Šie komentarai nuskambėjo praėjus dviem dienoms po to, kai tarptautinė reitingų agentūra sumažino Kinijos skolinimosi reitingą vienu laipteliu – nuo Aa3 iki A1. Agentūros prognozėmis, šalies finansinė padėtis artimiausiais metais pablogės, lėtėjant ekonominio augimo tempams ir toliau augant valstybės skolai.

„Moody's“ taip pat pakeitė ir Kinijos skolinimosi reitingo perspektyvą, iš neigiamos į stabilią, patikindama rinkas, kad ji kurį laiką neketina persvarstyti reitingo.

Kinijos pareigūnai griežtai sukritikavo „Moody's“ sprendimą, pareiškę, kad jis paremtas „netinkama metodologija“, kad sunkumai, su kuriais susiduria ekonomika, pernelyg išpūsti ir kad vyriausybės gebėjimas vykdyti reformas yra neįvertintas.

Atsakydama į tokią kritiką, „Moody's“ atstovė Marie Diron penktadienį pareiškė, kad reitingų agentūra su pasitenkinimu atkreipia dėmesį į „plataus masto reformų programą“, kurią vykdo Kinijos valdžia norėdama pažaboti rizikas, susijusias su sparčiu viešosios skolos augimu. Ir nors „Moody's“ analitikai mano, kad reformos gali sulėtinti valstybės skolos didėjimo tempus, jų nepakaks norint tokią tendenciją sustabdyti ir iš esmės sumažinti skolos naštą, sakė M. Diron, einanti „Moody's Sovereign Risk Group“ padalinio vykdomojo direktoriaus padėjėjos pareigas.

Kinija gali ir neišsaugoti A1 reitingo, jeigu bus požymių, kad skola auga spartesniais tempais nei prognozuoja „Moody's“, pareiškė agentūros Kreditinės strategijos ir standartų viceprezidentas Li Xiujunis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)