„Pirmiausia, ką turime padaryti – užsakyti naujus gamybinius įrengimus, nes turėtieji gaisro metu visiškai sudegė. Įrengimų gamybos ir pristatymo procesas gali užtrukti keletą mėnesių, todėl dėl naujų įrengimų jau pradėjome derybas su partneriais.

Nepaisant to, kad gaisro priežasčių tyrimas nėra baigtas, mūsų žalą administruojanti draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ šią savaitę perves avansą, kuris ir bus skirtas naujų įrengimų užsakymui bei taps verslo atkūrimo pradžia“, - sako Jordanas Kenstavičius, „Norvelitos“ Valdybos pirmininkas.

„Per nepilnas dvi savaites su mūsų ilgamečiu draudimo klientu susitarėme dėl žalos atlyginimo etapų - gaisravietės sutvarkymo, gamybos atkūrimo išlikusiuose pastatuose, reikalingų įrengimų užsakymo, sudegusių pastatų atstatymo.

Aptarti ir tokie jautrūs socialiniai klausimai, kaip gamybos nutrūkimo laikotarpiu išsaugoti kliento įmonėje dirbančius darbuotojus. Tokių didelių nelaimių atveju įmonėms draudimo išmoka yra būtina pagalba jų verslo tęstinumui užtikrinti.

Labai svarbu, kad šis ilgametis mūsų klientas supranta draudimo svarbą ir buvo apsidraudęs ne tik pastatus, įrengimus bei atsargas, bet ir verslo nutrūkimo draudimą. Būtent verslo nutrūkimo draudimas padengia ir darbuotojų išlaikymo įmonėje kaštus, kol bus pilnai atkurta gamyba“, - sako Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius.

Draudimo ekspertai pastebi, kad rūpintis verslo nutrūkimo draudimu Lietuvoje vis dar nėra įprasta.

„Lietuvos verslininkai ir įmonių vadovai dažniausiai draudžia įmonės turtą, tame tarpe ir pastatus bei įrengimus nuo ugnies, vandens ir gamtos jėgų žalos, nes to reikalauja bankai, išduodami paskolas.

Dažnas nesusimąsto, kiek kainuos vėl atkurti gamybą ar pradėti verslą, kokius nuostolius verslas gali patirti dėl neįvykdytų įsipareigojimų partneriams ir tiekėjams, dėl sustojusios gamybos, o ne tik įsigyti naują turtą vietoje prarasto nelaimės metu, todėl nesirenka verslo nutrūkimo draudimo“, - sako „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius.

Gaisras „Norvelitos“ įmonėje neabejotinai bus viena didžiausių pastarojo meto žalų verslui: kol tiriamos šio gaisro priežastys ir ekspertai vertina turtą, nėra galimybės pasakyti tikslios nuostolių sumos, tačiau ji tikrai sieks keliolika milijonų eurų. Įprastai tokio dydžio žalos atlyginamos kartu su perdraudimo bendrove, taip bus ir šį kartą.

Tokių didelių nelaimių atveju labai svarbus tampa draudimas, nes be jo būtų sudėtinga atkurti veiklos tęstinumą.

„Lietuvos draudimas“ milijonines žalas klientams atlygina kasmet, dažniausiai tai būna stichinių nelaimių sukelti nuostoliai daugeliui draudėjų arba itin brangios ir sudėtingos avarijų užsienyje žalos, kurių metu sužalojami avarijos dalyviai visam gyvenimui lieka neįgalūs.

Didžiausios „Lietuvos draudimo“ atlygintos žalos verslui pastarąjį dešimtmetį buvo šios:

2007 m.: gaisras - 6 mln. Eur., gaisras - 1 mln. Eur.
2010 m.: gaisras 0,98 mln. Eur., įrengimo gedimas bei verslo nutrūkimas – 0,65 mln. Eur.
2011 m.: klasikinio kiaulių maro atvejis – 1,45 mln. Eur., dėl sniego slėgio įgriuvęs gamybinio pastato stogas – 0,8 mln. Eur., gaisras – 0,78 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)