„Alkoholio kontrolės įstatyme įtvirtinamos kitos alkoholio vartojimo mažinimo priemonės šiuo etapu yra pakankamos siekiant mažinti alkoholio vartojimo mastus Lietuvoje", – registruodamas pasiūlymą rašė R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas

„Vertinome dar papildomai tai, kaip tai būtų sudėtinga kontroliuoti ir priėjome sprendimą, kad tai galbūt būtų perteklinė norma“, - BNS teigė parlamentaras.

R. Karbaukis BNS taip pat pripažino, kad idėja drausti alkoholį neštis permatomoje pakuotėje nėra laidojama - ji bus svarstoma vėliau.

„Žiūrėsime, kaip pavyks kontroliuoti tai, kas jau yra priimta ir kas planuojama padaryti. Ne tik toje (alkoholio - BNS) srityje, bet ir, pavyzdžiui, su rūkymu, nesugebame sukontroliuoti, nors yra draudimai, o čia dar vieną kaip papildomą iškelsime - bus per daug problemų mūsų policijai“, - tvirtino R. Karbauskis.

Jis taip pat patvirtino, kad ši pataisa yra paskutinė - „valstiečiai“ daugiau jokių pakeitimų nebeteiks.

„Ne, neteiksime. Tikrai“, - žadėjo parlamentaras.

Be to, jis tikino neatsisakantis siūlymo per nemokamus renginius numatyti specialias zonas, kur būtų prekiaujama alkoholiu ir į kurias nepatektų jaunuoliai iki 20 metų.

„Taip taip taip“, - atsakė, paklaustas, ar jas įteisinančios pataisos lieka. R.Karbauskis įsitikinęs, kad nebus sunku tokias zonas numatyti.
„Nebūdamas nei meru, per 5 minutes galiu papasakoti, kaip tai padaryti Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ar dar kažkur. Pavyzdžiui, per Kaziuko mugę, einant su šeima, kad nebūtų visur pakeliui ta prekyba alkoholiu. Padaro, pavyzdžiui, Rotušės aikštę tokia vieta ir viskas aišku, jos net aptverinėti nereikia“, - tvirtino R. Karbauskis.

Tai jau trečias valstiečių kompromisas svarstymuose, kaip geriausia priešintis alkoholio vartojimui visuomenėje.

Pirmiausia nusileista dėl masinių renginių ir mugių. Iš pradžių Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ketino iš viso drausti alkoholio prekybą masiniuose renginiuose, vėliau atsirado masinių renginių skirstymas į mokamus ir nemokamus: esą mokamuose prekyba būtų galima, o nemokamuose – negalima.

Tačiau masinių renginių organizatoriai, politikai ir ekspertai ėmė sakyti, kad nemokamą renginį labai greitai galima paversti fiktyviai mokamu apmokestinus jį, pavyzdžiui, 0,10 euro mokesčiu. Todėl R. Karbauskis pateikė dar vieną variantą, kad nemokamuose renginiuose atsirastų specialių vietų, kuriose būtų galima prekiauti silpnu alkoholiu ir į kurias nepatektų žmonės iki 20 metų.

Panašiai situacija vystėsi dėl lauko kavinių: „valstiečiai žalieji" siekė drausti prekybą alkoholiu nestacionariose, tik vasarą išdygstančiose, lauko kavinėse, bet paaiškėjo, kad tokias pat sezonines licencijas prekiauti vasarą gauna ir stacionarių kavinių savininkai, norėdami palengvinti darbą lauko kavinėse.

Išaiškėjus situacijai R. Karbauskis ir socialdemokratas Andrus Palionis registravo pataisą, kuria stacionarioms kavinėms, turinčioms teisę verstis alkoholio prekyba, suteikiama galimybė aptarnauti pirkėjus lauko sąlygomis ne didesniu kaip 40 metrų atstumu nuo stacionarios kavinės.

Taip pat aiškiai įrašytas draudimas prekiauti alkoholiu paplūdimiuose.

Taip pat naujai įregistruotomis pataisomis „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis siūlo valanda pavėlinti prekybą alkoholiu: pirmadieniais-šeštadieniais leisti prekiauti alkoholiu ne nuo 10 val., kaip numatyta dabar, o nuo 11 val. ir leisti prekybą ne iki 20, o iki 21 val. Sekmadieniais prekyba truktų nuo 10 iki 15 val.

Remigijus Žemaitaitis

Pasak jo, dėl vakarinio prekybos laiko ribojimo daugiausia nepatogumų patirtų gyventojai, kuriems tektų stovėti gerokai ilgesnėse eilėse parduotuvėse, nes dar labiau padidėtų pirkėjų srautas apsipirkimo piko metu – vakarais, nuo 17 iki 19 val.

„Nepatogumus patirtų net alkoholio neperkantys asmenys, besilankantys parduotuvėse vakare, kai pirkėjų natūraliai yra daugiausia“, - įsitikinęs parlamentaras.

R. Žemaitaičio teigimu, prekybos alkoholiu laiko sutrumpinimas iki 20 val. darytų įtaką parduotuvių darbo laikui - jis būtų trumpinamas.

„Dėl to labiausiai nukentėtų regionuose esančios mažos parduotuvės bei jų darbuotojai - dėl sumažėjusių darbo valandų skaičiaus darbuotojai arba gautų mažesnius atlyginimus, arba išvis būtų atleisti iš darbo, nes mažoms parduotuvėms neapsimokėtų turėti daugiau darbuotojų esant trumpesniam darbo laikui“, - sako R. Žemaitaitis.

Prekybininkai pritartų rytinio laiko vėlinimui

Lietuvos prekybos įmonių asociacijas vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas DELFI atsiųstame komentare tvirtina, kad prekybininkai pasisako už rytinio prekybos laiko trumpinimą, tačiau nepritaria vakarinio trumpinimui.

„Prekybos tinklai anksčiau pasisakė už kompromisinį siūlymą prekybą alkoholiu leisti nuo 10 val. iki 21 val., tačiau pritartume ir siūlymui prekiauti nuo 11 iki 21 valandos. Suprantame būtinybę mažinti probleminį alkoholio vartojimą, bet žiūrint iš alkoholio žalos mažinimo pusės, pavojingesniu laikytinas rytinis alkoholio pirkimas, ir pasisakome už trumpesnį rytinį prekybos laiką.

Vakare situacija yra kitokia – dirbančių žmonių apsipirkimo įpročiai lemia, kad nemažai pirkėjų į parduotuves eina būtent po 20 valandos. Jiems sprendimas sukels daug nepatogumų. Be to, pasikeitus reglamentavimui dalis parduotuvių, ypač mažesnių, gali apskritai trumpinti darbo laiką. Žmonėms mažės galimybių apsipirkti“, – komentare nurodo sakė L. Vilimas.

Seimo nariai po svarstymo yra pritarę tokioms priemonėms:

- Alkoholinius gėrimus bus draudžiama parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims.

- Masiniai renginiai ir mugės bus skirstomi į mokamus ir nemokamus. Nemokamuose turėtų būti įrengiamos specialios zonos, kuriose būtų prekiaujama iki 7,5 proc. stiprumo alkoholiu ir į kurias nepatektų jaunesni nei 20 metų asmenys. Mokamuose masiniuose renginiuose alkoholio prekyba neribojama zonomis.

- Gyventojams bus draudžiama gabenti ir laikyti alkoholinius gėrimus viešai matomoje pakuotėje, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas (siekia atsisakyti šio draudimo).

- Bus ribojamas alkoholio prekybos laikas: mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais ir prekyba gėrimais kavinėse išsinešti bus leidžiama pirmadieniais–šeštadieniais 1020 val., o sekmadieniais 10–15 val.

- Seimas nusprendė uždrausti bet kokią alkoholinių gėrimų reklamą. Tačiau reklama nebūtų laikoma prekių ženklai, informacija apie gamintoją ir panašiai.

- Po balsavimo Seime liko nuostata, kad prekyba alkoholiu nestacionariose lauko kavinėse, kurioms kurortinio sezono metu būtina gauti licenciją prekiauti alkoholiu, būtų negalima (ši pataisa tikslinama, kad paveiktų tik prekybą tose kavinėse, kurios išdygsta vasaromis prie paplūdimių ir panašiai).

Galutinis balsavimas dėl pritarimo visiems ribojimams numatytas ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (399)