„Geriausias laikas peržiūrėti sutartį dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos zonos - nuo dabar iki sausio pradžios, gerokai prieš kitų metų liepą vyksiančius rinkimus Meksikoje“, - pareiškė jis „Bipartisan Policy Center“ centre Vašingtone.

Meksikos ekonomikos ministras Ildefonsas Guajardas, savo ruožtu, pareiškė agentūrai „Reuters“, kad derybos gali būti užbaigtos iki 2017 m. pabaigos.

„Parlamento rinkimų Jungtinėse Valstijose ir prezidento bei parlamento rinkimų Meksikoje grafikas gali paskatinti mūsų šalis pamėginti užbaigti „peržiūrėti“ derybas iki 2017 m. pabaigos“, - pareiškė Meksikos ministras.

NAFTA, arba Šiaurės Amerikos laisvos prekybos sutartis, yra trišalė sutartis, sukūrusi prekybinį Jungtinių Valstijų, Kanados ir Meksikos vyriausybių bloką. Susitarimas buvo pasirašytas 1992 m. gruodžio 17 d., o įsigaliojo 1994 metų sausio 1 dieną. Jis pakeitė prieš tai buvusį dvišalį Kanados-JAV laisvosios prekybos susitarimą.

Per savo rinkimų kampaniją JAV prezidentas Donaldas Trumpas šią sutartį pavadino prasčiausiu prekybiniu susitarimu, kokį yra kada pasirašiusios Jungtinės Valstijos. Jis yra ne kartą kalbėjęs apie būtinybę šį susitarimą peržiūrėti ir apie galimybę apskritai iš jo pasitraukti.

2018 m. liepą Meksikoje vyks prezidento bei parlamento rinkimai. Gegužės mėnesį Meksika paragino JAV prezidentą Donaldą Trumpą palaikyti Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį (NAFTA) teigdama, kad jos atsisakymas pakenktų abiejų šalių ekonominei integracijai, JAV eksportui, amerikiečių darbo vietoms bei vartotojams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją