„Iš didelio debesies – mažas lietus. Iš šios Vyriausybės laukėme rimtos mokesčių reformos siūlymo, tačiau pusės metų darbo rezultatai tėra kosmetiniai pataisymai“, – penktadienį Premjero Sauliaus Skvernelio pristatytą mokesčių reformą įvertino Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Liberalai sveikina šios Vyriausybės ketinimus naikinti kai kurias mokestines lengvatas ir didinti mažiausiai uždirbančių žmonių pajamas. Liberalų sąjūdis savo programoje taip pat yra numatęs, kad minimalus darbo užmokestis Lietuvoje turėtų būti neapmokestintas.

„Tačiau Premjeras S. Skvernelis kartoja savo pirmtako Algirdo Butkevičiaus klaidas. Buvęs socialdemokratų lyderis taip pat orientavosi tik į minimalų atlyginimą, uždirbančius mažiausiai, tačiau emigracija dėl to ne mažėjo, o didėjo. Atrodo, kad nei buvęs, nei dabartinis Premjeras nesupranta vieno dalyko: žmonės nenori uždirbti tik minimalų atlyginimą, jie nori didesnių algų. O dabartinė reforma nenukreipta į tai, kad pastebimai didėtų visų žmonių pajamos, stiprėtų vidurinioji visuomenės klasė, jaunimas ir išsilavinę specialistai norėtų likti Lietuvoje“, – sakė E. Gentvilas.

Ką liberalai darytų kitaip? Pokriziniu laikotarpiu, kai ekonomika auga, valstybė gali pastebimai mažinti mokesčius.

„Mes mažintume mokesčius visiems darbuotojams, ypač aukštos kompetencijos specialistams, kad Lietuvoje būtų sukurta daugiau gerai apmokamų darbo vietų“, – kalbėjo Liberalų frakcijos seniūnas.

Liberalai taip pat siūlytų įteisinti tam tikro laikotarpio mokesčių atostogas į Lietuvą grįžtantiems emigrantams, jaunimui, kad šis baigęs universitetą liktų Lietuvoje ir čia įleistų šaknis, taip pat kuriantiems savo verslą.

Liberalai taip pat siūlytų neapmokestinti įmonių pelno, investuojamo į verslo plėtrą ir naujų darbo vietų kūrimą.

„Premjeras sako, kad naujų mokesčių kitais metais neatsiras, tačiau nereikia slėpti, kad kai kurių mokestinių išimčių naikinimas, nekilnojamojo turto mokesčio progresyvumo įvedimas, akcizų didinimas yra niekas kitas kaip bendras mokesčių naštos didinimas“, – sakė E. Gentvilas.

Liberalai pritaria siūlymui naikinti daugumą mokesčių lengvatų ūkininkams, tačiau abejoja, ar Seime, kur vyrauja „valstiečiai“, tai pavyks padaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)