Ketvirtadienį po svarstymo Seimas pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms.

Jeigu politikai nepersigalvos, iki paskutinės šių metų dienos aštuoniolikmečiai ir devyniolikmečiai galės vartoti alkoholinius gėrimus. Nuo kitų metų pirmos sekundės jaunesniems nei 20 metų gyventojams bus draudžiama ne tik parduoti gėrimus, bet ir juos vartoti ir turėti.

Nenorėdamas pažeisti įstatymų kitų metų pirmą sekundę kiekvienas žmogus viešoje vietoje turės slėpti gėrimus: naujose įstatymo pataisose fiziniams asmenims numatytas draudimas gabenti ir laikyti viešose vietose alkoholinius produktus viešai matomoje pakuotėje.

Nuo kitų metų įsigaliojus įstatymui, bus trumpinamas ir alkoholio prekybos laikas parduotuvėse. Nuo pirmadienio iki šeštadienio gėrimų bus galima nusipirkti nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro. Sekmadieniais – nuo 10 val. ryto iki 15 val.

Šis draudimas nebus taikomas viešojo maitinimo vietose (kavinėse, baruose ir kt.), turinčiose licencijas prekiauti pilstomiems alkoholiniams gėrimams ir tik vartoti vietoje.

Tačiau gyventojams bus draudžiama iš kavinių ir barų išsinešti gėrimus iki 10 val. ryto arba po 20 val. vakaro (sekmadieniais – po 15 val. vakaro). Kaip DELFI yra aiškinusi Sveikatos apsaugos ministerija, už tokį pažeidimą grėstų 20–50 Eur dydžio baudos.

Be kita ko, kavinių ir barų savininkai privalės užtikrinti, kad juose apsilankę 20 metų neturintys asmenys nevartotų alkoholio.

Nuo kitų metų silpnais alkoholiniais gėrimais bus galima prekiauti renginiuose, į kuriuos patekimas mokamas ir ribotas.

Nemokamuose renginiuose, pvz., Kaziuko mugėje arba Jūros šventėje, prekiauti alkoholiu bus galima tik specialiose zonose (Seimo nariai jas jau vadina „gardais“), į kurias bus draudžiama patekti jaunesniems nei 20 metų asmenims.

Nuo 2020 m. nebus išduodamos licencijos prekiauti alkoholiniais gėrimais kurortinio, poilsio bei turizmo sezono laikotarpiui, bus tik vienkartinės arba neterminuotos licencijos.

Taip pat bus draudžiama prekiauti gėrimais nestacionariose prekybos, viešojo maitinimo vietose ir paviljonuose – pvz., tokiose lauko kavinėse, kurios laikinai įrengiamos vasarą. Tiesa, kai kurie valdantieji iki galutinio įstatymo priėmimo žada šią nuostatą patobulinti.

Nuo kitų metų bus draudžiama bet kokia alkoholio reklama. Ja nebus laikomi gėrimų gamintojų arba pardavėjų registruoti pavadinimai ar prekių ženklai, atsitiktinai matomi per televiziją. Taip pat ši ir kita informacija (pvz., kilmės šalis, geografinė nuoroda, regionas, kaina ir kt.), pateikiama kavinėse ir baruose. Ši išlyga nebus taikoma, pavyzdžiui, sporto salėse ar teatruose.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ar kitos įgaliotos institucijos, nustačiusios, kad internetu skleidžiama Lietuvos rinkai skirta alkoholio reklama, turės teisę duoti privalomus nurodymus blokuoti tokius puslapius.

Po svarstymo už šias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas balsavo 51 valstietis ir žaliasis, 15 socialdemokratų, 5 Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariai, 3 konservatoriai, 2 tvarkiečiai, po 1 Liberalų sąjūdžio ir mišrios grupės narį.

Už įstatymus Seimas balsuoja tris kartus – po pateikimo, po svarstymo ir galutinai priimant. Galutinis balsavimas dėl alkoholio kontrolės pataisų numatytas kitą savaitę – jei niekas nepasikeis, birželio 1 d.

Kad pataisos įsigaliotų, jas dar turės pasirašyti prezidentė, kuri turi teisę vetuoti priimtą įstatymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1071)