Komitetas pritarė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio ir socialdemokratų frakcijos seniūno Andriaus Palionio pataisai, kuria stacionarios kavinės, turinčios licenciją verstis alkoholio prekyba, gali aptarnauti lankytojus lauko sąlygomis ne didesniu nei 40 metrų atstumu nuo stacionarios kavinės.

Prekyba alkoholiu nestacionariose lauko kavinėse, kurios išdygsta tik vasaros metu, būtų negalima.

Pataisoje taip pat aiškiai sakoma, kad prekyba alkoholiu paplūdimiuose negalima.

Ši pataisa buvo registruota norint paneigti dviprasmybę, kai manyta, jog prekyba alkoholiu bus apsunkinta visose lauko kavinėse.

Sveikatos reikalų komitetas pritarė ir kitai R. Karbauskio pataisai, kuria atsisakoma draudimo alkoholinius gėrimus gabenti viešai matomoje pakuotėje. Tai reiškia, kad nebereikės slėpti nusipirkto alkoholio maišelyje.

„Tvarkos ir teisingumo" partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis komiteto posėdyje nevaldė emocijų ir valstiečių lyderį R. Karbauskį išvadino bailių bailiu, kuris atsitraukia į protingus sprendimus tik po snukiadaužio. Tačiau, kita vertus, politikas dėkojo, kad R. Karbauskis, galų gale, prieina prie teisingų sprendimų.

„Ramūnas šiandien dienai yra bailių bailys, nes mato, kad daro visiškas kvailystes, ir pradeda atsitraukinėti į protingus sprendimus. Man yra gaila, kad mes negalime susėsti ir susitarti neoficialiai, nesidaužydami, nesidraskydami komitete. Tą, ką aš tada sakiau, atsiranda įstatymo nuostata. Ačiū Ramūnui, ačiū Andriui, kad po vakarykščio susitikimo Daukanto aikštėje kai kas atsiranda ir kai kas pradeda keistis, nes supranta, kad tam tikros nuostatos bus neįgyvendinamos", - sakė R. Žemaitaitis, kuris žadėjo išsitatuiruoti R. Karbauskio veidą ant peties ir atsiprašyti, jeigu jis atsiimtų renginių skirstymą į mokamus ir nemokamus.

R. Žemaitaitis netgi kėlė versiją, kad R. Karbauskis nuomonę pakeitė po apsilankymo Prezidentūroje, tačiau komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė ėmė ginti R. Karbauskį, sakydama, kad jo pasiūlymas buvo registruotas pirmadienį, o susitikimas vyko antradienį.

„Smagu, kad jūs žinote Prezidentūros pokalbius su Seimo nariu", - replikavo A. Širinskienė.

Prezidentūros spaudos tarnyba DELFI patvirtino, kad šalies vadovės Dalios Grybauskaitės darbinis susitikimas su R. Karbauskiu ir socialdemokratų frakcijos seniūnu A. Palioniu įvyko antradienį ryte, tačiau R. Žemaitaičio žodžių komentuoja.

Pats R. Karbauskis irgi pripažįsta dalyvavęs susitikime su prezidente, kuriame dalyvavo ir socialdemokratų seniūnas A. Palionis. Pasak jo, susitikime aptartas koalicijos darbas, tarp jų ir kova su alkoholizmu. Politikas sako susidaręs nuomonę, kad prezidentė pataisų nevetuos, nors to specialiai neklausė.

Beje, R. Karbauskis aiškina, kad pataisą dėl alkoholio gabenimo draudimo viešai matomoje pakuotėje atsiėmė po konsultacijų su policija, kai įsitikino, kad to nebus įmanoma kontroliuoti.

„Tai nėra tas klausimas, kuris būtų esminis, todėl nesukūrėm papildomų rūpesčių policijai", - sakė R. Karbauskis.

Posėdžio metu kantrybę prarado ir konservatorius Antanas Matulas, mat komiteto pirmininkė A. Širinskienė ėmė piktdžugiškai replikuoti, kaip konservatoriai atsitraukia nuo rinkimų pažadų.

Komitetas pritarė ir A. Palionio pataisai, kad mokamuose masiniuose renginiuose ar specialiose nemokamų renginių zonose būtų leidžiama prekiauti pilstomu natūralios fermentacijos silpnu midumi.

Seimo nariai ketina įtvirtinti tokias priemones:

- Bus draudžiama alkoholinius gėrimus parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims.

- Masiniai renginiai ir mugės bus skirstomi į mokamus ir nemokamus. Nemokamuose turėtų būti įrengiamos specialios zonos, kuriose būtų prekiaujama iki 7,5 proc. stiprumo alkoholiu ir į kurias nepatektų jaunesni nei 20 metų asmenys. Mokamuose masiniuose renginiuose alkoholio prekyba neribojama zonomis.

- Bus ribojamas alkoholio prekybos laikas: mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais ir prekyba gėrimais kavinėse išsinešti bus leidžiama pirmadieniais–šeštadieniais 1020 val., o sekmadieniais 10–15 val.

- Seimas nusprendė uždrausti bet kokią alkoholinių gėrimų reklamą. Tačiau reklama nebūtų laikoma prekių ženklai, informacija apie gamintoją ir panašiai.

- Stacionarios kavinės, turinčios licenciją verstis alkoholio prekyba, gali aptarnauti lankytojus lauko sąlygomis ne didesniu nei 40 metrų atstumu nuo stacionarios kavinės. Nestacionariose kavinėse, išdygstančiose tik sezono metu, paplūdimiuose alkoholio prekyba bus negalima.

Galutinis balsavimas dėl pritarimo visiems ribojimams numatytas ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)