Atsižvelgęs į Seimo teisininkų pastabas, Seimas antradienį priėmė tokią Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo pataisą – už balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 4, o susilaikė 27.

Pagal naująjį Darbo kodeksą (DK) kasmetinės atostogos bus perskaičiuojamos darbo dienomis, už kiekvienas septynias kalendorines dienas suteikiant 5 arba 6 darbo dienas, jeigu dirbama atitinkamai 5 ar 6 dienas per savaitę.

Nuo liepos bus suteikiama 20 arba 24 darbo dienos atostogų – priklausomai nuo to, ar dirbama 5, ar 6 darbo dienas per savaitę.

Viena atostogų dalis negalės būti trumpesnė kaip 10 darbo dienų arba 12 darbo dienų, jei dirbama 6 dienas per savaitę.

DELFI sukūrė specialią skaičiuoklę, kuri jums padės paskaičiuoti, kiek liks sukauptų atostogų po liepos 1 d. (dalys po kablelio apvalinamos aritmetiškai). Darbo kodekso įgyvendinimo įstatyme numatyta, kad perskaičiuojant nepanaudotas kasmetines atostogas iš kalendorinių dienų į darbo dienas, perskaičiavus nustatyta nevisa atostogų diena skaičiuojama kaip visa atostogų diena.

Darbo ir kolektyvinės sutartys arba Vyriausybė galės nustatyti ilgesnes atostogas, pavyzdžiui, už ilgalaikį nepertraukiamą darbą toje pačioje darbovietėje.

Dabar minimali kasmetinių atostogų trukmė yra 28 kalendorinės dienos, pusę jų leidžiama imti dalimis – kad ir vien tik darbo dienomis.

Visos atostogos, kurias sukaupsime iki naujo DK įsigaliojimo, bus perskaičiuotos: už kiekvienas 7 kalendorines dienas atostogų bus suteikiama 5 darbo dienos kasmetinių atostogų (6-ios, jeigu dirbama 6 dienas per savaitę). Pavyzdžiui, jeigu būsite sukaupę 20 kalendorinių dienų atostogų, jos bus perskaičiuotos į 14,28 darbo dienas (20 x 5 : 7 = 14,28).

Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis nei 5 dienos arba skirtingas, darbuotojui turės būti suteiktos ne trumpesnės kaip 4 savaičių trukmės atostogos. Kita vertus, darbo ir kolektyvinės sutartys, darbo teisės normos galės nustatyti ilgesnės trukmės atostogas.

Nuo liepos 1 d. bent viena iš kasmetinių atostogų dalių negalės būti trumpesnė kaip 10 darbo dienų arba ne mažiau kaip 12 darbo dienų (jeigu dirbama 6 darbo dienas per savaitę).

Pailgintų ir papildomų atostogų tvarką turėtų nustatyti Vyriausybė, tačiau atitinkamo nutarimo ji dar nėra priėmusi.

Pagal dabartinį projektą pailgintos atostogos būtų suteikiamos už ilgalaikį nepertraukiamą darbą toje pačioje darbovietėje – darbuotojams, turintiems ilgesnį kaip 10 metų nepertraukiamą darbo stažą toje pačioje darbovietėje, – 3 darbo dienos, už kiekvienų paskesnių 5 metų nepertraukiamą darbo stažą toje pačioje darbovietėje – 1 darbo diena.

Pedagogams, kūrybiniams, sveikatos priežiūros specialistams, orlaivių pilotams ir kitų grupių darbuotojams, priklausomai nuo jų specialybės, siūloma suteikti nuo 25 iki 50 darbo dienų kasmetines pailgintas atostogas.

Priimtame DK nustatyta, kad kasmetinių atostogų laiku darbuotojui paliekamas jo vidutinis darbo užmokestis (atostoginiai). Atostoginiai išmokami ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną prieš kasmetinių atostogų pradžią.

Darbuotojo prašymu, atostoginiai galės būti mokami įprasta algos mokėjimo tvarka. Beje, jeigu darbdavys uždels atsiskaityti už kasmetines atostogas, laikotarpis, kurį buvo uždelsta atsiskaityti, bus pridedamas prie kitų kasmetinių atostogų, jeigu tokį prašymą darbuotojas pateiks per pirmas 3 darbo dienas po kasmetinių atostogų.

Primename, kad šiuo metu atostoginius darbdaviai privalo sumokėti ne vėliau kaip prieš tris kalendorines dienas iki kasmetinių atostogų pradžios. Vėluojant juos išmokėti atostogos be jokio prašymo turėtų būti pratęsiamos tiek, kiek buvo vėluojama, o už pratęstą laiką mokama kaip už kasmetines atostogas.

Atkreiptinas dėmesys, kad įsigaliojus naujam DK, darbdavys galės vykdyti išskaitas iš darbuotojo darbo užmokesčio. Pvz., išieškoti atostoginiams už suteiktas atostogas, kurios viršys įgytą teisę į visos trukmės ar dalies kasmetines atostogas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)