Sultimis ar limonadu turės tenkintis ir iki tol alkoholinius gėrimus legaliai kone metus ar mažiau vartoję jaunuoliai.

Jei šių metų sausį jiems sukako 18 metų, ir metus jie galėjo vartoti alkoholį, nuo kitų metų sausio, sulaukus 19 gimtadienio, alkoholinių gėrimų pirkti ir vartoti vėl nebegalės – turės sulaukti dvidešimtojo gimtadienio.

„Šiuo atveju susidaro tokia situacija. Deja, bet laikrodžio atsukti atgal mes negalime. Negalime nustatyti įstatymo galiojimo į praeitį“, – DELFI komentavo valstietė, Seimo reikalų komiteto Agnė Širinskienė.

Tiesa, sugauti perkant ar vartojant alkoholinius gėrimus aštuoniolikmečiai ar devyniolikmečiai baudas jau turės susimokėti patys – pagal Lietuvos Civilinį kodeksą civilinis veiksnumas atsiranda visiškai, kai asmuo sulaukia pilnametystės, t. y. kai jam sueina aštuoniolika metų. Taigi tėvai už pilnametį asmenį jau neatsako.

Tokiems jaunuoliams teks pamiršti alkoholinius gėrimus net jei jie kels savo pačių vestuves ar atliks tarnybą kariuomenėje.

DELFI kalbintas Lietuvos liberalaus jaunimo pirmininkas Mantydas Šemeta dėl to neslėpė pasipiktinimo: „Į kariuomenę eiti galime, balsuoti galime, bet, liaudiškai tariant, nueiti į barą ir išgerti alaus su draugais jau ne, – sakė jis.

– A. Veryga yra teigęs, kad žmonių branda pasibaigia ties 25 metais, iki to laiko reikėtų drausti absoliučiai bet kokias svaiginamąsias priemones. Keistai skamba, kada biologiniai dalykai yra sugretinami su socialiniais, nes galiu pasikartoti, kad jauni žmonės eina balsuoti už kokius „valstiečius“, bet išgerti jau nebegali.

Tai kažkurioje vietoje yra brandūs, kažkurioje jau ne.“

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Mantas Zakarka DELFI yra išreiškęs panašią nuomonę: „Aš asmeniškai galvoju, kad mes valstybėje turėtume labai atsakingai žiūrėti į jauną žmogų.

Pagal įstatymą jaunas žmogus yra nuo 14 iki 29 metų, šiuo laikotarpiu jis turi priimti svarbiausius savo gyvenime sprendimus: nuo šeimos kūrimo, būsto įsigijimo, mokslų baigimo ar savo karjeros planavimo. Tai šioje vietoje, jeigu sakome, kad jaunas žmogus yra brandus, tai ir turėtume labai gerai pagalvoti, ar tikrai jis negali tam tikrų sprendimų priimti už save.“

Alkoholinių gėrimų 18-19 metų asmenys negalės ne tik pirkti, jų vartoti, bet ir turėti. Tiesa, pasigirdus nuogąstavimams, kad tokiu atveju jaunuoliai negalės dirbti padavėjais ar barmenais, o dauguma neteks darbo, buvo pasiūlyta pataisa, pagal kurią draudimas turėti alkoholinių gėrimų nebus taikomas asmenims nuo 18 metų, jei tai yra jų darbo dalis.

Nuo 2020 metų Kaziuko mugėje, Jūros šventėje ar kituose masiniuose renginiuose, kur nereikės pirkti bilieto, kai kurios zonos devyniolikmečiams taps neprieinamos, ir ten jaunuoliai savo nosies kišti negalės.

Renginio organizatoriai turės užtikrinti, kad į šias savotiškas salas, kurioje bus prekiaujama iki 7, 5 proc. koncentracijos alkoholiu, jaunesni nei 20 metų asmenys negalėtų patekti.
Jaunuoliai

Į mokamus renginius 18-19 metų asmenys ir jaunesni pirkti bilietus galės laisvai, jei tą yra numatę renginių organizatoriai, nesvarbu, ar juose bus prekiaujam alkoholiu, ar ne.

„Jie galėtų pirkti bilietus, tačiau tokiu atveju pardavėjas vis tiek vykdys dokumentų kontrolę, kaip ir dabar tą turi daryti, kad jaunesni, nei nustatyta riba, asmenys negalėtų įsigyti“, – sakė A. Širinskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)