresinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, kuris apmokestinamoms pajamoms iki 10 tūkst. eurų per metus sudarytų 5 proc.

Pajamos tarp 10 tūkst. ir 30 tūkst. eurų būtų apmokestinamos palaipsniui nuo 5 proc. iki 15 proc. didėjančiu tarifu. Kaip DELFI patvirtino Finansų ministerija, šie tarifai būtų taikomi visai sumai, o ne diferencijuotai. Pavyzdžiui, 21 tūkst. eurų būtų apmokestinamas 10,5 proc.

30 tūkst. eurų ir didesnės pajamos būtų apmokestinamos 15 proc. tarifu.

„Sodra“ bus vienoda

Pertvarkos plane taip pat rašoma apie socialinio draudimo įmokų suvienodinimą visoms savarankiškai dirbančių asmenų kategorijoms.

Siūloma, kad visi jie 29,7 proc. valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas ir 9 proc. privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas mokėtų nuo pusės apmokestinamųjų pajamų.

Taip pat visiems bus paliktos kai kuriems jau dabar galiojančios 28 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) dydžio įmokų „lubos“.

Poveikis praktikoje

Šiuo metu laisvųjų profesijų (gydytojų, teisininkų, lektorių, inžinierių, programuotojų, žurnalistų ir t.t.) apmokestinamoms pajamoms taikomas 15 proc. GPM tarifas.

Tačiau tiek mokama ne nuo visų, o nuo apmokestinamųjų pajamų, kurias galima apskaičiuoti dviem būdais: pritaikant 30 proc. sumažinimą sąnaudoms arba sąnaudas skaičiuojant realiai.

Kaip DELFI sakė Mokesčių konsultantų asociacijos prezidentė Rūta Bilkštytė, Vyriausybei pristačius siūlomus pakeitimus, tarp ekspertų buvo kilę nuogąstavimų, kad bus naikinamas vadinamasis 30 proc. „minusavimas“ sąnaudoms.

„Tačiau finansų ministras Vilius Šapoka vėliau patikino, kad tokių ketinimų neturi“, – sakė ji.

Tai, kad 30 proc. atskaitimas liks, DELFI patvirtino ir Finansų ministerija.

Jei liks dabartinė apmokestinamųjų pajamų apskaičiavimo tvarka, pavyzdžiui, 13 tūkst. eurų pajamų gaunantis individualios veiklos laisvosios profesijos vykdytojas nuo 10 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų mokės ne 15 proc. o 5 proc. GPM.

Taigi vietoje per metus sumokamų 1,5 tūkst. eurų, jis sumokės 500 eurų GPM.

Pavyzdžiui, 13 tūkst. eurų pajamų gaunantis individualios veiklos laisvosios profesijos vykdytojas nuo 10 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų mokės ne 15 proc. o 5 proc. GPM. Taigi vietoje per metus sumokamų 1,5 tūkst. eurų, jis sumokės 500 eurų GPM.

Tačiau jei laisvosios profesijos atstovas gauna 30 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų, jam tarifas nesikeis ir jis per metus sumokės 4,5 tūkst. eurų GPM.

Ne laisvųjų profesijų (prekybos, gamybos ir t.t.) su individualios veiklos pažyma dirbantys asmenys šiuo metu moka sumažinta 5 proc. GPM tarifą.

Todėl įvedus progresyvų GPM, didesnes nei 10 tūkst. apmokestinamąsias pajamas gaunantys asmenys mokesčių sumokės daugiau.

Už 10 tūkst. eurų apmokestinamųjų pajamų ne laisvųjų profesijų atstovai iki šiol sumokėdavo 500 eurų GPM. Tiek pat liktų ir po pertvarkos.

Tuo metu vietoje 1,5 tūkst. eurų GPM už 30 tūkst. apmokestinamųjų pajamų, po pertvarkos teks pakloti 4,5 tūkst. eurų GPM arba 3 tūkst. daugiau.

Ne laisvųjų profesijų atstovams vietoje 1,5 tūkst. eurų GPM už 30 tūkst. apmokestinamųjų pajamų, po pertvarkos teks pakloti 4,5 tūkst. eurų GPM arba 3 tūkst. daugiau.

R. Bilkštytė pastebėjo, kad kitaip nei laisvųjų profesijų atstovai, šie individualios veiklos vykdytojai dažniau realiai skaičiuoja savo sąnaudas ir netaiko 30 proc. „minusavimo“.

„Jei prekiauji, tai gali tiesiogiai skaičiuoti, kiek prekių nusipirkai ir kiek pardavei. Gali būti milijonas apyvarta, bet pelnas tik 10 tūkst. eurų“, – sakė ji.

Mokės nuo pusės

Individualią veiklą vykdantys asmenys „Sodrai“ moka dvi įmokas – VSD ir PSD. Jos apskaičiuojamos nuo pusės apmokestinamųjų pajamų.

Pavyzdžiui, jei asmuo gauna 30 tūkst. pajamų, įmokas moka nuo 10,5 tūkst. eurų (21 tūkst./2). Per metus išeina 3118,5 euro VSD ir 945 eurų PSD (bendrai 4063,5 euro).

Pagal tokią tvarką moka tiek laisvųjų, tiek visų kitų profesijų individualios veiklos vykdytojai. Pertvarkoje ji nesikeičia.

Tačiau norima į tokį patį lygį sugrąžinti autorių, atlikėjų ir sportininkų „Sodros“ įmokų bazę. Nuo šių metų pradžios ji buvo padidinta iki 100 proc. apmokestinamųjų pajamų.

Taigi tokias pačias 30 tūkst. pajamas gaunantis autorius, atlikėjas ar sportininkas „Sodrai“ per metus turi sumokėti 8127 eurus arba dvigubai daugiau už individualios veiklos vykdytojus. Mokesčių pertvarkoje siūloma grąžinti buvusią tvarką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)