sų surinkęs projektas iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje birželio 15 d. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus apdovanotas specialiuoju prizu, įsteigtu portalo DELFI redakcijos.

Projektas „Išmanusis miestas“ jau trečius metus į vieną galingą jėgą jungia verslo, mokslo ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimą. „Išmanusis miestas“ skatina visuomenę atsakingai žiūrėti į ekonominių išteklių naudojimą, energinio efektyvumo didinimą, pristato Lietuvos rinkai naujausius technologinius sprendimus, populiarina darniosios plėtros ir išmaniojo miesto idėjas. Taip būsimieji architektai, inžinieriai, urbanistai ir kitų specialybių atstovai jau studijų metais prisideda prie Lietuvos regionų plėtros, Nacionalinės pažangos programos įgyvendinimo ir patys kuria tokią Lietuvą, kokioje nori gyventi.

Projekto idėja – dalyvaujant konkurse suteikti galimybę jauniesiems aukštosiose mokslo įstaigose besimokantiems architektūros profesionalams pateikti poreikius atitinkančias idėjas pagal Lietuvos miestų savivaldybių teritorijų plėtros ir patrauklumo didinimo programą.

Balsuokite už Jums labiausiai patikusį projektą!

Projektas Nr. 1. Teritorijos prie Jonavos miesto 1-ojo tvenkinio sutvarkymo idėjos projektas

Kauno technologijos universitetas
Projektą rengė: Deimantė Vaičiukynaitė, Rūta Ašvydytė, Paulius Usevičius, Algirdas Ramonas, Tomas Celencevičius, Povilas Pečiukonis, Mantvydas Hoppen, Tadas Gužauskas
Projekto vadovės: Gitana Šukaitytė, Odeta Viliūnienė

Vienas svarbiausių projekto siekių – sujungti parką su tvenkiniu, įtraukti juos į gyvenimo scenarijų, padaryti parką patrauklų visiems žmonėms: einantiems, važiuojantiems, plaukiantiems. Struktūra turi būti aiški ir patogi. Skaidymas atspindi pasyvumą ir aktyvumą, tačiau kartu sudaro vieną sistemą, kurioje lankytojas nepasiklysta. Siekiant sujungti parko infrastruktūros sistemą, kuriamos papildomos susisiekimo jungtys.

Norima pritraukti skirtingų grupių žmonių, išgryninti erdvių funkcijas, kurti lankytojų užimtumo įvairovę, nepamiršti inovatyvumo, aplinkosaugos, ekonomiškumo. Kad šie pokyčiai pritrauktų ne tik vietos gyventojus, bet kurtų kultūrinę vertę ir Lietuvos mastu. Pagrindinės funkcijos, kurias siekiama plėtoti, – rekreacija bei poilsis. Plėtra numatoma darni ir vykdoma kompleksiškai. Projekto tikslas – „įtraukti tvenkinį į parko gyvenimą“, sukurti darnią jungtį su aplinka ir naudoti šią vietą ne vien vasaros sezono metu. Pagaliau, kuriant miesto parko viziją, norima sukurti jaukią, ramią aplinką miestiečiams ir palikti šią teritoriją atribotą nuo išorės triukšmo.

Kad parko infrastruktūros sistema būtų viena, kuriamos papildomos susisiekimo jungtys. Visų pirma, takelių sistema pėstiesiems ir dviratininkams. Sukuriama 1 452 m naujų įvairaus pločio takų, kai kurie praplatinami, kad būtų patogūs pėstiesiems ir dviratininkams. Jie tampa ne tik infrastruktūros dalimi, bet ir rekreacine zona, dekoratyviniu elementu, nauja parko ikona. Skulptūriniai objektai: modulinių konteinerių kavinė, dvi persirengimo kabinos, tualetai, nameliai su tinklu, apžvalgos bokštas.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 2. Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste

Kauno technologijos universitetas
Projektą rengė: Deimantė Vaičiukynaitė, Rūta Ašvydytė, Paulius Usevičius, Algirdas Ramonas, Tomas Celencevičius, Povilas Pečiukonis, Mantvydas Hoppen, Tadas Gužauskas
Projekto vadovės: Gitana Šukaitytė, Odeta Viliūnienė

Šiaurinėje trikampėje dalyje formuojamos viešosios erdvės – sporto prekių parduotuvė, muziejus ir vienas didžiausių arenos akcentų amfiteatriniai laiptai, šalia kurių įrengiama kavinė, vieta mažajai scenai ir renginiams pirmame aukšte, o antrame – vaikų erdvė, knygynas. Visi atriumo ir holo koridoriai pirmame ir antrame aukštuose pritaikyti parodoms. Restorano virtuvė – pirmame aukšte, pats restoranas išsidėstęs per du aukštus: didžioji dalis antrame ir lauko terasa trečiame aukšte – su vaizdu į Ukmergę. Sporto salė, iš esmės pritaikyta sportininkams, bet naudojama ir kasdieniams žmonių poreikiams, įrengta vakarinėje pusėje per du aukštus – pirmame persirengimo kambariai, pirčių zona, dušai, antrame – administracija, treniruoklių, gimnastikos salės.

Žmonėms skirtos erdvės daugiausia projektuojamos vakarinėje dalyje. Čia pro langus matyti miškas. Taip sustiprinamas lankytojo ir gamtos ryšys, vizualinis bei filosofinis pojūtis, privatumo jausmas. Rytinėje dalyje, šalia automobilių aikštelės, formuojamos techninės patalpos, kad būtų didesnės aptarnavimo galimybės, be to, šioms patalpoms reikia mažiau dienos šviesos.

Sklypo takų infrastruktūra paremta dviejų tipų takais: 4 m pločio ašiniais takais, pritaikytais lengvai dviračiams ir pėstiesiems prasilenkti ir judėti. Šios ašys sujungia tolimesnius Ukmergės rajonus su centru. Na, o ašių susikirtimo vietoje suprojektuota arena. Aplink visą sklypą kuriamas apžvalgos takų lankas. 3 m pločio takas leidžia apkeliauti visą sklypą ir pajusti jo gamtinį karkasą – miškų masyvus, upelį, pelkėtą teritoriją.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 3. Naujosios Akmenės sveikatingumo komplekso statyba ir aplinkos pritaikymas

Kauno technologijos universitetas
Projektą rengė: Eimantė Jautakytė, Martynas Kilius, Raphael Pelengaris, Titas Štreimikis, Audrius Gudas
Projekto vadovas: Gintaras Prikockis

Komanda pasirinko Naujosios Akmenės sveikatingumo komplekso statybos ir aplinkos pritaikymo projektą. Užduoties reikalavimas – naujas sveikatingumo komplekso pastatas, architektūriškai integruotas į apstatytą miesto centrą.

Projektuojant sveikatingumo kompleksą, pasirinktas ne vienas didelis tūris, o atsižvelgiama į pėsčiųjų judėjimo kryptis, takus, todėl forma buvo išskaidyta būtent pagal juos. Galutiniame variante liko tik trys blokai. Jie neišsiskiria iš bendro miestelio konteksto – Naujojoje Akmenėje nėra labai didelių pastatų, todėl pagrindinis dalykas yra pritaikyti kompleksą prie aplinkos. Eidami pagrindiniu pėsčiųjų taku, dešinėje pusėje pamatysime parduotuvę. Ją siūlome padidinti ir prijungi prie sklypo. Toliau suprojektuotas pirmasis sveikatingumo komplekso blokas – viešbutis su restoranu. Kito bloko pirmajame aukšte įrengtas baseinas su sūkurinėmis voniomis, pirtimis bei vaikų baseinu. Trečiasis blokas – sporto arena, jame yra ir universali bokso salė.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia:

Projektas Nr. 4. Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste

Vilniaus Gedimino technikos universitetas
Projektą rengė: Kristina Kandrotaitė, Greta Zelenkauskaitė, Skaistė Padegimaitė, Roberta Kriaučiūnaitė, Ignas Joniškis, Rokas Bražiūnas, Robertas Černevskis, Edvinas Novikevičius
Projekto vadovės: Tatjana Grigorjeva, Jūratė Sužiedelytė-Visockienė

Teritorijos funkcinė idėja – sukurti patogią, jaukią ir saugią poilsio aplinką, įrengiant smagias laisvalaikio praleidimo pramogas, išlaikant žaliąsias zonas, sukuriant tarsi oazę. Šiame taip greitai besivystančiame ir technologiškai greitai besikeičiančiame pasaulyje taip trūksta žalumos, ramių vietų, todėl tvarkomoje teritorijoje siūloma sukurti pasivaikščiojimo ir dviračių takų sistemą, kuri tarsi įsilietų į esamą gamtą, neišdarkytų jos. Tai galėtų būti vieta pabėgti nuo miesto triukšmo, įkvėpti gryno oro gurkšnį. Siūloma įrengti modernius amfiteatrus, kuriuose būtų galima organizuoti kino vakarus.

Ukmergę siūloma paversti patraukliu sportuojančių žmonių miestu. Projektuojamas sporto kompleksas – modernus, netaisyklingos formos pastatas, kurio sujungtos stogo dalys simbolizuoja jaučio (vieno iš Ukmergės herbo simbolių) ragus. Pastato konstrukcijas sudaro plieninės santvaros ir kompozitinės kolonos. Išraiškingi fasadai traukia akį ir kviečia užeiti. Pagrindiniame fasade prie įėjimo bus įrengtas šviečiantis užrašas „Ukmergė“, tai suteiks pastatui žavesio. Pastato išorė projektuojama taip, kad konstrukcijos būtų ne tik pastatą laikantys elementai, bet ir pabrėžtų meninę išraišką. Stogą siūloma įrengti baltą – iš tokios dangos, kuri atspindi saulės šviesą. Taip būtų galima sutaupyti, mažiau išlaidų tektų pastato vėdinimo sistemai. Tokiame pastate būtų galima rengti ne tik įvairių sporto šakų renginius ar varžybas, bet ir muges, konferencijas, koncertus ar šventes. Dalį stogo planuojama daryti eksploatuojamą, įrengti terasą, kur laiką galėtų leisti Ukmergės miesto žmonės ir svečiai. Dalis stogo bus apželdinta, o žmonių vaikščiojimo vietose stogo danga bus iš dailių medinių lentelių.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 5. Teritorijos prie Jonavos miesto 1-ojo tvenkinio sutvarkymo idėjos projektas

Klaipėdos universitetas
Projektą rengė: Monika Veliūtė, Kotryna Budvytytė, Karolina Gerikaitė, Kamilė Vaičiūnaitė, Jon Hernandez Arretxe, Tomas Šiaulytis, Audrius Kondrotas, Andželika Rimkuvienė, Denny Wonder, Manpreet Singh
Projekto vadovai: doc. Ramunė Staševičiūtė, lekt. dr. Inga Urbonaitė, lekt. Gerda Antanaitytė, mokslo ir meno prorektorė doc. dr. Rita Vaičekauskaitė

Projekto tikslas – budinti kūrybinį dialogą, apimantį šiuolaikinį meną ir sparčiai besikeičiančią aplinką. Naudojant sūpynes ir plyteles, sukuriamas trumpalaikis teatrališkas veiksmas, atliekamas žiūrovų akivaizdoje (performansas). Įprastam daiktui suteikę kiek kitokį, novatorišką pavidalą, galime pakeisti paties vartotojo požiūrį į jį supančią aplinką ir padėti atrasti iš pažiūros nesuderinamų reiškinių harmoniją.

Projektas orientuotas į šias amžiaus grupes: vaikai, paaugliai, jaunimas, tėvai su mažamečiais vaikais. Siekiama integruoti vaikų žaidimų aikštelės vietą. Projektu norima paraginti į kasdienius reiškinius pažvelgti kitaip, kad ir koks būtų aplinkos pobūdis ar pritaikymas įvairioms socialinėms grupėms, skatinti rekreacinį ir kultūrinį turizmą, kūrybiško miesto įvaizdžio kūrimą.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia:

Projektas Nr. 6. Naujosios Akmenės sveikatingumo komplekso statyba ir aplinkos pritaikymas

Klaipėdos universitetas
Projektą rengė: Deimante Kubilaitė, Tadas Astrauskas, Gintarė Dilginaitė-Piaseckienė, Tomas Silkinis, Beata Žymančiūtė, Antanas Velavičius
Projekto vadovė: dr. Jevgenija Rutė

Teritorijoje siūloma pastatyti naują sveikatingumo centrą ir renovuoti esamą stadioną. Pagrindiniu objekto traukos centru taptų neįprastos formos sveikatingumo centras, siūlantis įvairias paslaugas tiek profesionaliems sportininkams, tiek vietiniams gyventojams ar turistams, atvykusiems rekreaciniais tikslais. Sveikatingumo centre numatomos penkios skirtingos salės: universali krepšinio ir futbolo salė, baseinų salė, bokso salė, treniruoklių salė, kiokušin karatė ir jogos treniruočių salė.

Kadangi viena iš projekto sąlygų buvo sukurti tarptautinėms varžyboms skirtą futbolo stadioną, projekto rengėjai sugeneravo neįprastą idėją. Siūloma stadioną iškelti ant požeminio pastato stogo. Taip būtų atnaujinama stadiono danga ir sukuriama milžiniška funkcionali erdvė vietiniams gyventojams bei jų poreikiams tenkinti.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 7. Jurgaičių (Domantų) piliakalnio (Kryžių kalno) teritorijos su prieigomis sutvarkymas

Klaipėdos universitetas
Projektą rengė: Viktorija Gričenaitė, Giedrė Leonikaitė, Aistė Švitraitė, Juozas Zakarauskas, Mehmet Can Çoban, Evaldas Narmontas
Projekto vadovai: doc. dr. Rita Vaičekauskaitė, doc. Ramunė Stasevičiūtė, Eglė Dučinskienė

Išanalizavus esamą situaciją ir apžvelgus analogus, nutarta laikytis krikščioniško paprastumo ir susiliejimo su aplinka idėjos. Vystoma koncepcija, kuri išryškintų svarbiausius teritorijoje esančius objektus: upę, lygumas ir piliakalnį. Naujai atsirandantys objektai susilieja su aplinka: arba pranyksta po žeme, arba nedominuoja. Rengiant koncepciją, nutarta visą komercinę ir kitą veiklą siūlyti organizuoti pėsčiųjų alėjoje, kuri bus įgilinta į žemę 4 metrus. Taip bus išlaikytas esamas šiai vietovei būdingas lygus reljefas ir išryškintas svarbiausias teritorijos objektas – Jurgaičių piliakalnis – Kryžių kalnas.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 8. Teritorijos prie Jonavos miesto 1-ojo tvenkinio sutvarkymo idėjos projektas

Kauno technologijos universiteto Menų kambarys
Projektą rengė: Eglė Drungilaitė, Gabrielė Vosyliūtė, Donna Charlene Julien
Projekto vadovė: Žiedūnė Duobaitė

Pagrindinė projekto idėja – sutvarkyti teritoriją taip, kad sprendiniai organiškai įsilietų į esamą aplinką, būtų patogūs naudoti miesto svečiams bei vietiniams gyventojams. Teritorijoje, esančioje prie 1-ojo tvenkinio, numatomos įrengti atskiros zonos, kurios turėtų skirtingas funkcijas ir būtų sujungtos pėsčiųjų bei dviračių takais. Takai jungs ne tik funkcines zonas, bet ir suteiks galimybę patogiai prieiti prie vandens, judėti žmonėms su negalia, pėstiesiems, dviratininkams, tėvams su vaikų vežimėliais. Taip projekto sprendiniai suteiks galimybę skirtingoms socialinėms grupėms vienodai naudotis teritorijos pranašumais ir patekti į ją. Todėl ši miesto zona taps patrauklesne, naudingesne, dažniau lankoma, funkcionalia. Takai projektuojami atsižvelgiant į esamą reljefą, apželdinimą.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 9. Teritorijos prie Jonavos miesto 1-ojo tvenkinio sutvarkymo idėjos projektas

Klaipėdos valstybinė kolegija
Projektą rengė: J. Vasytė, M. Kupšys, K. Grikšaitė, D. Janušas, A. Einikis, L. Kasnauskas, G. Blazinauskytė, K. Auškalnytė, V. Kristutytė
Projekto vadovai: D. Jankauskienė, L. Kuklienė, I. Kuklys, V. Gerikienė, V. Ovaltaitė, V. Vaičekauskienė, G. Beniušienė, J. Drizgaitė

Projektuojamos Jonavos miesto rekreacinės zonos tema aiškiai išreikšta, atspindėti objekto paskirtį, funkcionaliai ir meniškai pagrįsta kompozicijos idėja, kuri išreiškia miesto visuomenės jausmus ir lūkesčius. Kompozicijos idėja objektui suteiks individualų bruožą. Teritorija, kurioje siūlome atlikti planavimo ir projektavimo sprendinius, yra savotiška „traukos zona“. Čia mielai lankosi gyventojai, skirtingomis sąlygomis gali būti įvairiai išreikšta.

Norint, kad ši aplinka būtų labiau pritaikyta laisvalaikiui, aktyviam bei pasyviam gyvenimo būdui, parkas suskirstytas į zonas: pikniko, poilsio, vandens poilsiavietės, dviračių zona, parko, paplūdimio, sporto ir pramogų, vaikų žaidimo. Visas šias zonas į bendrą visumą jungia takų sistema. Šalia teritorijos siūloma įrengti automobilių stovėjimo aikštelę

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 10. Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija
Projektą rengė: Edvinas Gladkij, Dmitrijus Glušakovas, Martynas Pauža, Agnė Ablačinskaitė, Dominykas Povilionis, Paulius Grabauskas
Projekto vadovai: Lina Sakalauskienė, Gintautas Ambrasas, Anna Glinskienė

Atsižvelgiant į Ukmergės miesto problemas, buvo suplanuota pastatyti daugiafunkcinę miesto areną, kurioje sau veiklos rastų kiekvienas miesto gyventojas bei svečias. Arenoje vyktų krepšinio, salės futbolo, tinklinio, rankinio varžybos. Taip pat, planuojama įrengti patalpas, kuriose vyktų šokių, jogos, karate ir kiti užsiėmimai. Antrame aukšte esančiame restorane, su gražiu vaizdu į teritorijoje augančius medžius, galėtų pavalgyti ar atsigaivinti visi norintys.

Rekreacinėje zonoje planuojama pastatyti išmaniąsias stoteles, kuriose bus galimybė pasikrauti telefoną, prisipūsti dviračio padangą ar tiesiog pasėdėti pavėsyje. Įrengti krepšinio, tinklinio aikšteles. Didžiausias rekreacinės zonos akcentas – estrada, kurioje vyktų kultūriniai renginiai. Visos teritorijos perimetre tarp beržų ir pasodintų sakurų vingiuotų pažintinis takas – puiki vieta mėgstantiems pasivaikščioti, pabėgioti ar pavažinėti dviračiu.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektras Nr. 11. Akmenės gamtos ir kultūros parkas

Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas
Projektą rengė: Vilija Revaitytė, Raminta Sinkevičiūtė, Modestas Žukauskas
Projekto vadovas: Mindaugas Butvila

Akmenės parke siūloma suprojektuoti suoliukus iliuzines svarstykles. Suoliukas yra masyvus, stačiakampio formos, o, kad būtų patogus sėdėti, padengtas medžio lentomis. Pagrindinė jo idėja – lengvesniam žmogui rodomas didesnis svoris, o sunkesniam parko lankytojui – mažesnis. Jame įmontuotas mechaninis įrenginys, kurio rodyklė parodo netikrą svorį.

Taip pat siūlomas unikalus dviračių takas, nes juo važiuojant įkraunami ant tako įrengti šviestuvai ir piešimo lenta, reaguojanti į žmogaus šilumą, todėl nereikia kitų priemonių ant jos piešiant. Kad piešti būtų patogu, lenta suprojektuota su sėdima vieta.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 12. Akmenės gamtos ir kultūros parkas

Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas
Projektą rengė: Birutė Jankauskaitė, Deividas Merončikas, Mykolas Deveikis, Augustinas Milkus
Projekto vadovas: Mindaugas Butvila

Komanda sudaryta iš mokinių.

Akmenės gamtos ir kultūros parkas-miestelio šerdis, kurioje žmonės ne tik sportuoja, bet ir susitinka, čia vyksta pagrindiniai renginiai. Vietiniai menininkai puoselėja šią vietą, joje gausu skulptūrų, tačiau jos nėra susijusios tarpusavyje. Dėl šios priežasties išsikėlėme sau uždavinį, nedarant įtakos miestelio bendruomenės kūrybai, sukurti erdves, kurios padėtų bendradarbiauti. Pasirinkome permatomą, ekologišką plastiką, kad nepakistų parko atmosfera, nebūtų apsunkinta pastatais. Atsižvelgdami į bendruomenės norus ir įžvalgas bei nešališkai vertindami parką, sukūrėme 5 erdves.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 13. Jurgaičių (Domantų) piliakalnio (Kryžių kalno) teritorijos su prieigomis sutvarkymas

Vilniaus dailės akademija
Projektą rengė: Agnė Petkūnienė
Projekto vadovas: prof. Marius Pranas Šaliamoras

Teritorijos sutvarkymo idėja kilo iš gamtos formų. Norint išlaikyti pagrindinį šios vietos akcentą – Kryžių kalną – Sakralinis meno ir informacijos centras projektuojamas ovalių formų, tarsi lengvai kylantis iš žemės. Tūris padalytas į dvi dalis. Jį kerta pėsčiųjų takas, tiesiai vedantis į Kryžių kalną. Praėjus centrą, virš įgilintos susibūrimo vietos (aikštės) suprojektuota pakilusi nuo žemės koplyčia, sukurianti pakylėjimo link dangaus įspūdį. Arčiau Kryžių kalno projektuojama susikaupimo ir poilsio erdvė, kur Kryžių kalno lankytojai gali „uždegti“ suolų apšvietimą, pakeičiantį deginamas žvakes. Palei plastišką ir spindintį Kulpės upės taką projektuojami mediniai pasivaikščiojimo takai piligriminiams žygiams. Kryželių „padėjimo“ tąsai įrengiamos ažūrinės sienelės, ant kurių lankytojai galės pakabinti savo nedidelius kryželius.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 14. Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste

Vilniaus dailės akademija
Projektą rengė: Martynas Lukas, Ugnė Simanonytė, Odeta Urbonavičiūtė
Projekto vadovas: doc. Vytenis Gerliakas

Vienas svarbiausių projekto tikslų – paversti projekto vietą regiono traukos centru, reprezentuojančiu ir formuojančiu naujo išmaniojo miesto veidą, kuris taptų ateities miestų vizija. Teritorijoje projektuojamas 9 079 m2 sporto ir pramoginių renginių kompleksas. Daug dėmesio skiriame organiškai ir funkcionaliai struktūrai su patogiais pėsčiųjų ir dviračių takais, kurie taps jungtimi su Ukmergės miesto senamiesčiu. Sklype planuojama prasislenkanti penkių tūrių kompozicija. Tokia penkių formų struktūra su šlaitiniais stogais sudaro dinamiškos vėduoklės įspūdį. Pats tūrių skaidymas į penkias sujungtas formas vizualiai sumažina masyvaus komplekso tūrį. Visa penkių tūrių kompozicija harmoningai įsilieja į aplinką teritorijoje ir taip paryškina sklypo formą. Šiaurinis (priekinis) fasadas nukreiptas į vaizdingesnio kraštovaizdžio pusę – upę ir rekreacinę zoną. Pietinis fasadas suformuoja estrados erdvę su vaizdu į viešąjį parką.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 15. Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste

Vilniaus dailės akademija
Projektą rengė: Vilius Bružas, Urtė Ieva Šabliauskaitė, Viktoras Čeika
Projekto vadovai: Vytenis Gerliakas, Marius Pranas Šaliamoras, Henrikas Štaudė

15,25 ha sporto ir pramogų komplekso teritorijoje numatoma universali 1 500–2 000 vietų sporto ir renginių arena, sveikatingumo ir renginių parkas, renginių estrada, mini golfo aikštynas, automobilių stovėjimo aikštelė. Verta paminėti, kad teritorija įsikūrusi ichtiologiniame draustinyje.

Daugiafunkcinė sporto ir pramogų arena – tai universalus statinys, tenkinantis visuomeninius poreikius, pritaikytas vykti įvairaus pobūdžio sporto ir kultūros renginiams. Pastato užstatymo plotas – 5 018,75 m2. Bendras pastato patalpų plotas – 5 781 m2, aukštis 14,78 metro. Statinį sudaro du atskiri tūriai, turintys jungtį pirmame aukšte. Pirmame aukšte suprojektuotas erdvus holas kuria permatomumą ir ryšį tiek su aplinka, tiek su kitomis pastate esančiomis funkcijomis. Holo erdvėje suprojektuota kavinė šiltuoju metų laiku turi galimybę funkcionuoti ir lauke. Iš holo vienos pusės galima patekti į aktyviąją zoną – didžiąją sporto areną su šalia suprojektuota treniruoklių sale, iš kitos – kameriniams kultūriniams renginiams ir užsiėmimams skirta salė.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 16. Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste

Vilniaus dailės akademija
Projektą rengė: Arnas Deltuva, Vytenis Stasiūnas, Augustinas Viselga
Projekto vadovai: Vytenis Gerliakas, Marius Pranas Šaliamoras

Teritorijoje projektuojamas 5 072 m2 sporto ir pramoginių renginių kompleksas. Daug dėmesio skiriama organiškai ir funkcionaliai struktūrai su patogiais pėsčiųjų takais, kurie sujungs projektuojamą teritoriją su Ukmergės miesto senamiesčiu. Sklype planuojama plastiškų formų tūrių kompozicija. Tokia sferinė struktūra harmoningai pereina į reljefą ir įsilieja į aplinką teritorijoje. Pastatas įkomponuojamas tarp esamų miško želdinių, siekiant išsaugoti kuo daugiau natūralios gamtos. Prieš vakarinį (priekinį) fasadą projektuojama kalva suformuoja estrados erdvę. Plastiškas renginių kompleksas ir vingiuoti pėsčiųjų takai darniai jungia upę ir sklypo teritoriją.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 17. Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste

Vilniaus dailės akademija
Projektą rengė: Asta Barškutytė, Vaida Ašmonienė, Giedrius Bireta
Projekto vadovai: Vytenis Gerliakas, Marius Pranas Šaliamoras, Henrikas Štaudė

Įvertinus planuojamos teritorijos ir jos gretimybių esamą būklę bei keliamus uždavinius, numatyta nagrinėjamą teritoriją suskaidyti į funkcines zonas: universaliosios arenos, lauko estrados, aktyvaus poilsio, ramaus poilsio, paplūdimio.

Universalios arenos zonoje projektuojama universali arena, pagrindinės automobilių stovėjimo aikštelės, renginių dalyvių ir svečių autobusų stovėjimo aikštelė, mažasis teminis sodas su želdinių ekspozicija. Šioje zonoje taip pat projektuojamos atviros dviračių saugojimo vietos. Lauko estrados zona – renginiams skirta veja, iš šiaurinės, rytinės ir pietinės pusių supama retmiškio. Šios zonos rytinėje dalyje numatyta vieta išardomai lauko scenai sumontuoti ir jai funkcionuoti reikalingai infrastruktūrai prijungti. Aktyvaus poilsio zonoje planuojama galimybė miestiečiams aktyviai leisti laisvalaikį. Zonoje numatytos dvi krepšinio aikštelės, dvi lauko teniso aikštelės, lauko šachmatų aikštelės, mini golfo aikštynas, vaikų žaidimo aikštelė. Visos aikštelės padengtos polipropeno lauko aikštelių danga. Ramaus poilsio zonoje planuojamas ramaus pasivaikščiojimo tinklas. Į paplūdimio zoną patenka smėlio paplūdimys su reikiama infrastruktūra šalia Šventosios upės, paplūdimio tinklinio aikštelė, vaikų žaidimų aikštelė. Taip pat įrengiama vieta sezoninei lauko kavinei su jai funkcionuoti reikalingos infrastruktūros prijungimo vieta.

Papildomai numatoma įrengti pėsčiųjų taką aplink esamą stadiono teritoriją, o vakarinėje dalyje palei Šventosios upę – pėsčiųjų tako tęsinį su mintimi, kad jis bus pratęstas iki Vilniaus gatvės tilto kitų projektų metu. Saloje, kurią kerta pėsčiųjų tiltas, planuojama įrengti pandusą bei taką. Čia galėtų būti turistinių baidarių ir kitų turistinio vandens transporto priemonių sustojimo vieta.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 18. Sporto ir renginių komplekso plėtra Ukmergės mieste

Vilniaus dailės akademija
Projektą rengė: Vaidota Česnulevičiūtė, Kristina Busilaitė, Odeta Tamkvaitytė
Projekto vadovai: Vytenis Gerliakas, Marius Pranas Šaliamoras, Henrikas Štaudė

Pagrindinė sklypo idėja – pritraukti miestiečius tiek aktyviai, tiek pasyviai leisti laisvalaikį parke, gryname ore. Sukuriamos vaikų žaidimo, krepšinio, mini golfo, šunų vedžiojimo, laužaviečių bei pasyvaus poilsio zonos. Sklypo plane numatyta išsaugoti didžiąją dalį esamų medžių, sutvarkomas ir įrengiamas paplūdimys. Sukuriamos žaliosios erdvės, suteikiančios privatumo jausmą.

Projektuojamas pastatas susideda iš trijų blokų: žemiausioje dalyje yra pagrindinis holas, persirengimo kambariai, tualetai, kavinė, bendra erdvė, antrasis aukštas susideda iš dviejų aukštų. Pirmame aukšte įrengiamos šokių, būrelių salės, antrame – sporto klubas. Trečią zoną sudaro universali sporto ir renginių salė, kurioje gali tilpti iki 2 000 žiūrovų. Salė projektuojama su galimybe panaudoti ją įvairiems renginiams: cirkui, madų šou, banketui, parodoms, įvairaus dydžio koncertams, regbiui, boksui, tenisui.

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Projektas Nr. 19
Jurgaičių (Domantų) piliakalnio (Kryžių kalno) teritorijos su prieigomis sutvarkymas
Vilniaus dailės akademija
Projektą rengė: Ignas Jurkšaitis
Projekto vadovas: prof. Marius Pranas Šaliamoras

Kryžių kalnas – simbolinė vieta Lietuvai. Projektuojant šioje vietovėje labai svarbu jautriai reaguoti į aplinką, todėl pastato architektūroje figūruoja horizontalios linijos, neužgožiančios bei papildančios netoliese esantį Kryžių kalną. Simboliškai suprojektuotas dviejų statinių kompleksas yra vakarinėje kelio pusėje. Kelias simbolizuoja erdvių takoskyrą: vakaruose - komercinė funkcija, rytuose – sakralinė funkcija. Būtent vakarinėje dalyje yra numatytas pastatas. Šiuose statiniuose numatytas kavos baras, ekspozicijos salės, knygynėlis, koplyčia – jau už kelio. Taip pat numatyta erdvė tarp statinių, kuri leidžia prieiti prie Kryžių kalno, o tada seka žvakučių uždegimo vieta. Taip pat kompleksas yra pritaikytas piligrimams, kadangi pro projektuojamą objektą eina piligriminis kelias. Šalia projektuojama renginių aikštė būtų skirta tiek lankytojams, tiek piligrimams

Daugiau informacijos apie projektą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)